Te Gek!? maakt psychische problemen bespreekbaar in Vlaanderen.

arrow-down

Gezichten

Bekende Vlamingen maken psychische problemen bespreekbaar ›
arrow-down

Steun ons!

Help jij ons psychische problemen bespreekbaar te blijven maken in Vlaanderen?

Een beetje geschiedenis

Te Gek!? is een initiatief van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael Diest.
Sint-Annendael staat voor een klein psychiatrisch ziekenhuis met open karakter, gelegen in het centrum van de Stad Diest, grenzend aan het historisch Begijnhof. Naast het aanbieden van een moderne psychiatrische gezondheidszorg op maat wil het ziekenhuis uitdrukkelijk werk maken van een correcte beeldvorming op het vlak van geestelijke gezondheid.

Het ziekenhuis organiseerde al jaren tentoonstellingen en muziekoptredens om de drempel t.a.v. psychiatrie te verlagen. Hieruit groeide het idee van het project Te Gek!?.  


Als eerste initiatief werd eind 2004 een cd uitgebracht met zestien nieuwe nummers die mentale grenzen en universele gevoelens verkennen en aantonen dat niemand van ons immuun is voor angst, depressie, dementie...
De eerste Te Gek!? cd werd voorgesteld in de AB club in Brussel in aanwezigheid van onder meer toenmalige meter Kristien Hemmerechts en Minister Vervotte.


Begin 2005 verscheen de eerste Te Gek!? bijlage bij De Standaard. Ongezien in Vlaanderen! Een 16 pagina’s tellend dossier over geestelijke gezondheid met pakkende getuigenissen en veel achtergrondinfo. In dezelfde periode vond het eerste Te Gek!? dubbelconcert plaats in de AB te Brussel. Begeleid door De Laatste Showband brachten de artiesten uit de eerste Te Gek!? cd hun song live. Deze indrukwekkende voorstelling werd hernomen in augustus 2005 op het Dranouter festival.


Twee reportages op TV1 in de ‘SAM’ reeks, met onder meer getuigenissen door enkele BV’s over hun ervaring met psychische problemen, vormden het orgelpunt van Te Gek!? in 2005.


In 2006 zag de tweede Te Gek!? cd het levenslicht en werd ook het startschot gegeven voor een hele resem concerten. In datzelfde jaar kwam de tweede Te Gek!? bijlage bij De Standaard uit met onder meer getuigenissen van Guy Swinnen en Kate Ryan.

In 2007 werd de ingeslagen weg vervolgd met tal van activiteiten en ook de ontwikkeling van de Te Gek!?-stempel. 

Vanaf 2008 versterkte de Te Gek!? infomobiel de werking van Te Gek!?. De eerste grote muziektheaterreeks ‘Te Gek!? on Tour’ met deelname van De Laatste Showband, Guy Swinnen, Tom Helsen, Wannes Cappelle, Jan De Wilde, Essense en Kristien Hemmerechts, stond dit voorjaar in 30 cultuurcentra van Vlaanderen. De derde Te Gek!? cd en een derde bijlage bij De Standaard werden uitgebracht en Kristien Hemmerechts en Sioen presenteerden de eerste Te Gek!? schoolvoorstelling “Te Gek!? Live” in 15 cultuurcentra voor zo’n 7500 scholieren van de tweede en derde graad middelbaar.

Begin 2009 verscheen de vierde Te Gek!? bijlage bij De Standaard en ging in de AB te Brussel het derde Te Gek!? dubbelconcert door. In coproductie met  Behoud De Begeerte en de Muziekfactorij werd een eerste literaire tour ‘Te Gek voor woorden’ opgezet. Kristien Hemmerechts, Annelies Verbeke, Erik Vlaminck, Bernard Dewulf en Chris Destoop brachten voor deze voorstelling bestaand en nieuw materiaal. Pieter Embrechts zorgde met zijn gitaar voor de muzikale noot. Ook de loopwedstrijd “Loop Je Te Gek” zag in 2009 het levenslicht. Beweging is immers gezond voor lichaam en geest en sport kan mensen samenbrengen. Waar in 2008 de eerste voorstelling voor scholieren plaats vond, startte in 2009 de schoolvoorstelling Te Gek!? Intiem met Kristien Hemmerechts en Wannes Cappelle. In het schooljaar 2009-2010 speelden zij maar liefst 25 voorstellingen. Er volgden dit jaar onder meer nog radio- en televisiespots op VRT en een uitzending in Koppen op Eén. 
 

