Onze persoonlijkheid is het geheel van onze gedachten, gevoelens en gedragswijzen. Deze vormen een vast patroon en bepalen hoe we in het leven staan en met de mensen en gebeurtenissen om ons heen omgaan. Iedereen heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid, maar al sinds de oudheid hebben mensen geprobeerd die verschillende persoonlijkheden in een aantal types onder te brengen.
Iedereen herkent in deze profielen misschien wel iets van zichzelf. Elk van de bovengenoemde persoonlijkheidsstoornissen zijn immers varianten van meer 'normale' persoonlijkheden, maar dan in een erg extreme vorm. Hun karaktertrekken kunnen op zich wel positief en nuttig zijn, maar net omdat ze zo'n extreme vorm aannemen vormen ze een hindernis in plaats van een hulp. Het gaat immers echt om stoornissen.
Een persoonlijkheidsstoornis kan niet echt worden behandeld, het is niet iets wat te genezen valt. Toch kan psychotherapie je enorme diensten bewijzen.
Een eerste stap daarbij is inzicht krijgen in wie je bent en hoe jij, met je unieke persoonlijkheid, in elkaar steekt. Je leert wat jouw unieke kracht is én wat jouw persoonlijke valkuilen zijn. Vervolgens kan je daar beter mee leren omgaan. Je haalt dan de scherpe kantjes van je persoonlijkheid er wat af.
Een meer ambitieuze aanpak is dat je probeert de confrontatie aan te gaan met de hinderlijke aspecten van je persoonlijkheid. Iemand die extreem verlegen is, kan bijvoorbeeld gaan trainen om toch in het openbaar te spreken of in een groep te gaan staan. Iemand die erg perfectionistisch is, kan oefenen met het aanvaarden van dingen die niet helemaal perfect zijn, enzovoort.
Onze persoonlijkheid, en dus ook een persoonlijkheidsstoornis, wordt gevormd door een combinatie van aanleg (je temperament) en hoe je omgeving daarop reageert. Dit gebeurt al in de vroege kindertijd, door de manier waarop onze ouders, of andere mensen die voor onze zorg instaan, op ons en onze specifieke karaktereigenschappen reageren.
Net die combinatie van aanleg enerzijds en wat we leren in de omgang met anderen anderzijds maakt dat twee kinderen die in eenzelfde gezin zijn opgevoed, toch heel verschillend zijn.
Maar kinderen met een zelfde soort aanleg kunnen zich ook totaal verschillend ontwikkelen. Het ene kind kan uitgroeien tot een volwassene met een min of meer evenwichtige persoonlijkheid, terwijl een ander kind, dat in totaal verschillende omstandigheden opgroeit, het risico loopt om een persoonlijkheidsstoornis te ontwikkelen.
Merk je dat je steeds opnieuw tegen dezelfde problemen aanbotst in je leven, dan kan je eens nagaan of dit te maken heeft met hoe jij als persoon in elkaar steekt. Heeft het te maken met hoe jij naar zaken kijkt, hoe jij zaken beleeft of aanvoelt, hoe jij zaken doorgaans aanpakt?
Praat met andere mensen over je problemen en vraag hen hoe zij de zaken aanvoelen of problemen aanpakken. Kijk wat je van hen kan leren.
Psychotherapie kan je enorm helpen om tot zelfinzicht te komen. Ook andere zaken kunnen helpen, zoals (zelfhulp)boeken lezen of een dagboek lezen.
Een goede dagstructuur en gezonde leefgewoonten zijn voor iedereen belangrijk om een geestelijk gezond leven te leiden. Door een gezonde en evenwichtige levensstijl verklein je het risico dat je ernstig uit het lood geslagen wordt door problemen en moeilijkheden die eigen zijn aan je specifieke persoonlijkheid.
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar