Praten over geestelijke gezondheid helpt om taboes te doorbreken, begrip te creëren en steun te vinden in je omgeving. Of je nu zelf problemen ervaart of je maakt je zorgen om een vriend, een open en eerlijk gesprek kan het begin zijn van herstel en bijdragen aan je geestelijke gezondheid.
Maar hoe voer je nu zo’n gesprek? Hoe reageer je als iemand jou iets vertelt? En hoe begin je zelf een gesprek over jouw worstelingen? Op deze pagina delen we enkele tips om je verder op weg te helpen.
Zelf het gesprek aangaan over jouw klachten Gesprek aangaan met iemand die het moeilijk heeft
Praten over je gevoelens kan opluchten. Zoek iemand die je vertrouwt, zoals een ouder, broer of zus, vriend(in) of een andere vertrouwenspersoon.
Weet je niet met wie je kan praten? Er zijn een heleboel hulpkanalen waar je jouw verhaal anoniem kwijt kan. Hier vind je een overzicht van hulplijnen voor volwassenen en hulplijnen voor jongeren.
Het kan handig zijn om vooraf na te denken over wat je wilt delen en wat je liever nog even privé houdt. Misschien stelt je gesprekspartner vragen waar je niet op wilt antwoorden. Dat is helemaal prima. Er zijn verschillende manieren om dit op een vriendelijke manier te laten weten, zoals:
Zet gedachten en gevoelens op papier: Wanneer praten lastig is, kan een brief helpen om je gedachten te ordenen. Schrijf op wat je voelt en wat je nodig hebt, en lees de brief voor tijdens het gesprek. Je kan de brief ook afgeven aan je gesprekspartner zodat hij die kan lezen, om er nadien over in gesprek te gaan.
Zeg meteen wat je dwarszit: Begin het gesprek door meteen aan te geven dat je met een probleem zit of dat je ergens mee worstelt. Zo weet je gesprekspartner dat je graag iets kwetsbaars kwijt wilt. Je zult merken dat de ander dit waardeert en graag naar je luistert, zelfs als je normaal niet over dit soort onderwerpen praat. Bijvoorbeeld:
Een aanloopje nemen: Vind je met de deur in huis vallen te spannend? Een alternatief is om het gesprek op een rustige manier te beginnen met iets kleins en specifieks. Het gesprek kan zich dan rustig ontvouwen. Je kan dan in de loop van het gesprek aangeven dat je hier wel vaker mee te maken hebt.
Misschien ben je wat nerveus over hoe het gesprek zal verlopen en wat er kan gebeuren. Hier zijn enkele mogelijkheden:
Je vermoedt dat een vriend(in), partner, familielid, collega ... door een lastige periode gaat? Wees alert voor signalen zoals veranderingen in gedrag, emoties, zich terugtrekken of uitspraken waarin ze (subtiel) aangeven dat het niet goed gaat. Wil je meer weten over signalen leren opmerken bij een ander? Ontdek 4 voor 12, een Te Gek!?-campagne in samenwerking met het VLESP, voor meer informatie.
De juiste timing en omgeving: Kies een rustige plek waar de persoon zich op zijn gemak voelt, zoals een mooie plek voor een wandeling, bijpraten tijdens een kopje koffie of ga voor een activiteit die jullie beiden leuk vinden. Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt voor een gesprek, zonder onderbrekingen of andere verplichtingen.
Begin het gesprek op een luchtige manier. Later kun je serieuzer worden, bijvoorbeeld door te vragen: 'Hoe gaat het nu écht met je?' Praat eventueel ook over je eigen moeilijkheden om je vriend(in), collega, familielid, partner ... een opening te geven.
Weet je zelf niet goed wat te zeggen of hoe te reageren? Geef dat gerust toe. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik vind dit niet gemakkelijk, maar ik wil graag weten hoe het echt met je gaat.' Hiermee verlaag je de drempel voor de ander om open te zijn, wat vaak het begin geeft voor een gesprek.
Lukt het niet om er goed over te praten? Bijvoorbeeld omdat iemand je vragen ontwijkt of zegt dat het geweldig gaat? Dan kan je een van onderstaande technieken gebruiken:
Wat als de ander niet klaar is voor een gesprek?
Wil de ander er liever niet over praten? Dring dan niet aan. Het is goed mogelijk dat hij of zij nog wat tijd nodig heeft. Laat hen zich op hun eigen tempo openstellen. Dwing niemand om iets te zeggen waar ze nog niet klaar voor zijn. Je kunt het gesprek afronden met 'wat je ook doormaakt, ik steun je' en geef aan dat je altijd bereid bent om te luisteren.