In 2010 verscheen de vijfde Te Gek!? bijlage bij De Standaard, dit keer een themanummer: psychische problemen bij kinderen en jongeren. Op muzikaal gebied trok een tweede muziektheatervoorstelling langs de culturele centra. In Te Gek!? on tour brachten Tom Kestens, Kris De Bruyne, Gunther Verspecht en Neeka samen met de muzikanten van De Laatste Showband werk uit het Te Gek!? repertoire aangevuld met eigen werk. Er werd ook telkens samengewerkt met de plaatselijke welzijns- en geestelijke gezondheidszorg. In 2010 kreeg Te Gek!? de versterking van een peter, Guy Swinnen, die nu nog steeds het peterschap op zich neemt.


Na de jongerenbijlage in 2010, was het in 2011 de beurt aan de ouderen als onderwerp voor de bijlage van De Standaard. In dat jaar verscheen ook de vierde Te Gek!? cd, traditiegetrouw gepresenteerd met een groot dubbelconcert in de AB. De song ‘Why don’t you love me’ van Willy Willy en Isolde Lasoen uit deze cd, scoorde enorm op Radio 2. Opnieuw in samenwerking met Behoud De Begeerte en De Muziekfactorij werd een tweede literaire reeks ‘Te Gek voor woorden’ opgezet met Saskia De Coster, Christophe Vekeman, Peter Terrin, Jeroen Olyslaegers, Geertrui Daem, Kristien Hemmerechts en Mich Walschaerts.


Naast muziek en literatuur werd ook aan het sportieve luik gedacht: voor het eerst reed Te Gek!? zijn eigen Tour de France “Te Gek!? van de Tour - Tous Fous Du Tour”. Een 20-tal renners waaronder verschillende cliënten, directie en personeel van PZ St Annendael en enkele bekende wielerfanaten zoals Guido Belcanto, Helmut Lotti, Guy Swinnen en Serge Baguet, vertrokken op 12 juli in Brussel om een week later in Psychiatrisch Ziekenhuis Saint-Paul de Mausole, in St Rémy de Provence aan te komen. 


In 2011 werd, naar aanleiding van de werelddag geestelijke gezondheid op 10 oktober, in elke provincie een publiekscampagne opgezet onder de naam Te Gek!? Karavaan. In elke provinciehoofdstad werd een optocht georganiseerd, begeleid door enkele ambassadeurs die de brede bevolking opriepen om mee te stappen. Daarna kon men in openlucht genieten van een infomarkt over welzijn en geestelijke gezondheid, een indrukwekkend Te Gek!? concert en de nieuwe Te Gek!? soep, naar een recept van Jeroen Meus. De soep staat symbool voor het geven van warmte en zorg aan de mensen om je heen.


In 2012 ging “Te Gek!? Intiem” op tournee in de cultuurcentra, een voorstelling over de bipolaire thematiek door Kristien Hemmerechts en Wannes Cappelle. 
Andere hoogtepunten waren: de tweede Te Gek!? Tour de France, de Te Gek!? Karavaan XL in Brussel met optredens van o.a. Guido Belcanto, Guy Swinnen, Wannes Cappelle en Pieter Embrechts, de vijfde Te Gek!? cd met als grootste hit ‘Aluminium folie’ van Isolde et Les Bens, de nieuwe schoolvoorstelling “Het Onvermogen” door Pieter Embrechts en Eva Binon met 30 voorstellingen in de culturele centra, de documentaire Te Gek!? van de Tour op Canvas en in Koppen XL op Eén, een derde Loop je Te Gek!? in Diest en een Te Gek!? lezingenreeks in Vlaanderen door Annick Ruyts voor de medewerkers van Familiehulp.


In 2013 ging in de AB het vijfde Te Gek!? dubbelconcert door (voorstelling vijfde cd) en gingen de Nerveuze Vrouwen voor het eerst op tour in de cultuurcentra. In deze eerste editie, een coproductie tussen Te Gek!? en De Muziekfactorij, stonden Tine Embrechts, Karlijn Sileghem, Roosbeef en Hannelore Bedert op de planken in een regie van Sien Eggers. In 2017 volgde, in het kader van de psychosecampagne, een bijzonder succesvolle tweede editie van Nerveuze Vrouwen met Inge Paulussen, Ella Leyers, Eva De Roovere en Tine Reymer in een regie van Els Dottermans. Hugo Matthysen en Gerda Dendooven schreven de teksten en de muzikale omkadering was in handen van De Laatste Showband. 
De opkomst en media-aandacht voor de voorstelling was ongezien.


In de zomer van 2013 werd de derde Te Gek!? Tour de France gereden, dit keer in het teken van jongdementie. Het startschot werd gegeven door de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy en Vlaams minister van Gezin, Welzijn en Volksgezondheid, Jo Vandeurzen. Er werd samengewerkt met het Expertisecentrum Dementie en de Vlaamse Alzheimerliga.


Eind september 2013 startte de muziektheaterreeks ‘De Diepte van het Dal’ met Dimitri Leue en Warre Borgmans, een coproductie tussen Rataplan en Te Gek!?, met een reeks van 47 voorstellingen. Gekoppeld aan deze tour werd een zevende bijlage bij De Standaard uitgebracht over depressie.


In het najaar 2013 werd voor het eerst het internationale project Te Gek!? Op de Pedalen opgezet. Een project dat het taboe en stigma rond psychose aanpakt en geld inzamelde voor wetenschappelijk onderzoek rond psychose voor de Universiteiten van Leuven en Maastricht. Er werd gefietst, zowel in Leuven en Maastricht, van Leuven naar Maastricht en omgekeerd.
Het project Doorgetrapt, naar een concept van Sven unik-id, zorgde ervoor dat 36 doortrappende fietsen van BV’s en BN’ers in behandeling gingen in evenveel psychiatrische ziekenhuizen in Vlaanderen en Nederland. De fietsen werden eind december geveild door het Internationale Veilinghuis Christie's in M- Museum  Leuven.


In 2014 werd een eerste Te Gek!? Open Geest muziektheaterreeks in de Psychiatrische Centra opgezet met Rick de Leeuw en Jan Hautekiet. De vierde Te Gek!? Tour de France werd gereden, dit keer in het teken van preventie zelfdoding. Inhoudelijk lag de nadruk op de bekendmaking van het vernieuwde platform zelfmoord1813. Speciaal voor deze campagne werd het lied “Niet Alleen” gemaakt, op tekst van Rick De Leeuw, muziek van Koen Buyse en gezongen door Bart Schols. 

In het najaar van 2014 en het voorjaar van 2015 werd 10 jaar Te Gek!? uitgebreid gevierd met onder meer de cd ‘Het beste uit 10 jaar Te Gek!?’, een tweede recept van Te Gek!? soep van Jeroen Meus in Dagelijkse Kost op Eén, de Radio 1 Te Gek!? sessie in de VRT Marconi-studio, radio- en televisiespots op VRT, gedurende een week dagelijkse reportages in ‘De week van’ in ‘Iedereen Beroemd’ op Eén, uitgebreide aandacht in Van Gils en Gasten op Eén en tenslotte een grootschalig Te Gek!? onderzoek over stigma in Vlaanderen i.s.m. de krant De Standaard en LUCAS KU Leuven.
 

