Familie/omgeving

Als het gaat over problemen door drank, drugs, pillen en gokken is er steevast veel aandacht voor diegene die gokt, drinkt, de pillen slikt of drugs gebruikt. Dat is logisch. Maar tegelijk mag nooit vergeten worden dat er meestal ook een veelvoud aan geliefden betrokken zijn die er mee onder lijden.

Want ook al wordt daar weinig bij stil gestaan, de schade door drank, drugs, pillen en gokken kan  veel verder reiken dan de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de persoon zelf. Naast juridische, financiële en sociale gevolgen kan ook de impact op relaties met naasten en geliefden erg groot zijn.

Te gek dus dat ouders, net als partners, maar ook zonen en dochters, broers en zussen, vrienden, grootouders en andere familieleden zo vaak over het hoofd gezien worden. Zeker als je weet welke belangrijke rol zij kunnen spelen. Ze kunnen er heel wat toe bijdragen dat iemand tot inzicht of verandering komt. En voor wie probeert te herstellen van een drank-, drug- of gokprobleem kunnen ze als steunfiguur het verschil maken. Daar is nog te weinig aandacht voor, ook in de hulpverlening.

Helaas cijferen kinderen, ouders, partners en andere familieleden zichzelf vaak ook volledig weg. Soms ten koste van zichzelf, want de kopzorgen en stress kunnen groot zijn. Tegelijk vormt het taboe, het stigma en de schaamte over alcohol- en andere drugproblemen een drempel om ermee naar buiten te komen. Daarom moet er niet alleen voldoende aandacht zijn voor hun rol maar ook voor hun noden. Het is belangrijk dat ook zij de steun en hulp krijgen die ze verdienen. Want door voor jezelf te zorgen, zorg je als moeder of vader, zoon of dochter, broer of zus, partner en vriend ook voor diegene die jou zo dierbaar is.

Maak ook jij je zorgen? Heb je het gevoel dat ze je leven gaan beheersen? Dat ze al je energie en aandacht opeisen? Zorg ervoor dat de machteloosheid niet de overhand neemt. Een paar aandachtspunten kunnen daarbij helpen:

Jij kan helpen maar het niet in de plaats van hem- of haarzelf oplossen

Ook al zou je het zo hard willen, niemand is in staat het alcohol-, gok- of drugprobleem van iemand anders op te lossen. Daarvoor is inzicht in het eigen probleem nodig, maar ook motivatie om het aan te pakken en kracht om het ook echt te gaan doen. Soms begrijpen partners, kinderen, ouders, broers en zussen deze boodschap als ‘ik kan dus blijkbaar niks doen’. Het tegendeel is waar. Ook al kan je niet in iemands plaats stoppen of minderen, je kan er wel voor zorgen dat iemands inzicht en motivatie groeit, om zo uiteindelijk ook de stap te durven zetten.

Geef jezelf niet de schuld

Te veel gezinsleden piekeren over de vraag ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ of ‘Wat had ik moeten doen?’ Misschien denk jij als kind bijvoorbeeld dat je zelf schuld hebt aan het drank- of druggebruik van je moeder of vader. Of dat je als ouder gefaald hebt als je zoon of dochter in de problemen komt. Het is begrijpelijk dat je aan jezelf begint te twijfelen. Want sommige ouders met een probleem geven hun kind wel eens de schuld, net zoals sommige zonen en dochters heel verwijtend kunnen zijn tegenover hun ouders. Laat jezelf dat gevoel niet aanpraten en ga je niet onterecht verantwoordelijk voelen. Daar wordt niemand beter van.

Zoek steun rondom jou

Blijf niet zitten met de stress, kopzorgen en negatieve gevoelens die zich opstapelen. Overwin de schaamte en praat erover. Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Bij familie, vrienden, een goede collega, je huisarts: heel wat mensen rondom jou kunnen helpen om alles draaglijker maken. Je zal merken dat je niet de enige bent die met vragen en gevoelens worstelt.

Ga op zoek naar hulp

Wordt het allemaal te veel, weet dan dat ook jij als partner, moeder en vader, zoon of dochter, broer en zus, vriend of vriendin, … steun en hulp kan krijgen. Wist je dat er bijvoorbeeld zelfhulpgroepen zijn speciaal voor gezins-en familieleden? Er zijn ook groepen die begeleid worden door een hulpverlener waar je kan bij aansluiten. Of je kan ook alleen op gesprek gaan in een aantal centra. Een hulpverlener met beroepsgeheim helpt er jou na te gaan hoe je best met het probleem omgaat en hoe je opnieuw meer controle kan krijgen over de situatie. Wil je weten waar je terecht kan? Contacteer anoniem De Druglijn. De beantwoorders zitten klaar om jou op weg te helpen naar hulp in jouw buurt. Vrijblijvend en zonder oordeel.

Lijkt de stap naar hulp wat te hoog gegrepen? Dan kan je als kind, partner of ouder online aan de slag met GRIP. Met die gratis en anonieme zelfzorg-tool leer je je sterktes kennen, verwerf je meer inzicht en besef je wie rondom jou een steun kan zijn.

 

 

Meer weten of lezen?

Check de rubriek ‘Bezorgd om iemand’ van De Druglijn.

Bezorgd om iemand

Download de folder ‘Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken.’

Download de folder

Terug