• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 13 - veerkrachtcoach Tania

Geestelijk gezond in coronatijden 13 - veerkrachtcoach Tania

 

Mijn belangrijkste advies? Omarm je angst. 

 

Elke dag 10 minuten volle bak piekeren. Volgens stresscoach Tania Vandingenen krijg je je angsten daarmee onder controle. Nog een goeie: positieve gedachten cultiveren.  

  

Wat is stress eigenlijk? 

Stress is vreemd genoeg iets goeds. Het is een reactie van ons brein en van ons lichaam op gevaar. Stress helpt ons overleven. Het is een strategie die we als mens al sinds ons prille ontstaan hanteren. Denk maar aan onze voorouders op de savanne die voortdurend beloerd werden door wilde dieren.  

Als stress zo goed is, wat is dan het probleem?  

Stress mobiliseert veel fysieke energie: we staan klaar om te vechten of te vluchten.  Onze hartslag gaat de hoogte in, onze bloeddruk stijgt. Op zich is dat prima, maar stress zet ook een aantal lichaamsfuncties on hold. Ons spijsverteringssysteem valt stil, ons geheugen laat ons in de steek, we slapen niet meer zo goed'¦ Nog erger is dat ons immuniteitssysteem uitvalt. Bij plotse stress is dat niet zo erg, denk maar aan een slippende wagen die op je afkomt. Maar bij corona ligt dat anders. De dreiging houdt veel langer aan. We staan dus langer blootgesteld aan stress, waardoor onze immuniteit verzwakt. Niet ideaal, met andere woorden.  

De vraag van 1 miljoen: hoe doorbreek je dat stresspatroon? 

De stress die we vandaag ervaren, wordt aangejaagd door angst. Angst om zelf besmet te geraken, om dierbaren die ziek worden, maar ook angst voor de toekomst en om geldproblemen. Mensen dreigen in een vicieuze cirkel terecht te komen. Mijn belangrijkste advies: omarm je angst, laat ze toe.   

Excuseer? Dat klinkt wel erg verwarrend. Leg eens uit'¦ 

Mensen willen eigenlijk niet bang zijn, daarom duwen ze de angst van zich weg. Maar zo werkt het natuurlijk niet: je angst keert dan als een boemerang terug. Met angst omarmen bedoel ik dat je moet inzien dat dat angst ook positief is, het houdt ons alert. Dankzij angst komen we in actie. We wassen tien keer per dag onze handen, we houden afstand,'¦Dat is zeker positief.  

 

"Het goede nieuws is dat je je brein kunt trainen om het piekeren een halt toe te roepen. Net zoals je een sixpack kweekt."

Je angst omarmen, hoe doe je dat concreet?  

Hoe raar het ook klinkt, door tijd te reserveren voor je angst. Dat mag je gerust letterlijk nemen. Zet je er even bij neer en laat je maar eens goed overmannen door je angst. Door heel bewust je angst te omarmen, krijg je er meer controle over. Dat is helemaal niet zweverig, hoor. Alles wat je te doen staat is even gaan zitten en je angstgedachten de vrije loop te laten, zonder erin mee te gaan.  

Makkelijker gezegd dan gedaan: vandaag piekeren veel mensen zich te pletter.  

Het goede nieuws is dat je je brein kunt trainen om het piekeren een halt toe te roepen. Net zoals je een sixpack kweekt. Als je voortdurend piekert helpt het om regelmatig te zeggen: stop! En jezelf te beloven om er tijdens je piekerafspraak op terug te komen. Heel concreet: elke dag zet je je op een rustige plek in je huis, waar je niet gestoord wordt. Laat die negatieve gedachten maar toe, schrijf ze ook op. Dat werkt, hoor.  

Veel mensen hebben moeite met de onzekerheid rond corona. Hoe ga je daarmee om?  

Ontwikkel positieve gedachten. Overtuig jezelf ervan dat alles goed komt. Dat klinkt misschien naïef, maar door positieve gedachten te cultiveren, kalmeer je je brein. Je kan dan opnieuw helderder denken. Weet je, mensen hebben de neiging om donkere scenario"s te verzinnen. Maar als je eerlijk bent, wéét je gewoon niet wat de toekomst brengt. Is het virus morgen onder controle, volgende maand of pas over twee jaar? Het juiste antwoord is: geen flauw idee. Besef dat je gedachten voor een stuk je eigen keuze zijn, zowel de negatieve als de positieve.  

Positief blijven is wel heel lastig met al die vreselijke statistieken die we elke dag ingelepeld krijgen'¦ 

Daarom is het zo belangrijk om het bij een algemene positieve gedachte te houden. Vertrouw op een goede afloop, maar probeer je niet concreet voor te stellen hoe het allemaal goed komt en kleef er zeker geen deadline op. Verder raad ik mensen aan om niet alleen positief te denken maar er ook zo naar te handelen. Met andere woorden: leef de maatregelen na, denk na over je job, zoek oplossingen. In rust lukt dat veel beter dan in stress. 

 

"Haal aan het eind van elke dag drie geluksmomenten voor de geest. Ik garandeer je: zelfs op een slechte dag zijn er lichtpuntjes."

Tot slot: heb je nog een paar inzichten die ons door de lastige periode kunnen helpen?  

Zeker! Richt je aandacht op het positieve. Probeer het goede te zien. De meeste mensen houden zich aan de regels, er is veel solidariteit. Zie maar naar het applaus dat om 20.00 uur door de straten klinkt. Zelf kijk ik erg uit naar dat moment. Ook het feit dat de lucht in de stad nu zuiverder is, is fijn. Ook een leuke: haal aan het eind van elke dag drie geluksmomenten voor de geest. Ik garandeer je: zelfs op een slechte dag zijn er lichtpuntjes. Je hebt een lekkere koffie gedronken in het zonnetje. Je hebt hard moeten lachen om een goeie grap. Tot slot: verwacht geen drastische veranderingen. Het is niet omdat je tien minuten piekert dat alles rozengeur en maneschijn is. Erken de kleine stapjes, de échte verandering komt pas op termijn. Hou de rituelen vol, ook na corona. Dit is een kans om evenwichtiger in het leven te leren staan.   

 

Tania Vandingenen is zelfstandig gecertificeerd coach. Ze doet loopbaanbegeleiding en leert mensen veerkrachtiger in het leven staan.  

Terug