Na het ongeëvenaarde succes van Nerveuze Vrouwen ging Te Gek!? in 2015 op tournee met Manische Mannen De vier manische mannen waren niemand minder dan Wannes Cappelle, Guy Swinnen, Marcel Vanthilt en Stefaan Degand. Teksten door Hugo Matthysen en regie door Wim Dewulf. Zij werden opnieuw begeleid door De Laatste Showband en speelden maar liefst 32 voorstellingen in de Vlaamse culturele centra.
Het liedje ‘Oh mijn hoofd’ van de Manische Mannen (tekst en muziek Hugo Matthysen) kreeg enorme airplay op Radio 1.
 

Het thema van de jaarcampagne  2015-2016 was ‘jongeren en geestelijke gezondheid’. De eerste grote Te Gek!? scholencampagne werd gelanceerd door meter Selah Sue, peter Guy Swinnen, Ish Ait Hamou, Peter Adriaenssens, minister Hilde Crevits en de school Zavo. Scholen stellen zelf hun pakket samen uit een gevarieerd Te Gek!? aanbod. In 2016 deden niet minder dan 100 scholen beroep op dit aanbod. In het kader van de jongerencampagne ging nog een vijfde Te Gek!? Tour de France door. Pieter Embrechts en Isolde Lasoen schreven hiervoor de campagnesong ‘J’ai perdu mon âme’, er verscheen een nieuwe jongerenbijlage bij De Standaard en documentairemaker Bart Vanwanzeele ontwikkelde de vijfde Te Gek!? documentaire “Jongeren onderweg met Te Gek!?”. 
Te Gek!? werkte tijdens de jongerencampagne samen met Rode Neuzen Dag. Zo konden 75 jongeren, op dat ogenblik in opname in een jeugdpsychiatrie, samen met een begeleider het enige Belgische concert van Selah Sue in 2015 in Vorst Nationaal gratis bijwonen, gevolgd door een meet and greet met Selah Sue. 
Tenslotte stond de Belcanto Classic in Westouter dit jaar volledig in het teken van Te Gek!?


Te Gek!? nam met ambassadeur Rick de Leeuw en enkele jongeren deel aan het Internationale literaire fietsproject ‘Literatour’en in najaar van 2016 toerde een succesvolle tweede Te Gek!? Open Geest voorstelling langsheen de sector Welzijn en Geestelijke Gezondheid met niemand minder dan Annelies Brosens (Laïs) en Axl Peleman. 
De Christelijke Mutualiteit, partner van Te Gek!?, brengt een interessant jongerendossier geestelijke gezondheid ‘Te Gek!?’ uit i.s.m. Ish Ait Hamou en enkele jongeren. 
 

In 2016-2017 volgde de jaarcampagne ‘Te Gek!? Psychose Ontwikkeld’. Deze campagne omvatte onder meer volgende projecten: de geweldige start op de 22ste Belcanto Classic in Westouter, het non-fictieboek ‘Al Te Gek’ en 2 novelles over psychose, de documentaire Ingewikkeld, Te Gek!? debatavonden in Muntpunt Brussel en op de boekenbeurs in Antwerpen, de reeds vermelde tweede Nerveuze Vrouwen tournee en de muziektheaterreeks Kortsluiting in mijn hoofd met Stefaan Baeten en Brenda Froyen. Ook Doorgetrapt kreeg een vervolg met de expo Ik Trap Gewoon Door. In dit vervolgverhaal gingen 23 mensen met psychosegevoeligheid in dialoog met 23 kunstenaars. Uit deze ontmoetingen ontstonden 23 kunstwerken die tentoongesteld werden in 3 musea: het M-Museum Leuven (universiteitsbibliotheek), het ModeMuseum Antwerpen en het Museum Dr Guislain te Gent. De kunstwerken werden nadien geveild door het Internationale veilinghuis Christie’s in het Museum Dr. Guislain te Gent.