Wanneer hulp zoeken?

Voldoende rust, een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en sociale contacten kunnen ervoor zorgen dat de klachten niet uitmonden in een ernstiger probleem. Het is dus mogelijk zelf te werken aan een goede geestelijke gezondheid. Deze eenvoudige tips kunnen je daarbij helpen.

Maar soms is dat niet genoeg. Soms heb je hulp nodig van buitenaf. Op deze website vind je een volledig overzicht van bij wie je kan aankloppen

Huisarts

Als je vreest dat er meer aan de hand is, kun je best eerst hulp zoeken bij je huisarts. Op basis van je klachten kan je dokter een bepaalde diagnose stellen. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat veel klachten symptomen kunnen zijn van heel diverse aandoeningen. Slapeloosheid kan bijvoorbeeld te maken hebben met overmatige stress, met rouw, met een depressie … 

What's in a name?

De meeste mensen vinden het geruststellend als hun aandoening een naam krijgt. Psychische aandoeningen kan je echter zelden in een eenvoudig vakje plaatsen. Geen twee mensen zijn hetzelfde en aandoeningen evolueren ook in de tijd. Een behandeling die voor de ene persoon goed werkt doet dat niet noodzakelijk voor de andere. Vaak heeft een persoon ook last van meerdere psychische aandoeningen tegelijk.

Om onderzoek te kunnen doen ontwikkelde de psychiatrische geneeskunde een soort van catalogus van psychiatrische syndromen. Dat is de DSM, de afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. De DSM werd niet in de eerste plaats opgesteld om diagnoses te stellen, maar om te zorgen dat men over hetzelfde praat wanneer men onderzoek doet. De DSM wordt ook regelmatig aangepast, omdat de inzichten in de psychiatrische geneeskunde evolueren. Momenteel zitten we al aan de vijfde versie.

 

Terug