Vragen per aflevering

Roept 'Liefdestips aan Mezelf' vragen bij je op? 

Dan vind je hier de antwoorden!

Van 29 januari tot 5 februari zet GoPlay elke dag een nieuwe aflevering van 'Liefdestips aan Mezelf' online. Per aflevering plaatst Te Gek!? dagelijks een reeks nieuwe vragen.

Check zeker ook de Te Gek!?-Instagrampagina om als eerste de nieuwe vragen en antwoorden te ontdekken!

 

Tip 1: aanraken (afl. 1)

 • Verhaal: Als kind wil je dat je ouders gelukkig zijn | Anne

  Bij sommige gezinnen verloopt het vlotjes, bij andere iets moeilijker. Anne en haar zus trokken het huis uit door de slechte band met hun stiefpapa. ‘Hij wou altijd beslissingen maken in onze plaats’, zegt ze.

  Meer weten?

 • Een van mijn ouders heeft psychische problemen. Hoe ga ik daarmee om?

  Wanneer (één van) je ouders psychische problemen ervaart, is het normaal dat je soms overspoeld wordt door allerlei gevoelens. Je zal je er misschien beschaamd, machteloos, kwaad, schuldig over voelen. Je zal misschien je best doen om het in je gezin zo normaal mogelijk te laten verlopen. Je zal misschien met vragen zitten hoe het dan met jou zal gaan.

  Familieplatform geeft 4 tips die jou kunnen helpen om hier mee om te gaan en sterker te staan: informeer je over wat er aan de hand is met jouw ouder(s), uit jouw gevoelens, zoek een vertrouwenspersoon waarbij je terechtkan en vergeet niet zorg te dragen voor jezelf.

  Meer info op familieplatform.be 

  Zoek je iemand om mee te praten of te chatten?

  Ontdek hier waar je terechtkan met je vragen over psychische problemen

 • Kan tekenen of schrijven mij helpen als ik het moeilijk heb?

  Als je je slecht voelt, kan je veel dingen doen om je beter te voelen. Wat dan? Dat is heel persoonlijk. Wat voor jou helpt, werkt misschien niet voor iemand anders.

  Dat kunnen alledaagse dingen zijn, zoals praten met vrienden, je kamer opruimen of een boek lezen. Maar ook tekenen, schrijven of muziek maken. 

  Hoe kan dit jou helpen?

  • Het brengt je in 'een flow', een soort van meditatie bijna. Tijd? Wat is dat?
  • Het is ook gewoon leuk. Plezier hebben zorgt ervoor dat je je automatisch beter voelt.
  • Je leert omgaan met frustraties. Gitaar spelen lukt namelijk niet van de eerste keer. 
  • En last but not least: het geeft je een ander platform, een andere taal...

  Quinten, creatief therapeut, zegt het zo: "Creatief bezig zijn geeft jou de mogelijkheid om iets te uiten wat soms moeilijk gezegd geraakt. En achteraf kan je fier zijn op het resultaat."

  Alright. Hoe begin je eraan? Hier enkele tips!

  • Maak elke dag een tekening van wat je die dag is bijgebleven. 
  • Schrijf je dromen op. Misschien kom je zo wel in contact met de minder bewust stukjes van jouw gevoelens.
  • Hetzelfde kan je doen met muziek, drama of dans. Maak elke dag een melodie of een spontane beweging. Dat kan ook al veel vertellen over waar je mee zit.

   

 • Ik vertrouw iemand niet genoeg om te praten over wat me dwarszit. Helpt het om te zwijgen?

  Het is mogelijk zelf te werken aan een goede geestelijke gezondheid, maar soms is dat niet genoeg. Soms heb je hulp nodig van buitenaf. Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, zwijgt en zoekt daarvoor ook geen hulp.

  We raden je aan om erover te praten met iemand die je vertrouwt.

  Bekijk hier de stappen die je kan nemen

 • Moet ik alles aan mijn ouders vertellen?

  ​​​​​​Je moet zeker niet alles vertellen aan je ouder(s). Sommige dingen zijn makkelijker te bespreken met vrienden.

  Meer weten?

 • Met mijn ouders onderhandelen over grenzen, regels en afspraken, hoe pak ik dat aan?

  Toon dat je hen respecteert, toon dat je verantwoordelijk bent en luister ook naar wat zij zeggen.

  Krijg hier meer tips en voorbeelden

 • Hoe versier ik iemand?

  Wil je iemand versieren? Vind je iemand leuk of mooi? Zo toon je dat: doe dingen samen, geef aandacht en complimentjes (maar niet te veel) en blijf vooral jezelf.

  Meer weten?

 • Wat is een psychiatrisch centrum?

  In een psychiatrisch ziekenhuis kan je terecht voor een intensieve behandeling bij psychische problemen. Je verblijft er dag en nacht en vaak voor een langere tijd. Tijdens deze behandeling volg je een therapieprogramma op maat en word je geholpen door verschillende hulpverleners, zoals een psychiater, psycholoog, verpleegkundigen, creatieve therapeuten.

  Check hier waar en bij wie je terechtkan met je vragen over psychische problemen

 • Ik kan het niet vinden met iemand in mijn plusfamilie, wat nu?

  Als je ouder een nieuwe relatie aangaat, verandert er veel. Geef het tijd en probeer erover te praten.

  Hier vind je tips voor dat gesprek

 • Mijn ouders zijn gescheiden. Mag ik kiezen bij wie ik wil wonen?

  Nee, je ouders beslissen over je opvoeding tot je 18 jaar bent. Ook als je ouders niet meer samenwonen, moeten ze afspreken bij wie jij zal wonen en hoe het bezoek geregeld wordt.

  Meer weten?

 • Hoe kan je aan iemand zien dat het niet goed gaat met die persoon?

  4 voor 12, de plaats waar de personages in de serie 'Liefdestips aan Mezelf' uitgaan, is ook een campagne van Te Gek!? en wijst op de vier signalen die aantonen dat het mogelijks niet goed gaat met iemand.

  Zo kan je dit bijvoorbeeld merken aan verandering in iemand zijn/haar/hun gedrag, veranderingen in zijn/haar/hun emoties, als iemand zich terugtrekt en/of als iemand zegt dat het niet goed gaat.

  Merk je signalen op die er mogelijks op wijzen dat het niet goed met iemand gaat? Praat er dan met hem/haar/hun over. Het is nog niet te laat, maar het is wel 4 voor 12. Wil je meer weten? Bekijk dan de campagnewebsite met meer info en getuigenissen:

  4voor12.be

 • Is die ook verliefd op mij?

  Vaak zijn signalen verwarrend. Het kan bijvoorbeeld dat de ander ook op jou is, maar die gevoelens verbergt om zich niet kwetsbaar op te stellen.

  Let op deze dingen om meer duidelijkheid te krijgen

 • Wat is PTSS?

  Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze moeilijk kan vergeten. Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen.

  Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend. Maar het is mogelijk dat het niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken. In dat geval spreekt men over een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat merk je aan allerlei lichamelijke en psychische klachten, zoals hartkloppingen, snel schrikken en sombere gevoelens.

  Loop je vast in je verwerkingsproces? Blijf er niet mee zitten en zoek hulp.

  Meer info over PTSS

Tip 2: vijf seconden kijken (afl. 2)

 • Wat zijn/vanaf wanneer spreek je over psychische problemen?

  Een psychisch probleem is niet hetzelfde als een dip. Stress en tegenslag maken deel uit van het leven. Hoe moeilijk bepaalde gebeurtenissen ook zijn, we passen er ons meestal snel aan aan. Maar kan je een langere periode niet meer psychisch functioneren zoals je zou willen? Heb je het gevoel dat je niet meer de baas bent over je eigen gedrag en reacties? Heb je geen fut meer om iets te doen? Je emoties helemaal niet meer in de hand? Dan is er mogelijk sprake van een psychisch probleem.

  Lees er meer over

   

 • Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn?

  Liefdesverdriet of afgewezen worden doet pijn. Als iemand je afwijst, verlies je niet alleen een band, je verliest ook een stukje eigenwaarde.

  Ben ik niet de moeite waard?
  Jawel, je bent wel de moeite waard!

  Hier vind je meer uitleg over waarom afwijzing gebeurt en wat je kan doen

Tip 3: afwijzend gehechte mensen (afl. 3)

 • Welke invloed heeft pesten op iemands leven?

  Pesten is verschrikkelijk. Het is een vorm van geweld met woorden. En soms zelfs van lichamelijk geweld. Wie het meemaakt, gaat vaak door een hel. Vooral omdat het niet ophoudt.

  • Je voelt je slecht, eenzaam en onmachtig. Zelfs als je sterk in je schoenen staat, kan pestgedrag je helemaal onderuit halen.
  • Je merkt het aan je lichaam: slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn of ademhalingsproblemen.
  • Er is ook de groeiende twijfel en wanhoop: je zelfvertrouwen slinkt, je vindt jezelf dom of niet mooi, je bent voortdurend bang en bent niet vaak meer spontaan. Veel mensen die gepest worden, leggen de schuld na een tijdje bij zichzelf. Je vraagt je heel de tijd af "Wat is er mis met mij?" terwijl daar helemaal geen reden voor is. In extreme gevallen kan het pestgedrag één van de oorzaken zijn van depressies en als iemand echt geen uitweg meer ziet zelfs van zelfdoding.
  • Als je gepest wordt, sluit je je vaak op omdat je bang bent. Je leeft elke dag in onzekerheid en angst. Angst voor de pesters, angst voor wat er nu weer gaat gebeuren. Het is dan ook belangrijk om erover te praten als je gepest wordt.

  Meer info over pesten vind je op www.allesoverpesten.be

 • Wat is emotionele verwaarlozing/mishandeling?

  Kinderen hebben behoefte aan waardering en steun. Als een ouder bijvoorbeeld een kind regelmatig belachelijk maakt, uitscheldt, kleineert of laat merken dat die hem/haar/hun niets waard vindt, is dat psychische mishandeling. Als een kind van de ouders nauwelijks liefde, warmte en aandacht krijgt, wordt het emotioneel verwaarloosd.

  De wondes die deze vorm van mishandeling en verwaarlozing veroorzaken, zitten vaak verborgen en zijn niet altijd meteen merkbaar. Maar ze kunnen wel ernstige gevolgen hebben. Daarom is erover praten erg belangrijk.

  Check hier voor meer info over psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing

 • Verhaal: Doe het met de juiste persoon | Justine (21)

  Justine was 15 jaar. Haar vriend was 17. Ze waren er helemaal klaar voor. Klaar voor dé eerste keer!

  Meer weten?

 • Wat zijn pijnstillers?

  Pijnstillers worden ingenomen om plotse of aanhoudende pijn te verzachten. Er bestaan heel wat verschillende soorten pijn: hoofdpijn, spierpijn, tandpijn, pijnlijke maandstonden …

  Soms kan men de pijn verzachten zonder medicijnen (bijvoorbeeld door te rusten), maar sommige soorten pijn vragen een aangepaste behandeling.

  Daarvoor bestaan verschillende pijnstillers, telkens met een eigen werking (en nevenwerkingen). Elk medicijn kan bijwerkingen hebben. Deze zijn verschillend van persoon tot persoon. Ook kan je verslaafd worden aan pijnstillers maar dit komt vaker voor bij zware, narcotische pijnstillers dan bij lichte pijnstillers.

  Meer weten? Check druglijn.be

   

 • Hoe reageer je het best op iemand met psychische problemen?

  Normaal doen over psychische problemen is een eerste stap. Erover praten is niet altijd gemakkelijk, maar ook praten met iemand die ongeneeslijk ziek is of zonder werk zit, vraagt moeite.

  Wacht niet tot je moét praten ... maar ga met hem/haar/hun in gesprek. Gebruik hierbij geen goedbedoelde clichés zoals 'Ik weet perfect hoe jij je voelt', 'Je beeldt het je allemaal maar in' maar luister naar zijn/haar/hun verhaal en vraag hoe je kan helpen.

  Op zoek naar nog meer tips hoe je het best kan reageren op iemand met psychische problemen?

  Tips om iemand te helpen

 • Is de eerste keer seks leuk?

  De eerste keer seks is meestal maar wat geklungel. Daarom is het belangrijk dat je het doet met iemand die je vertrouwt. Vrijen leer je stap voor stap.

  Meer weten?

 • Wat zijn calmants?

  Een calmant is een ander woord voor geneesmiddelen met een rustgevende en ontspannende werking. Ze worden vaak voor een korte periode voorgeschreven, wanneer je te maken hebt met angst of onrust of wanneer je slaapproblemen hebt.

  Het gebruik van dit soort medicijnen is echter iets waar niet lichtzinnig mee mag omgesprongen worden. Ze gebruiken kan zinvol of zelfs noodzakelijk zijn, maar tegelijk hebben ze mogelijke nevenwerkingen en (verslavings-)risico’s.

  Laat je dus altijd goed begeleiden door je arts wanneer je deze medicatie gebruikt. Op onze website van de campagne Roes-(t) over verslaving vind je meer informatie terug over het gebruik van medicatie!

  Naar de campagne Roes(t)

 • Welke hechtingsstijlen bestaan er? En wat betekent dat dan?

  Mensen zijn sociale wezens en reeds van bij de geboorte op zoek naar verbinding met anderen. De manier waarop we verbinding met anderen als kind hebben ervaren, zet zich om in vaste patronen. We noemen deze patronen dan onze hechting.

  Uit onderzoek blijkt dat er 4 hechtingsstijlen te onderscheiden zijn, namelijk veilige, angstige, afwijzende-vermijdende en angstige-vermijdende hechting. Deze hechtingsstijlen hebben invloed op de manier waarop je in je verdere leven intimiteit en binding met anderen ervaart.

  Mensen die afwijzend gehecht zijn, zijn bang om anderen dichtbij te laten komen. Ze vertrouwen alleen zichzelf en proberen zo weinig mogelijk afhankelijk van iemand te zijn. Ze mijden intimiteit en verbinding en doen het liefst dingen alleen. Wanneer iemand te dichtbij komt, trekken ze zich terug. Dit alles uit angst om afgewezen te worden.

 • Hoe heb ik veilige seks?

  Veilig vrijen betekent dat je jezelf beschermt op 2 manieren: tegen zwangerschap en tegen ziektes (soa's).

  Meer weten?

 • Wat zijn antidepressiva?

  Antidepressiva zijn de klasse van medicijnen die depressieve symptomen behandelen en worden ingezet om je klachten te verminderen, zodat er weer meer energie overblijft om met andere dingen aan de slag te gaan in je leven.

  Vandaar dat antidepressiva vaak worden voorgeschreven in combinatie met (psycho)therapie. Het zijn geen geneesmiddelen in de zin dat ze je van je depressie of van je depressieve klachten genezen. Beschouw antidepressiva eerder als een steuntje in de rug.

  Zoals met alle medicijnen zijn er nevenwerkingen en (verslavings-)risico's aan het gebruik van antidepressiva verbonden. Laat je dus altijd goed begeleiden door je arts wanneer je deze medicatie gebruikt.

  Meer weten? Check onze website over depressie wellicht.be

 • Ik voel me schuldig omdat ik mijn ouder niet kan helpen. Wat nu?

