Wat vertel je best (niet)?

Wat vertel je best (niet)?

Ben je met ziekteverlof wegens een psychische aandoening, en vraag je je af of je de reden van je ziekteverlof best aan je werkgever vertelt? 

Goed om weten is dat je dat niet verplicht bent. Bespreek met je arts of therapeut of je je werkgever best op de hoogte brengt van je psychische aandoening, of net niet.

Als je ziekte rechtstreeks verband houdt met het werk kan het wel zinvol zijn dit ter sprake te brengen, bijvoorbeeld bij de vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts. Zij mogen in geen geval jouw verhaal doorvertellen, maar kunnen discreet en met de nodige autoriteit veranderingen in je werkomgeving bepleiten. 

Als je uiteindelijk beslist om je collega’s en directe baas op de hoogte te brengen, kun je nog altijd beslissen hoe ver je hierin gaat. Je kan je verhaal in grote lijnen vertellen of met meer details. 

Je hebt beslist om na een periode van inactiviteit te gaan solliciteren? Is het dan verstandig om over je aandoening of over die periode van inactiviteit te praten? Als er een onduidelijke periode in je cv zit en de werkgever vraagt daarnaar, dan heb je het recht om er niets over te zeggen. Je kunt een vaag antwoord geven (‘ik heb een tijdje gewerkt aan mijn eigen ontwikkeling’) en je mag zelfs liegen. Maar zorg er wel voor dat je uitleg geloofwaardig is, en hou in elk geval je fantasie wat in toom. 

Heb je een erkenning als persoon met een arbeidshandicap of wil je in het systeem van progressieve werkhervatting stappen? Dan moet je natuurlijk wel open kaart spelen. Al ben je ook nu niet verplicht om tot in de kleinste details te treden. 

Kijk ook voor meer handige tips in de brochure van het Vlaams Patiëntenplatform over solliciteren met een chronische ziekte of aandoening

Terug