• Toolbox herstelverhalen

Toolbox herstelverhalen

Met deze toolbox kan je aan de slag wanneer je ervaringsdeskundigen wil klaarstomen om een getuigenis te brengen voor een groep jongeren.

Het is immers belangrijk om voor een kwetsbare doelgroep, wat jongeren omwille van hun leeftijd zijn, een geschikte selectie te maken uit je levensverhaal om tot een herstelverhaal te komen. Een herstelverhaal geeft een beschrijving van de problemen waarmee de persoon te kampen heeft of had, maar geeft daarnaast ook weer wat heeft geholpen om daarmee om te gaan. Met andere woorden; de nadruk bij een herstelverhaal ligt op kracht en hoop.

Download de verschillende elementen uit de toolbox

Klik op één van onderstaande tegels om pdf's te bekijken en/of te downloaden. Onderaan deze pagina vind je instructies om met deze toolbox aan de slag te gaan.

 

Instructies toolbox

  • Draaiboek workshop: Dit draaiboek maakt het mogelijk om met een groep geëngageerde ervaringsdeskundigen een workshop te doen rond het geven van getuigenissen in scholen. De workshop is interactief, zet in op verbinding en op leren van elkaar. Het biedt een kader voor herstelverhalen die jongeren op een taboedoorbrekende en stigmaverlagende manier aanspreken, hen hoop geven en de stap naar hulpverlening verkleinen.
  • Kaarten workshop: Deze ‘spel-‘kaarten heb je nodig bij de workshop. Ze bevatten stellingen en vragen die als onderwerp dienen van de gesprekken tussen de ervaringsdeskundigen.
  • Lesfiche voor leerkrachten: Deze lesfiche bevat informatie rond wat een getuigenis of herstelverhaal inhoudt en hoe de leerkracht zijn/haar klas kan voorbereiden op de komst van de ervaringsdeskundige. Het bevat evenzeer handvatten om de getuigenis klassikaal na te bespreken en een uitgebreide lijst van hulpkanalen voor jongeren. Deze lesfiche kan bezorgd worden aan de leerkracht die een aanvraag naar een getuigenis deed.
  • Boodschapbriefjes: Omdat leerlingen omwille van uiteenlopende redenen niet altijd even gemakkelijk tonen of zeggen wat een persoonlijk verhaal met hen deed, kunnen de boodschapbriefjes hier een drempelverlagende tool in zijn. De ervaringsdeskundige kan deze briefjes aan de jongeren uitdelen. Zij kunnen na de getuigenis een boodschap, een compliment … noteren voor de persoon die een verhaal heeft gedeeld. Dit geeft de leerlingen enerzijds de kans om na het verhaal even te reflecteren over wat het verhaal met hen deed en wat zij hieruit zullen meenemen. Anderzijds zet het de ervaringsdeskundige ook in zijn/haar kracht omdat hij/zij geschreven ziet staan welke betekenis het voor de leerlingen heeft gehad.
Terug