  Wanneer (één van) je ouders psychische problemen ervaren, is het normaal dat je soms overspoeld wordt door allerlei gevoelens. Je zal je er misschien beschaamd, machteloos, kwaad, schuldig over voelen. Je zal misschien je best doen om het in je gezin zo normaal mogelijk te laten verlopen. Je zal misschien met vragen zitten hoe het dan met jou zal gaan.

  Familieplatform geeft 4 tips die jou kunnen helpen om hier mee om te gaan en sterker te staan: informeer je over wat er aan de hand is met jouw ouder(s), uit jouw gevoelens, zoek een vertrouwenspersoon waarbij je terechtkan en vergeet niet zorg te dragen voor jezelf.

  Meer info op familieplatform.be 

 • Wat als je niet kan stoppen met piekeren?

  Piekeren is heel menselijk maar als je de piekerstroom niet of moeilijk kan stoppen, kan dit ook voor problemen zorgen.

  Maar er is goed nieuws! Je kan je brein trainen om het piekeren een halt toe te roepen. Net zoals je een sixpack kweekt. Alles begint bij het snel leren opmerken dat je aan het piekeren bent. Ga hier niet in je hoofd tegen vechten maar neem direct actie over datgene waarover je piekert of schrijf het van je af in een notitieboekje. Lukt dit niet, zoek dan afleiding door iets te doen dat je energie geeft of sta jezelf toe om net elke dag 10 minuten volle bak te piekeren en alle piekergedachten naar dat specifieke moment te verbannen.

  Volgens stresscoach Tania Vandingenen krijg je met deze laatste tip je angsten onder controle.

  Lees hier haar tips

Tip 4: verwarring creëren (afl. 4)

 • Iemand gaat fout door alcohol of andere drugs, wat nu?

  Blijf rustig, blijf praten met die persoon, geef water en gebruik de 'stabiele zijligging' als die wil gaan liggen.

  Meer weten?

 • Wat is een paniekaanval? En wat kan je ertegen doen?

  Het feit dat we angst kunnen voelen is een belangrijk overlevingsmechanisme. Maar soms gaat angst zo’n grote plaats innemen in je leven dat je het gevoel hebt niet meer te kunnen doen wat je wilt doen.

  Angst kan zo verlammend aanvoelen dat je allerlei zaken gaat vermijden. Bij momenten van intense angst kan dit gepaard gaan met paniekaanvallen, al kan je deze ook krijgen zonder duidelijke reden.

  Een paniekaanval is heel beangstigend omdat je het gevoel hebt de controle te verliezen of dat er lichamelijk iets ernstigs aan de hand is. Zo kan je bang zijn om een hartaanval te krijgen, flauw te vallen of te stikken terwijl uit medisch onderzoek blijkt dat hier lichamelijk geen oorzaak voor is.

  Heb je een paniekaanval, probeer dan te focussen op je ademhaling en goed in en uit te ademen. Ook kan het helpen om jezelf af te leiden. Maak je je zorgen over het krijgen van een paniekaanval, praat er dan met iemand over.

  Meer info over angststoornissen en wat je zelf kan doen?

 • Ik wil geen alcohol of andere drugs gebruiken, hoe zeg ik dat?

  Het is zeker niet altijd even makkelijk om neen te zeggen, maar je hoeft ook niets te doen wat je zelf niet wil. Je kan zeggen dat je veel sport, het niet nodig of niet lekker vindt ...

  Hier vind je nog andere ideeën

 • Ik heb drugs genomen en voel me niet goed. Maar ik durf dit niet te vertellen. Moet dit?

  Druggebruik kan zowel op korte als lange termijn leiden tot gezondheidsrisico's, mogelijk zelfs met de dood tot gevolg. Wanneer je je na het nemen van drugs niet goed voelt - als je bijvoorbeeld draaierig bent, moeite hebt met ademen, heel erg vermoeid bent, moeilijk wakker kan blijven - is het dan ook erg belangrijk hierover iemand in te lichten.

  Spreek iemand in je buurt aan of bel zelf 112.

 • Wanneer is alcohol gevaarlijk?

  Alcohol drinken kan tof zijn, maar er zijn ook een aantal gevaren: je voelt niet meteen hoe dronken je bent en je kan te veel drinken.

  Meer weten?

 • Wat is therapie? En welke soorten bestaan er?

  Psychologen werken niet allemaal op dezelfde manier. Er bestaan verschillende vormen van therapie, elk met hun eigen aanpak. Doorgaans is de therapie gebaseerd op een diepgaand gesprek tussen cliënt en psycholoog maar er kunnen ook meer actieve aanpakken gebruikt worden.

  Sommige soorten therapie werken beter bij bepaalde psychische problemen dan andere. De meeste therapeuten gebruiken daarom een mix van de verschillende technieken, naargelang de cliënt en de problematiek van deze persoon. Maar vaak is de 'klik' tussen de cliënt en de psycholoog het meest doorslaggevend voor het resultaat.

  Bekijk hier de vier grote stromingen binnen de psychotherapie

 • Wat als iemand vraagt hoe het met mij gaat? Mag/moet ik daar eerlijk op antwoorden?

  Het is niet noodzakelijk iemand te vertellen hoe het met je gaat maar we raden het je wel heel erg aan. Gevoelens opkroppen maakt het vaak erger en het helpt als je je zorgen met iemand deelt en erover kan praten. Pas als anderen weten hoe het met je gaat, kunnen ze jou helpen.

 • Ik neem wel eens een pijnstiller, drink wel eens alcohol of neem wel eens drugs. Vanaf wanneer ben ik verslaafd?

  Bij mensen die verslaafd zijn aan een bepaald middel staat hun hele leven in het teken van deze verslaving. Ze zijn ernaar op zoek, verlangen ernaar, gebruiken het en voelen zich daar schuldig over.

  Typisch voor een verslaving is dat je het gebruik van het middel niet meer in de hand hebt. Je verliest je keuzevrijheid. Je wil wel stoppen maar je kan niet.

  Heb je het gevoel dat je verslaafd bent? Praat er dan over en laat je helpen. Het is moeilijk om in je eentje van een verslaving af te komen maar met de gepaste hulp kan je herstellen van een verslaving.

  Wil je liever anoniem met iemand praten, neem dan contact op met de Druglijn.

  Meer weten over verslaving

Tip 5: luisteren (afl. 5)

 • Wat is een depressie?

  Een depressie zorgt voor problemen met je stemming. Daarom wordt het ook vaak een stemmingsstoornis genoemd.

  Bij jongeren uit een depressie zich een beetje anders dan bij een volwassene. Zo zullen jongeren met een depressie zich naast een aanhoudend gevoel van zware neerslachtigheid en rusteloosheid, ook bijvoorbeeld vaak vermoeid voelen, meer of net minder slapen, weinig energie hebben, lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn of onverklaarde buikpijn ervaren, enorm afvallen of aankomen, een negatief zelfbeeld hebben en/of soms zelf zelfmoordgedachten hebben.

  Onze Te Gek!?-campagne 'Wellicht' stond volledig in het teken van depressie. Wil je meer te weten komen over wat depressie is en wat je eraan kan doen?

  Neem hier een kijkje 

 • Hoe kan je afkicken van drugs/alcohol/medicatie?

  Het is vaak moeilijk om in je eentje van een verslaving af te geraken. Je huisarts kan je helpen zoeken naar de beste manier om je verslaving aan te pakken.

  Wil je weten waar je in jouw buurt terechtkan voor gespecialiseerde hulp? Wil je een eerste advies over drank, drugs, pillen, gamen of gokken? Bezorgd om iemand of nood aan een gesprek?

  Chat, mail of bel anoniem met De Druglijn

  Meer weten over verslaving?

 • Hoe kan ik beter luisteren?

  Écht naar iemand luisteren, dat geeft die andere persoon een heel fijn gevoel. Maar het is niet altijd gemakkelijk.

  Probeer deze tips eens uit

 • Ben ik verliefd?

  Het is vooral je lichaam dat je vertelt dat je verliefd bent. Als een aantal van deze dingen voor jou kloppen, dan ben je vast verliefd.

  Ontdek het hier!

 • Ik heb last van donkere gedachten. Wat kan ik doen?

  Voel je je al een tijd down? Blijf dan niet met dat gevoel zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Stop je negatieve gevoelens niet weg en vertel dat je het moeilijk hebt.

  Blijven de donkere gedachten aanhouden? Leg dan best zo snel mogelijk je probleem voor aan je huisarts of een andere professionele hulpverlener. Zij kunnen samen met jou op zoek gaan naar de oorzaken en jou helpen leren omgaan met deze negatieve gedachten.

  Hier enkele tips voor wanneer je donkere gedachten ervaart

 • Ik vind praten met anderen moeilijk, wat nu?

  Een gesprek met iemand nieuw is voor veel mensen moeilijk. Vind je dat ook moeilijk met mensen die je wel kent?

  Je krijgt hier tips voor wat je dan kan doen

Tip 6: plassen na seks (afl. 6)

 • Wat betekent non-binair?

  Non-binair betekent dat je je niet thuis voelt in de hokjes van 'man' of 'vrouw'. Er zijn verschillende manieren van non-binair zijn.

  Meer weten?

 • Wat als anderen mij het gevoel geven dat ik niet goed genoeg ben?

  Iedereen is uniek en goed zoals hij/zij/die is. Doen anderen je aan jezelf twijfelen, bespreek dit dan met hen. Als ze het goed met je voor hebben, zullen ze hiernaar luisteren en begrip voor hebben.

  Krijg je niet de gehoopte reactie en/of blijf je aan jezelf twijfelen? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt.

  Is er niemand in je omgeving die je vertrouwt of waarbij je terecht kan, neem dan contact op met een hulplijn.

  Hulplijnen voor jongeren

 • Geslacht, gender, geaardheid: wat is het verschil?

  Je geslacht wordt bij je geboorte vastgesteld. Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt. En dan heb je nog genderexpressie, romantische oriëntatie en seksuele oriëntatie.

  Meer weten?

 • Wat als je soms wil zijn, en soms niet wil zijn?

  Word je met problemen geconfronteerd wordt die onoplosbaar, ondraaglijk en oneindig lijken? Dan is het niet altijd makkelijk om er met anderen over te praten.

