Informatie

Om drank-, drug- en gokproblemen bespreekbaar te maken, is degelijk geïnformeerd zijn een eerste stap.

Als we allemaal samen op een betere manier willen omgaan met deze problemen, kan meer inzicht hebben echt een verschil maken. Voor al te veel mensen blijft het moeilijk te vatten wat roesmiddelen met ons als mens nu juist kunnen doen. En bij uitbreiding wat bijvoorbeeld een drankprobleem juist is.

Wat maakt dat we zo verlekkerd kunnen raken op de roes? En is dat bij voorbaat een probleem? Wanneer wordt het wel een probleem? En waarom is stoppen zo moeilijk?

Lees meer over (g)een probleem?

Alcohol kennen we allemaal. Die kan rijkelijk vloeien en lijkt steevast garant te staan voor veel jolijt. Tegelijk weet iedereen welke problemen alcohol kan veroorzaken. Toch drinken vele honderdduizenden Vlamingen meer dan goed voor hen is. Helaas neemt het aantal alcoholproblemen toe. Al te gek dat daar dus zo weinig over gepraat wordt.

Lees meer over alcohol en alcoholproblemen

 

Illegale drugs zijn daarentegen voor de meeste mensen een veel grotere onbekende. Begrijpelijk, want het gaat om een hele reeks van stoffen met elk hun effecten en uiteraard ook risico’s. Over illegale drugs bestaan zo mogelijk nog meer misvattingen dan over alcohol. Als het tot echte problemen komt, zijn er echter verrassend veel gelijkenissen met alcohol-, medicatie- of gokproblemen.

Lees meer over illegale drugs en drugproblemen

 

Ook gokken mag niet ontbreken in deze campagne. Iedereen kent het en zeker met de opkomst van het online gokken en sportgokken lijkt het alomtegenwoordig. Is het zomaar een spelletje of toch veel meer? Helaas komen steeds meer mensen met gokken in de problemen. En dat blijft al te vaak onopgemerkt of onbespreekbaar.

Lees meer over gokken en gokproblemen

Minstens even verborgen zijn de vele problemen die kunnen ontstaan door het misbruik van pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen en andere psychoactieve medicijnen. Het gebruik ervan kan heel wat leed verhelpen, maar kan ook grondig uit te hand lopen. Ook al zijn het medicijnen op doktersvoorschrift, dat garandeert helaas niet dat nogal wat mensen op den duur niet meer zonder lijken te kunnen of ze oneigenlijk gaan gebruiken.

Lees meer over medicatie en medicatieproblemen 

 

Behalve alle (terechte) aandacht voor drank, illegale drugs, pillen en gokken, mag niet over het hoofd gezien worden dat voor elke persoon die daarmee in de problemen raakt, er vaak een veelvoud aan bezorgde gezins- en familieleden betrokken zijn. De impact op hen kan groot zijn. Zeker omdat het om problemen gaat die soms moeilijk bespreekbaar zijn en verborgen blijven voor de buitenwereld. Het is heel belangrijk om je als ouder, partner, zoon of dochter, broer of zus niet weg te cijferen en te zorgen dat je er zelf niet onderdoor gaat.

Lees meer over de rol van gezin, familie en omgeving

Tot slot: wist je dat…?

Terug