Een geschikte therapeut vinden

Of een therapie voor jou goed werkt of niet hangt voor een groot deel af van het feit of het ‘klikt’ tussen jou en je therapeut. Dat kan je uiteraard niet afleiden van een naam alleen. Je kan dit alleen maar ervaren tijdens de therapie zelf. 

Vraag bij het eerste contact gerust uitleg over de achtergrond en de werkwijze van de therapeut. Stel aan het begin van de therapie samen een plan op. Je kan afspraken maken over bijvoorbeeld het doel van de therapie, de aanpak, de frequentie van de gesprekken en de verwachte duur van de therapie. 

Heb je een therapeut gevonden of ben je naar een therapeut doorverwezen, maar voel je je bij deze persoon niet helemaal op je gemak? Aarzel dan niet om dit te bespreken. Laat je indien nodig naar een andere therapeut doorverwijzen of zoek er zelf een. 

Zoeken

Therapeuten kan je op diverse manieren vinden. Veel huisartsen werken samen met therapeuten naar wie ze doorverwijzen. Het is dus een goed idee om eerst bij je huisarts te rade te gaan.

Op de site van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen vind je psychologen volgens woonplaats, psychische klacht ... 

Of neem een kijkje op www.vindeentherapeut.be of www.vindeenpsycholoog.be.

Verschillende richtingen in psychotherapie

In de psychotherapie bestaan verschillende richtingen. Een aantal van die psychotherapeutische strekkingen heeft een eigen beroepsvereniging. Ook hier vind je vaak lijsten van psychologen of therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze psychotherapievorm. 

Veel mutualiteiten bieden lijsten aan van psychologen en therapeuten waar zij naar doorverwijzen. Doorgaans bieden de mutualiteiten ook een financiële tussenkomst voor therapie bij deze hulpverleners.

Terug