  Toch kan praten hier een verschil maken. Het kan opnieuw hoop geven en bovendien kan praten met mensen die meer afstand kunnen nemen zicht bieden op andere oplossingen.

  Praten over zelfdodingsgedachten is dus van levensbelang.

  Deze en nog meer (zelfhulp)tips vind je op zelfmoord1813.be

  Denk je aan zelfdoding en wil je anoniem met iemand praten, neem dan contact op met de zelfmoordlijn via het telefoonnummer 1813.

  Hier nog meer info over zelfdodingsgedachten

 • Verhaal: Het hokje van vrouw is te klein voor mij | Meli

  Meli Awouters doorbreekt de labels die de maatschappij op gender heeft geplakt. Ze voelt zich meer dan enkel vrouw.

  Meer weten?

 • Ik voel me niet goed in mijn vel. Wat kan ik doen?

   

 • Wat is emotionele chantage?

  Bij emotionele chantage probeert iemand een andere persoon te manipuleren door gebruik te maken van zijn/haar/hun zwakke plekken, door bijvoorbeeld in te spelen op schuldgevoelens of angsten.

  Ze proberen op deze manier dingen van die persoon gedaan te krijgen. Als je het gevoel hebt dat je emotioneel gechanteerd wordt, praat er dan over met iemand die je vertrouwt.

 • Verhaal: Overal zie ik de opdeling van man en vrouw | Inke (22)

  Inke Gieghase (22) is non-binair. Inke voelt zich geen meisje, maar ook geen jongen en wordt dagelijks geconfronteerd met de indeling van man en vrouw.

  Meer weten?

 • Wat als iemand in je omgeving zegt dat die er niet meer wil zijn?

  Vang je signalen op dat iemand er niet meer wil zijn? Negeer ze dan niet maar ga het gesprek aan. Veel mensen denken dat ze door het onderwerp zelfmoord aan te snijden de persoon in kwestie op slechte ideeën kunnen brengen. Dat is onterecht. Het is juist erg belangrijk dat mensen met zelfdodingsgedachten de kans krijgen om hierover te praten, omdat zij deze gedachten doorgaans voor hun naaste omgeving zullen proberen te verbergen.

  • Luister begripvol naar zijn/haar/hun verhaal en houd contact.
  • Blijf rustig maar geef ook aan dat je bezorgd bent.
  • Probeer in te schatten of het gaat over gedachten aan zelfdoding of dat de persoon op korte termijn zelfmoord wilt plegen.
  • Schakel in dit laatste geval direct hulp in door een volwassene in te lichten of contact op te nemen met de Zelfmoordlijn via het telefoonnummer 1813.

  Iemand helpen die aan zelfmoord denkt, kan heel ingrijpend zijn. Blijf er niet alleen mee zitten maar zoek ook zelf steun.

  Meer info over zelfdoding en wat je kan doen als iemand in jouw omgeving aan zelfdoding denkt

 • Verhaal: Het is helemaal oké om het niet te weten | Margot (21)

  Margot was 12 toen ze ontdekte dat ze niet op jongens viel. 9 jaar later blikt ze terug en vertelt ze over haar coming-out.

  Meer weten?

 • Wat als je zegt dat je je niet goed (in je vel) voelt, maar je niet serieus wordt genomen?

  Het is belangrijk erover te spreken als je niet goed in je vel zit. Voel je je niet begrepen door iemand of heb je het gevoel dat deze persoon niet echt naar jou luistert? Blijf er niet mee zitten maar ga op zoek naar iemand die wel naar jou luistert.

  Is er niemand in je omgeving die je vertrouwt of waarbij je terecht kan, neem dan contact op met een hulplijn.

  Hulplijnen voor jongeren

Tip 7: ge kunt niet voor altijd weglopen (afl.7)

 • Ik heb iets fout gedaan, hoe zeg ik sorry?

  Als je beseft dat je iets fout hebt gedaan, kan je last hebben van schaamte of van een schuldgevoel. Wees niet te hard voor jezelf.

  Hier vind je tips voor wat je wel kan doen

   

 • Helpen ademhalingsoefeningen tegen agressieve/boze gevoelens?

  Je ademhaling wordt beïnvloed door hoe je je voelt maar kan ook omgekeerd een effect hebben. Zo kan een juiste (buik-)ademhaling je lichaam en geest ook tot rust brengen.

  Hier vind je een stappenplan hoe je juist kan ademen

  Bij boosheid gebeurt er van alles in je lijf. Je ademhaling gaat snel en zit hoog. Je kan jezelf rustiger maken door met je aandacht naar je lijf te gaan. Voel hoe je adem gaat en blaas drie keer heel diep uit. Zorg dat je uitademing zo lang mogelijk duurt, totdat je helemaal leeg bent.

  Vul daarna je buik met lucht, als een ballon die wordt opgeblazen. En laat hem weer helemaal leeg lopen. Zorg dat je uitademing langer duurt dan je inademing. Bijvoorbeeld vijf tellen inademen, zeven tellen uitademen.

  Doe dit drie minuten.

  Titia - Psycholoog Harderwijk >> Lid van Therapiepsycholoog (bron)
   

 • Met mijn ouders praten over gevoelige onderwerpen. Hoe doe ik dat?

  Hoe ga je een moeilijk gesprek aan met je ouders?