Extra tip: Ga op zoek naar meer info. Op deze website vind je veel informatie over psychische klachten en -problemen, mogelijke hulp(kanalen) en tips en tricks. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe gemakkelijker het is om erover te praten.
Open en specifieke vragen: Open vragen helpen een gesprek op gang te brengen, tonen aan dat je bereid bent te luisteren en geven de ander ruimte om te bepalen wat diegene wil zeggen. Vraag bijvoorbeeld:
Vermijd algemene vragen zoals ‘Hoe gaat het?’, waarop vaak een algemeen antwoord volgt (‘goed’). Stel in plaats daarvan specifiekere vragen, zoals:
Durf (door) te vragen: Als iemand iets persoonlijks deelt, vraag dan door. Dit toont begrip en steun. Bijvoorbeeld:
Vraag wat de ander nodig heeft:
Hulp vragen kan lastig zijn. Vraag daarom rechtstreeks wat de ander nodig heeft, zoals een luisterend oor, een taak overnemen, of gewoon even rust. Vragen die je kunt stellen zijn:
Luister actief en zonder oordeel: Meningen, tips en adviezen kunnen de ander het gevoel geven dat hun klachten eenvoudig op te lossen zijn. Het belangrijkste is dat je luistert en niet oordeelt.
Wil je jouw eigen gevoel ook benoemen? Doe dat dan in de ik-vorm. Zo houd je ruimte voor wat de ander misschien wel anders ervaart. Voorbeelden van vragen in de ik-vorm zijn:
Geef je onverdeelde aandacht en laat de ander uitpraten. Geef hen de leiding. Vragen zoals 'wat gebeurde er daarna' of gewoon 'ik begrijp het' tonen dat je actief luistert en aandacht hebt voor wat ze zeggen. Parafraseren wat ze hebben gezegd kan ook helpen om je interesse en begrip te versterken.`
Vermijd clichés en nietszeggende opmerkingen. Heb jij ooit al zo gereageerd? Dan ben je heus niet de enige! Maar, ook al bedoel je het goed, deze uitspraken helpen niet. Ze kunnen ervoor zorgen dat de ander zich niet begrepen voelt en het gesprek stilvalt. En dat is jammer, want praten lucht op.
Deze dingen zeg je dus beter niet:
Door te blijven praten, luisteren en er te zijn, help je meer dan je denkt. Regelmatig inchecken en vragen hoe het gaat, kan enorm waardevol zijn voor iemand die worstelt. Laat hen weten dat dit niets verandert aan hoe je over hen denkt en dat je dankbaar bent voor hun openheid. Gebruik zinnen als 'Wat kunnen we doen om het beter te maken?' en 'Ik ben er voor je' om je steun en erkenning te tonen. Ook er gewoon voor iemand zijn, kan helpen. Dit hoeft niet alleen voor een serieus gesprek te zijn; ook praten over doordeweekse zaken of iets samen gaan doen, kan een persoon helpen.
Zoek samen hulp als het nodig is. Als iemand aangeeft dat hij of zij gedachten of plannen heeft om zichzelf of anderen pijn te doen, stemmen hoort of dingen ziet die niemand anders kan horen of zien, of andere ernstige symptomen vertoont, vertel dit dan aan een hulpverlener of (indien het om een minderjarige gaat en/of jij zelf minderjarig bent) aan een volwassene. Dat maakt je geen slechte vriend, gezinslid, collega of kennis; het betekent dat het probleem meer hulp nodig heeft dan jij kunt bieden dit moment. Bij een crisis, ga naar de spoedafdeling of bel 112.
Iemand helpen die iets moeilijks doormaakt kan uitputtend zijn. Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en goed voor jezelf te zorgen. Zelfzorg betekent niet dat je de ander in de steek laat. Zet jezelf op de eerste plaats en zorg dat het goed met je gaat, zodat je de ander kunt blijven steunen. Als je merkt dat je een stapje terug moet doen, communiceer dat dan eerlijk.
Je hoeft dus geen expert te zijn om met iemand te praten die het moeilijk heeft. Wees aanwezig en laat hen weten dat ze op jouw steun kunnen rekenen. Een luisterend oor bieden, regelmatig contact houden, of een sms'je sturen kan al een groot verschil maken. Probeer het onderwerp niet krampachtig te vermijden, maar geef ook ruimte om over doordeweekse zaken te praten.
Bronnen:
https://mhanational.org/time-talk-tips-talking-about-your-mental-health
https://www.mind.org.uk/media-a/6085/annex-f.pdf
https://schools.au.reachout.com/mental-health-information/starting-a-conversation-about-youth-mental-health
https://seizetheawkward.org/
Rode Kruis – Luister! Eerste hulp bij psychische problemen
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar