Bij de behandeling van psychische aandoeningen kunnen ook medicijnen worden ingezet. De chemische bestanddelen van deze medicijnen hebben een invloed op de werking van je hersenen en kunnen zo bepaalde symptomen verlichten of zelfs wegnemen. 

Enkel onder begeleiding van een arts

Nogal wat medicijnen hebben ook minder prettige bijwerkingen. Een aantal ervan kunnen verslavend zijn. Sommige mensen zijn gewoon bang dat ze zonder medicijnen niet meer verder kunnen. Medicijnen moeten daarom altijd zorgvuldig en onder begeleiding van een arts worden genomen. Ga niet zomaar zelf aan de slag met medicijnen, zelfs als ze vrij in de handel te verkrijgen zijn.

Medicijnen kunnen een behandeling ondersteunen of worden soms gewoon ter vervanging van psychotherapie gegeven. In een aantal gevallen zijn ze noodzakelijk, in een aantal andere gevallen brengen ze verlichting. Je voelt je dan minder ellendig, zodat je meer energie kan steken in je psychisch herstel en een eventuele psychotherapie. 

Verschillende groepen medicijnen

Er bestaan verschillende groepen medicijnen die elk een verschillende werking hebben op de hersenen. Voorbeelden daarvan zijn antidepressiva, kalmeer- en slaapmiddelen, angstremmers, antipsychotica, medicijnen tegen ADHD

De bijsluiterinfo over bijna alle medicijnen vind je op Medibib.

 

Terug