  Hier vind je tips om dat gesprek voor te bereiden en goed te starten

 • Hoe reageer je op iemand die drugs neemt?

  Het is niet altijd gemakkelijk om met iemand het gesprek aan te gaan over zijn/haar/hun druggebruik. Als je ziet dat iemand drugs neemt, kan je gerust zeggen dat je niet akkoord gaat met dit gebruik.

  Veroordeel of beschuldig hierbij je vriend of vriendin niet maar luister naar wat hij/zij/die te vertellen heeft en pik hierop in. Ga niet in discussie over hoe goed of slecht de drug is maar vertel hem/haar/hun over wat je opmerkt als hij/zij/die drugs genomen heeft.

  Het kan ook helpen je te informeren over de gevolgen en risico's van de drug die je vriend of vriendin gebruikt.

  Meer tips en informatie?

 • Ik zie het niet meer zitten, wat nu?

  Je bent niet alleen. 1 op 3 jongeren voelt zich niet goed in hun vel.

  Maar wat kan je doen?

 • Hoe kan je goed communiceren over je gevoelens?

  Je gevoelens met iemand anders delen is niet gemakkelijk en vraagt moed. Zoek een rustig moment en ga in gesprek met iemand die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt.

  Iemand anders kan niet in je hoofd kijken en weet dus niet wat er in jou omgaat. Daarom is het is belangrijk je gevoelens zo goed mogelijk onder woorden te brengen. Dit helpt de ander om zich in te leven in hoe het met jou gaat.

  Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden? Schrijf het dan eerst even voor jezelf op. Je kan dit dan afgeven of als leidraad voor jezelf gebruiken.

 • Hoe ontdek ik wie ik ben?

  Als jongere ben je volop bezig met het ontwikkelen van je identiteit. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Hoe verschil ik van anderen? Hoe zien anderen mij? Je eigen identiteit ontdek je zoals een puzzel, maar de meeste puzzelstukken kies je onbewust.

  Meer weten?

 • Ik wil er niet meer zijn. Wat nu?

  Soms kan het helpen om afleiding te zoeken om zo je gedachten te proberen verzetten. Je kan bijvoorbeeld een wandeling gaan maken, naar een film of serie kijken of gamen.

  Ook is het belangrijk hier met anderen over te praten. Dit is niet makkelijk maar kan toch een verschil maken. Zo kan het opnieuw hoop geven en bovendien kan praten met mensen die meer afstand kunnen nemen, zicht bieden op andere oplossingen.

  Praten over zelfdodingsgedachten is dus van levensbelang.

  Nog meer tips over hoe om te gaan met zelfdodingsgedachten

  Acute noodsituatie? Dan neem je best contact op met de hulpdiensten (112), de huisarts (van wacht) of het Antigifcentrum (070 245 245).

  Denk je aan zelfdoding en ben je op zoek naar een gesprek? Neem dan (anoniem) contact op met de Zelfmoordlijn (1813).

Tip 8: praat erover (afl. 8)

 • Wat is therapie?

  Er bestaan verschillende vormen van therapie, elk met hun eigen aanpak. Doorgaans is de therapie gebaseerd op een diepgaand gesprek tussen cliënt en psycholoog maar er kunnen ook meer actieve aanpakken gebruikt worden.

  Sommige soorten therapie werken beter bij bepaalde psychische problemen dan andere. De meeste therapeuten gebruiken daarom een mix van de verschillende technieken, naargelang de cliënt en de problematiek van deze persoon. Maar vaak is de 'klik' tussen de cliënt en de psycholoog het meest doorslaggevend voor het resultaat.

  Bekijk hier de vier grote stromingen binnen de psychotherapie

 • Wat zijn copingstrategieën? En welke bestaan er?

  Er zijn heel wat copingstrategieën om met mentaal onbehagen om te gaan, zoals opkroppen, erover praten, ontkennen of weglachen, boos worden, verslaving, afleiding zoeken.

  We maken allemaal gebruik van copingstrategieën. Uit de opsomming hierboven kan je afleiden dat niet alle copingstrategieën slecht zijn, maar dat er ook minder gezonde manieren bestaan om met bepaalde gevoelens en gedachten om te gaan.

 • Hoe zeg ik tegen mijn ouders dat het niet goed met me gaat?

  Vaak doen we alsof of zeggen we dat alles goed met ons gaat, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Praten helpt nochtans.

  Zoek een rustig moment uit waarbij jullie niet worden gestoord, bijvoorbeeld tijdens het eten, en laat aan je ouders weten dat het niet goed met je gaat.

  Kan je niet bij je ouders terecht of voel je je niet veilig genoeg om met hen over je gevoelens en gedachten in gesprek te gaan? Ga dan op zoek naar iemand anders die je kan vertrouwen of neemt contact op met een hulpverlener.

  Een overzicht van de hulpkanalen vind je op tegek.be/hulpnodig

 • Wat is een psycholoog? En waarvoor kan ik bij een psycholoog terecht?

  Een psycholoog heeft aan een universiteit een licentiaatsdiploma of een masterdiploma in de psychologie behaald. Daarnaast hebben psychologen dikwijls, maar niet altijd, een bijkomende therapeutische vorming gekregen. Een psycholoog mag nooit geneesmiddelen voorschrijven, dat mogen alleen psychiaters omdat zij eerst een opleiding in de geneeskunde gevolgd hebben.

