Als een van je ouders een depressie heeft

Je merkt al een tijdje dat je moeder heel veel slaapt, ook overdag. Je vader slaagt er plots niet meer in om je naar de voetbaltraining te brengen. Je ouder lijkt erg verdrietig en bezorgd. Je moeder of vader lijkt ongelukkig. Vele taken in huis lopen niet meer zo vlot. Je voelt dat er iets is maar je weet niet wat.

Misschien heeft je ouder wel een depressie. Een depressie is een ziekte die behoort tot de psychische problemen. Dat wil zeggen, problemen in iemands hoofd. Geen hoofdpijn, maar pijn vanbinnen. Geen gebroken been, maar wel een gebroken ziel. Iemand voelt zich voor langere tijd verdrietig en somber.

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen

Depressie is een ziekte waar veel volwassenen mee te maken krijgen: wel 1 tot 1,7 miljoen mensen in ons land maken in hun leven een depressie door. Dat zijn veel mensen! En daar zijn dus heel wat ouders bij, met kinderen/jongeren zoals jij. Gewone kinderen die opgroeien in bijzondere omstandigheden. We noemen deze kinderen ook wel eens KOPP: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen.

We weten dat vele KOPP-kinderen/jongeren zich verdrietig, schuldig of eenzaam kunnen voelen over wat er met hun ouder aan de hand is. Misschien voel jij je soms ook wel zo? Of misschien voel je je net heel erg boos?
Dat mag. Dat is normaal. Probeer er best met iemand over te praten, zodat je deze moeilijke gevoelens niet alleen moet dragen. Dat lucht op!

Blijf zelf ook leuke dingen doen

Misschien probeer je zo goed mogelijk mee te zorgen voor je moeder of vader door klusjes te doen in huis, de boterhammen te smeren van je jongere broers of zussen, zelf voor vervoer te zorgen als je ergens heen moet, enzovoort?

Knap van je! Als dat voor jou goed voelt, mag je dat zeker blijven doen tot je ouder zich weer wat beter voelt. Maar vergeet ook niet om daarnaast zelf nog leuke dingen te doen zodat jij wat kan ontspannen en plezier hebben. Dat mag best, ook al heeft je ouder een slechte dag.

Je ouder houdt van je

Weet dat het verdriet, de somberheid of vermoeidheid van je ouder niet jouw schuld is: het komt door de ziekte, door de depressie.

En onthoud dat het vrolijke, gelukkige stukje van je ouder niet weg is, het is alleen een tijdje op de achtergrond. Het zit verstopt achter de meer verdrietige gevoelens. En ondanks dat je ouder zich niet lekker in zijn vel voelt, houdt die ontzettend veel van jou en werkt die hard om weer beter te worden. En om de best mogelijke ouder voor jou te zijn. Ook al laat die dat even niet zien.

Veerkrachthelpers

Als je als kind of jongere opgroeit met een ouder met psychische problemen, en in dit geval een depressie, is het extra belangrijk om je eigen veerkracht goed te ondersteunen en zelfs te versterken. Je veerkracht is datgene wat ervoor zorgt dat je ondanks moeilijke omstandigheden, toch knap overeind blijft.

Deze 4 veerkrachthelpers zijn dus goede tips voor jou!

  1. Zoek info op over depressie of stel je vragen over deze ziekte aan je ouder, je huisarts, de hulpverlener van je ouder …
  2. Zoek een vertrouwenspersoon: een leerkracht, sportcoach, oma of opa … iemand extra naast je mama of papa bij wie jij terecht kan met vragen of zorgen.
  3. Praat over hoe jij je voelt, bijvoorbeeld met je vertrouwenspersoon.
  4. Doe leuke, ontspannende dingen voor jezelf.

Lotgenotencontact

Het kan jou daarnaast ook helpen om andere kinderen of jongeren te leren kennen die hetzelfde meemaken als jij. Dat heet lotgenotencontact.

  • Ben je 16 jaar of ouder? Dan kan je terecht bij de online groepscursus van kopstoring.nl. Je kan er praten, gratis en anoniem, met andere jongeren zoals jij én je krijgt informatie en tips.
  • Ben je 14 jaar of ouder dan kan je voor lotgenotencontact terecht in de besloten Facebookgroep van cgg Waas en Dender. Op te zoeken via Facebook op naam: benkwantencgg of tinekebettenscgg.
  • Daarnaast zijn er verschillende organisaties in Vlaanderen die in groep lotgenotencontact aanbieden, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, of voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Voor meer info over het aanbod in jouw regio mail je [email protected].

Andere plekken waar je terechtkan

Voor sommige jongeren bieden bovenstaande tips en/of het lotgenotencontact mogelijk niet voldoende ondersteuning. Dan is het prima om hulp te zoeken voor jezelf.

  • Je huisarts kan je doorverwijzen. Of je kan terecht bij het JAC of bij Tejo.
  • JAC: Hier kan je terecht voor vragen en advies, een luisterend oor én voor begeleiding. Voor jongeren vanaf 12 jaar. Via telefoon, mail of chat
  • Tejo: Therapeutische begeleiding voor jongeren tussen 10 en 20 jaar. Gratis, anoniem, onmiddellijk, kortdurend.

Meer online informatie en hulp

  • Wil je graag meer info specifiek over het opgroeien met een ouder met een depressie, dan kan je deze webpagina van depressiehulp.be bekijken.
  • De website Kopstoring geeft je meer info over het KOPP-thema in het algemeen. 
  • Wil je gewoon je hart eens kunnen luchten, via chat of telefoon, dan kan dat gratis en anoniem via AWEL. Vroeger heette deze organisatie de Kindertelefoon.
  • Via de website van het Familieplatform kan je een doe- en leesboekje downloaden over psychische problemen bij je ouder en hoe daar mee om te gaan. Er is er één voor kinderen van 6 tot 12 jaar, en één voor jongeren van 12 tot 18 jaar

 

Onze partners

Terug