Van gevangenis naar ZORG
campagne internering

arrow-down

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste alle nieuws over de campagne in je mailbox.

 

In Vlaanderen blijkt de kennis over internering zeer gering waardoor heel wat vooroordelen en misverstanden blijven bestaan.

 

Te Gek!? wil met de campagne 'Van Gevangenis naar Zorg' een licht werpen op de verschillende aspecten van internering: Wat is internering precies? Wie zijn deze mensen? Wat gebeurt er met hen? Wat na een periode van internering ?

 

We zetten de vele uitgebouwde zorgtrajecten voor deze mensen in de kijker, proberen ze beter bekend te maken en te laten zien hoe de hedendaagse zorg er uitziet.

 

Meer wist-je-datjes kan je hier vinden!

 


 

HET VERHAAL VAN MARIO

 

Meer verhalen? Klik hier!

 


 

WAT IS INTERNERING?

 

Internering is een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur voor een persoon die een misdrijf heeft gepleegd, maar die door zijn of haar psychische kwetsbaarheid en/of verstandelijke beperking (in de wet gebruikt men de term ‘geestesstoornis’) onvoldoende in staat was om de daden die tot het misdrijf geleid hebben, te controleren. De rechter beslist om iemand te interneren met als doel de maatschappij te beschermen én de nodige zorg en begeleiding te voorzien zodat die persoon op termijn terug een plaats in de maatschappij kan innemen.
Als de psychische kwetsbaarheid voldoende gestabiliseerd is, en het risico op een herhaling van nieuwe feiten gedaald is, kan er beslist worden om de interneringsmaatregel te beëindigen.

 

Meer weten? Klik hier!

 


 

HET CAMPAGNELIED "TAKE CARE OF ME" (Marc Vanhie)

 

Muziek en tekst: Marc Vanhie

Video: Maris Desmedt

 

Is de video niet zichtbaar? Klik hier!

 


 

PROJECTEN TIJDENS DE CAMPAGNE

 

Tijdens deze campagne worden heel wat projecten opgezet.

In het weekend van 21 en 22 april 2018 organiseerde Te Gek!? een groot fietsweekend ‘Van Gevangenis naar Zorg’. Op 21 april werd er gefietst vanuit de gevangenis van Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen om daarna in verschillende groepen en snelheden verder te fietsen naar de Psychiatrische Ziekenhuizen in Zelzate, Bierbeek of Rekem. Op 22 april vonden er in 4 regio’s plaatselijke activiteiten rond het thema internering plaats en kon men een aantal van deze voorzieningen bezoeken.

 

Productiehuis De Chinezen maakt, na Gek en Geniaal over psychose, een 4-delige documentaire reeks over internering. In de maand mei organiseren we een debatavond en Similes houdt in oktober een familiedag rond internering.

 

Alle activiteiten binnen de campagne

 

 

Minister Geens fietste met ons mee Van Gevangenis naar Zorg bij de start van de campagne

       

Ook ministers Maggie De Block en Jo Vandeurzen waren bij de aftrap van de campagne.

Daarnaast was ook het Hartteam van de partij met Andy Peelman, Jef Desmedt en Zohra. Zij fietsten niet alleen mee naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum maar ook mee naar UPC St Kamillus in Bierbeek.

Foto's: Sven Smets

 


 

België heeft de laatste jaren aanzienlijke inspanningen geleverd om te komen tot aangepaste zorgtrajecten voor geïnterneerde personen. Dankzij de uitbouw van gespecialiseerde voorzieningen, zowel residentieel als ambulant, kunnen steeds meer geïnterneerde personen de gevangenis verlaten en de nodige zorg en omkadering krijgen.

 

Deze evolutie drukten we tijdens het startweekend uit in enkele symbolische fietstochten (naar de psychiatrische ziekenhuizen in Rekem, Zelzate en Bierbeek).

 

Om dit in beeld te brengen werd er bij de start van de campagne niet alleen van gevangenis naar zorg gefietst. We wilden ook letterlijk de klemtoon in het woord internering verschuiven zodat het accent op het woorddeel ring komt te liggen.

Tijdens de korte fietstocht van de gevangenis van Antwerpen naar het FPC Antwerpen was het de bedoeling om deze klemtoonverschuiving 'ringend' te laten weerklinken.

 

De nieuwe campagne wil bij velen immers een belletje doen rinkelen: met internering moet het van Gevangenis naar Zorg.

 

concept: Sven unik-id

 

 


 

 

‘Van Gevangenis naar Zorg’ is een campagne van Te Gek!? i.s.m. de Vlaamse gevangenissen, de justitiehuizen, de Forensische Psychiatrische Centra, verschillende Psychiatrische Ziekenhuizen, de netwerken internering, Similes, Zorgnet-Icuro, Museum Dr. Guislain, VVGG. Met de steun van de Vlaamse Overheid en de ministers Jo Vandeurzen, Koen Geens en Maggie De Block.