  Je kan bij een psycholoog terecht als je niet helemaal goed in je vel zit of bij psychische problemen, zoals depressieve gevoelens, een eetstoornis, (faal-)angst, nachtmerries, onzekerheid, rouw, slaapproblemen, bedplassen, stress, zelfmoordgedachten ...

  Waar je ook mee zit: een psycholoog kan helpen

 • Wat is een overdosis?

  Als de ongewenste effecten van druggebruik levensbedreigend worden, spreken we van een overdosis. Dat kan ontstaan als iemand een te grote hoeveelheid van een product inneemt of als hij/zij/die producten combineert die elkaars effect versterken.

  Soms kan de eerste keer dat iemand een product gebruikt al onverwacht ernstige gevolgen hebben. Iemand kan extra gevoelig zijn voor een bepaald product en daar heftig op reageren.

  Wat kan je doen bij een overdosis?

 • Wat als je verliefd bent op je beste vriend of vriendin?

  Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in).

  Hier vind je vragen die je jezelf kan stellen om te beslissen: ga je het vertellen of niet?

 • Vanaf wanneer is het nodig om hulp te zoeken?

  Wanneer zijn jouw klachten ‘erg’ genoeg om naar een psycholoog te gaan? Die vraag horen we regelmatig. En dat snappen we maar al te goed. Op het moment dat jij voelt dat je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt, is dat reden genoeg om hulp te zoeken.

  Je hoeft niet te wachten totdat het zo erg is dat je instort. Het feit dat je jezelf deze vraag stelt, is genoeg om iets te doen.

  Waar kan je hulp zoeken?

  Bron: psyned.nl

 • Wat als je geen geld hebt om een psycholoog te betalen?

  Als jongere kan je gratis psychologische hulp krijgen bij het JAC, Tejo (Therapeuten voor jongeren), OverKop-huizen en CLB. Ook kan je mailen of telefoneren met Awel, JAC, CLB, Tele-Onthaal en de Zelfmoordlijn 1813.

  Een volledig overzicht van alle mogelijkheden vind je op tegek.be/hulpnodig

 • Wat is psychische en emotionele afwezigheid van een ouder? En welke impact kan dit hebben?

  Wanneer (één van) je ouders psychische problemen ervaart, is het normaal dat je soms overspoeld wordt door allerlei gevoelens. Je zal je er misschien beschaamd, machteloos, kwaad, schuldig over voelen. Je zal misschien je best doen om het in je gezin zo normaal mogelijk te laten verlopen. Je zal misschien met vragen zitten hoe het dan met jou zal gaan.

  Familieplatform geeft 4 tips die jou kunnen helpen om hier mee om te gaan en sterker te staan: informeer je over wat er aan de hand is met jouw ouder(s), uit jouw gevoelens, zoek een vertrouwenspersoon waarbij je terechtkan en vergeet niet zorg te dragen voor jezelf.

  Meer info op familieplatform.be 

  Zoek je iemand om mee te praten of te chatten?

  Ontdek hier waar je terechtkan met je vragen over psychische problemen

 • Wat als je bang bent om te zeggen hoe je je echt voelt?

 • Hoe reageer je op iemand die aan zelfdoding denkt?

  Vang je signalen op dat iemand er niet meer wil zijn? Negeer ze dan niet maar ga het gesprek aan. Veel mensen denken dat ze door het onderwerp zelfmoord aan te snijden de persoon in kwestie op slechte ideeën kunnen brengen. Dat is onterecht. Het is juist erg belangrijk dat mensen met zelfdodingsgedachten de kans krijgen om hierover te praten, omdat zij deze gedachten doorgaans voor hun naaste omgeving zullen proberen te verbergen.

  • Luister begripvol naar zijn/haar/hun verhaal en houd contact.
  • Blijf rustig maar geef ook aan dat je bezorgd bent.
  • Probeer in te schatten of het gaat over gedachten aan zelfdoding of dat de persoon op korte termijn zelfmoord wilt plegen.
  • Schakel in dit laatste geval direct hulp in door een volwassene in te lichten of contact op te nemen met de Zelfmoordlijn via het telefoonnummer 1813.

  Iemand helpen die aan zelfmoord denkt, kan heel ingrijpend zijn. Blijf er niet alleen mee zitten maar zoek ook zelf steun.

  Meer info over zelfdoding en wat je kan doen als iemand in jouw omgeving aan zelfdoding denkt

 • Heb ik gewoon een dipje of is er meer aan de hand?

  Een psychisch probleem is niet hetzelfde als een dip. Stress en tegenslag maken deel uit van het leven. Hoe moeilijk bepaalde gebeurtenissen ook zijn, we passen er ons meestal snel aan aan.

  Maar kan je een langere periode niet meer psychisch functioneren zoals je zou willen? Heb je het gevoel dat je niet meer de baas bent over je eigen gedrag en reacties? Heb je geen fut meer om iets te doen? Je emoties helemaal niet meer in de hand?

  Dan is er mogelijk sprake van een psychisch probleem.

  Meer weten?

Terug