• Nieuws
  • UHasselt geeft speciale erkenning aan Te Gek!?

UHasselt geeft speciale erkenning aan Te Gek!?

Met ‘Kindness’ als centrale thema brengt Universiteit Hasselt op haar 49ste verjaardag de nood aan meer verbondenheid in onze samenleving en meer vriendelijkheid, mededogen en begrip voor elkaar onder de aandacht. Zo reikte de universiteit vandaag eredoctoraten uit aan vier wetenschappers die de mens centraal stellen in hun werk. De organisatie Te Gek!? kreeg tijdens de academische zitting een speciale erkenning voor haar jarenlange inzet voor geestelijke gezondheid.

Te Gek!? sloopt taboes

Voor het eerst tijdens haar Dies Natalis gaf UHasselt een speciale erkenning - en een cheque van 5000 euro! - aan een initiatief, en de keuze van de universiteit viel hiervoor op Te Gek!?.

Al bijna twintig jaar maakt Te Gek!? geestelijke kwetsbaarheid bespreekbaar met onder meer albums, concerten, lezingen, fietstochten en schoolbezoeken. Met haar uitgebreide netwerk van ambassadeurs toont Te Gek!? oud en jong de noodzaak en mogelijkheden om over hun worstelingen te praten als het eens wat minder gaat.

'Namens alle studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers van UHasselt willen we Te Gek!? dan ook bekronen om van het hoofd een zaak te maken en taboes te doorbreken', aldus prof. dr. Wanda Guedens, vicerector Onderwijs. 

Te Gek!?-coördinator Marc Hellinckx en peter van Te Gek!? Guy Swinnen namen de erkenning in ontvangst.

4 eredoctoraten voor geëngageerde wetenschappers

Naast psychiater Dirk De Wachter, die al geregeld zijn schouders zette onder initiatieven voor Te Gek!?, ontvingen ook de Nederlandse filosofe Annemarie Mol, de Finse econoom Christian Grönroos en de Zuid-Afrikaanse sociologe Stella Nkomo een eredoctoraat. Kindness loopt als een rode draad doorheen hun werk.
Rector Bernard Vanheusden noemde hen 'vier wetenschappers, gedreven om een positief verschil te maken voor anderen en zo het welzijn in onze samenleving te bevorderen.'

Psychiater Dirk De Wachter en Te Gek!?-coördinator Marc Hellinckx

Terug