Informatie

Om depressie bespreekbaar te maken, is degelijk geïnformeerd zijn een eerste stap

Depressieve gedachten worden in onze maatschappij vaak geminimaliseerd. 'Ga eens vroeg slapen of doe iets leuks en je zal je wel beter voelen.' Daarnaast wordt iemand die worstelt met depressie gezien als 'zwak', als iemand die niet sterk genoeg is om om te gaan met de huidige maatschappelijke problemen.

Een depressie is niemands keuze, het is net het verlies aan keuze. Hierin ligt de grootste uitdaging van deze campagne. Vaak leeft het idee dat iemand zijn depressie zelf heeft gezocht en dat het een kwestie is van een knop om te draaien. Net die overtuiging leidt ertoe dat het stigma bij depressie nog groot is.

Psychische aandoeningen kan je zelden in een vakje stoppen. Om depressie uit te leggen, schiet taal vaak tekort. Ontdek hier enkele definities, de symptomen van depressie, welke soorten depressie er zijn en hoelang een depressie kan duren. 

Wat is een depressie?


Geen zin hebben in contact met vrienden of om uit te gaan, spijbelen, met slaande deuren weglopen en experimenteren met drank en drugs: bij jongeren in de puberteit komt het allemaal voor. Net als zwaarmoedigheid en pessimisme. Een jongere die echter langere tijd somber is of zich blijft afzetten tegen de wereld, heeft mogelijk een depressie.

Depressie bij kinderen en jongeren


Een depressie wordt bij ouderen vaak niet herkend. Dat komt omdat de klachten aan de leeftijd worden toegeschreven, maar ook omdat ze verschillen van die bij jongeren. Hierdoor krijgen ouderen met depressie vaak niet de juiste hulp.

Depressie bij ouderen


Wie deze diagnose krijgt, wisselt periodes van depressie af met energieke, vaak euforische manische periodes. Je beleeft enorme pieken en dalen in je stemming, gedurende korte of langere tijd. Soms heb je tien jaar geen last van je stoornis en komt ze plots toch weer tot uiting.

Manische depressie


Klachten bij een burn-out lijken op klachten die voorkomen bij depressie. Zo zijn mensen met een burn-out vaak lusteloos en somber. Net als mensen met depressie kunnen ze last hebben van schuldgevoelens. Het is niet altijd eenvoudig deze ziektebeelden van elkaar te onderscheiden.

Depressie of burn-out?


Ongeveer tien procent van de moeders krijgt na de bevalling last van een postnatale depressie. Als de typische symptomen van depressie langer dan 10 à 14 dagen na de bevalling aanhouden, je een totaal gebrek aan ‘moedergevoel’ ervaart en je je absoluut niet goed voelt, heb je te kampen met een postnatale (postpartum) depressie.

Postnatale depressie


Je bent een kind of jongere, en je merkt al een tijdje dat je moeder heel veel slaapt, ook overdag. Je vader slaagt er plots niet meer in om je naar de voetbaltraining te brengen. Je ouder lijkt erg verdrietig en bezorgd. Je moeder of vader lijkt ongelukkig. Vele taken in huis lopen niet meer zo vlot. Je voelt dat er iets is maar je weet niet wat.

Als een van je ouders een depressie heeft


Je goede vriend(in) die al een hele tijd niets van zich laat horen, je partner die nog maar weinig interesse lijkt te hebben voor hoe jouw dag was, het initiatief dat de laatste tijd steeds van jou moet komen en dat terwijl je zus, partner of vriend(in) vroeger zo graag met jou op stap ging, je kind die zijn of haar lach lijkt kwijt te zijn …

Familie en naasten


We hoeven het je vast niet te vertellen: over depressie doen veel vooroordelen de ronde. Laat je vooral niks wijsmaken, en even belangrijk: maak jezelf niks wijs. Misschien herken je dit soort gedachten? 

Mythes en misvattingen over depressie


En tot slot zijn er ook de ... 

Wellicht-wist-je-nog-niet-dat'jes

 

 

Onze partners

Terug