Het leven gaat door

Een leven zonder lasten is een illusie. Iedereen maakt weleens een moeilijke periode door. Die fases komen en gaan. Soms hangen ze samen met je leeftijd (puberteit, midlife, ouderdom), soms met bepaalde ingrijpende gebeurtenissen (rouw, ontslag, relatiebreuk). Soms zijn ze er gewoon, zonder duidelijk aantoonbare oorzaak. Soms duren ze lang, soms vliegen ze voorbij. Maar altijd heb je de indruk dat je er moeilijk vat op krijgt. 

In die crisisperiodes vinden veel mensen steun en troost in doodgewone zaken: de zorg voor de kinderen, koken, winkelen, lezen, sport of sauna, een hobby, een pint gaan drinken, wandelen. Kleine activiteiten, dagelijkse beslommeringen en herkenbare rituelen zijn soms goede ankerpunten om een moeilijke periode door te komen. Het leven gaat immers altijd door. 

Ook als je met een psychisch probleem te maken krijgt en je geestelijke gezondheid wat minder is, moet je een nieuw houvast zoeken. Ook dan kunnen kleine dagelijkse bezigheden rust brengen in je gedachten en gevoelens.

Terug