Je merkt al een tijdje dat je moeder heel veel slaapt, ook overdag. Je vader slaagt er plots niet meer in om je naar de voetbaltraining te brengen. Je ouder lijkt erg verdrietig en bezorgd. Je moeder of vader lijkt ongelukkig. Vele taken in huis lopen niet meer zo vlot. Je voelt dat er iets is maar je weet niet wat.
Misschien heeft je ouder wel een depressie. Een depressie is een ziekte die behoort tot de psychische problemen. Dat wil zeggen, problemen in iemands hoofd. Geen hoofdpijn, maar pijn vanbinnen. Geen gebroken been, maar wel een gebroken ziel. Iemand voelt zich voor langere tijd verdrietig en somber.
Depressie is een ziekte waar veel volwassenen mee te maken krijgen: wel 1 tot 1,7 miljoen mensen in ons land maken in hun leven een depressie door. Dat zijn veel mensen! En daar zijn dus heel wat ouders bij, met kinderen/jongeren zoals jij. Gewone kinderen die opgroeien in bijzondere omstandigheden. We noemen deze kinderen ook wel eens KOPP: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen.
We weten dat vele KOPP-kinderen/jongeren zich verdrietig, schuldig of eenzaam kunnen voelen over wat er met hun ouder aan de hand is. Misschien voel jij je soms ook wel zo? Of misschien voel je je net heel erg boos?
Dat mag. Dat is normaal. Probeer er best met iemand over te praten, zodat je deze moeilijke gevoelens niet alleen moet dragen. Dat lucht op!
Misschien probeer je zo goed mogelijk mee te zorgen voor je moeder of vader door klusjes te doen in huis, de boterhammen te smeren van je jongere broers of zussen, zelf voor vervoer te zorgen als je ergens heen moet, enzovoort?
Knap van je! Als dat voor jou goed voelt, mag je dat zeker blijven doen tot je ouder zich weer wat beter voelt. Maar vergeet ook niet om daarnaast zelf nog leuke dingen te doen zodat jij wat kan ontspannen en plezier hebben. Dat mag best, ook al heeft je ouder een slechte dag.
Weet dat het verdriet, de somberheid of vermoeidheid van je ouder niet jouw schuld is: het komt door de ziekte, door de depressie.
En onthoud dat het vrolijke, gelukkige stukje van je ouder niet weg is, het is alleen een tijdje op de achtergrond. Het zit verstopt achter de meer verdrietige gevoelens. En ondanks dat je ouder zich niet lekker in zijn vel voelt, houdt die ontzettend veel van jou en werkt die hard om weer beter te worden. En om de best mogelijke ouder voor jou te zijn. Ook al laat die dat even niet zien.
Als je als kind of jongere opgroeit met een ouder met psychische problemen, en in dit geval een depressie, is het extra belangrijk om je eigen veerkracht goed te ondersteunen en zelfs te versterken. Je veerkracht is datgene wat ervoor zorgt dat je ondanks moeilijke omstandigheden, toch knap overeind blijft.
Deze 4 veerkrachthelpers zijn dus goede tips voor jou!
Het kan jou daarnaast ook helpen om andere kinderen of jongeren te leren kennen die hetzelfde meemaken als jij. Dat heet lotgenotencontact.
Voor sommige jongeren bieden bovenstaande tips en/of het lotgenotencontact mogelijk niet voldoende ondersteuning. Dan is het prima om hulp te zoeken voor jezelf.
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar