Van gevangenis naar zorg

De campagne 'Van Gevangenis naar Zorg' liep in 2019-2020. Ontdek hier de campagnesite die Te Gek!? toen lanceerde!

In Vlaanderen bestaan er veel vooroordelen en misverstanden over internering.

Met 'Van Gevangenis naar Zorg' wil Te Gek!? de vraagtekens rond internering ophelderen. Wat is internering precies? Over wie gaat het? Wat gebeurt er met deze mensen? Wat na een internering ?

We zetten de vele zorgtrajecten voor deze mensen in de kijker, maken ze beter bekend en tonen hoe de hedendaagse zorg er uitziet.

Meer wist-je-datjes kan je hier vinden!

 


Het campagnelied: Take Care Of Me - Marc Vanhie

Muziek en tekst: Marc Vanhie

Video: Maris Desmedt

Is de video niet zichtbaar? Klik hier!

 


Projecten

In 2020 brengen we het thema internering opnieuw onder de aandacht met onder andere 'Ontoerekeningsvatbaar' een vierdelige reeks gemaakt door productiehuis De Chinezen.

In 'Ontoerekeningsvatbaar' gaan tien geïnterneerde personen de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde artiest een kunstwerk te maken. Allemaal hebben ze psychische problemen en die zijn even uiteenlopend als de delicten die ze hebben gepleegd en waarvoor ze zijn geïnterneerd. Sommigen zijn in een psychiatrisch centrum terechtgekomen, anderen zijn achter de tralies beland. Maar dan wel zonder datum van vrijlating in het verschiet. Zonder het doorlopen van een therapietraject is er geen vrijlating mogelijk. Zonder inzicht geen tweede kans.

Doorheen de reeks trachten tien kunstenaars hun projectpartner voorzichtig te doorgronden. Geleidelijk aan gunnen de geïnterneerde personen hen een blik in hun leven, in hun hoofd, in hun ziel. En stukje bij beetje begin je als kijker beter te begrijpen wat dat nu eigenlijk betekent, “ontoerekeningsvatbaar” zijn. 

Vanaf woensdag 13 mei om 21u20 gedurende 4 woensdagen op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Na afloop van de documentaire organiseert Similes, een vereniging die familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid ondersteunt, op vrijdag 5 juni van 19u30 tot 21u30 een online bijeenkomst voor familieleden van geïnterneerden. 

 

 

De campagne knoopt aan met de projecten uit 2018. Minister van justitie Koen Geens, werknemers uit de sector, BV’s en mensen onder interneringsstatuut fietsten toen -letterlijk- van gevangenis (Antwerpen) naar zorg (FPC Antwerpen) en gespecialiseerde zorg (Zelzate, Bierbeek, Rekem). Verder waren er fiets- en wandeltochten langs instellingen en organisaties voor mensen met een interneringsstatuut.

Similes organiseerde een familiedag rond internering.

Alle activiteiten binnen de campagne

 


Wat is internering?

Sommige mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of een verstandelijke beperking plegen onbewust een misdrijf, omdat ze hun daden niet altijd onder controle hebben. De rechter kan dan beslissen die persoon op te sluiten of te interneren. De maatregel beschermt niet alleen de maatschappij, maar zorgt er ook voor dat de geïnterneerde begeleiding krijgt. Zodat hij of zij na de opsluiting een nieuwe start kan maken. De internering eindigt wanneer de persoon een nieuw evenwicht gevonden heeft en het risico op nieuwe feiten gedaald is.

Meer weten? Klik hier!


Het verhaal van Mario

 

Meer verhalen? Klik hier!

 


 

‘Van Gevangenis naar Zorg’ is een campagne van Te Gek!? i.s.m. de Vlaamse gevangenissen, de justitiehuizen, de Forensische Psychiatrische Centra, verschillende Psychiatrische Ziekenhuizen, de netwerken internering, Similes, Zorgnet-Icuro, Museum Dr. Guislain. Met de steun van de Vlaamse Overheid en de ministers Wouter Beke, Koen Geens en Maggie De Block. 

Terug