• Nieuws
  • Samen voor meer veerkracht!

Samen voor meer veerkracht!

Samen voor meer veerkracht met de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid!

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we – de Vlaamse Logo’s, Te Gek!? en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw – het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.  

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen. En dat doen we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn en vragen we aandacht voor mensen met psychische klachten.

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid tellen we af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’. Op die dag willen we bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder. 

Jaarthema 2022 #samenveerKRACHTig, met de nadruk op ‘KRACHT’

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen … soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend.

Onder het motto #samenveerKRACHTig roepen we op om samen trots te zijn op onze krachten –groot en klein – en om deze krachten ook in te zetten om anderen te helpen. Als we die gewoontes inbouwen in ons dagdagelijkse leven, dan krijgt ons geluksgevoel een enorme boost volgens de geluksdriehoek.

Tijd voor actie!

Van 1 tot 10 oktober kan je mee actie(s) organiseren die kracht, mentaal welbevinden, veerkracht, psychische kwetsbaarheid en herstel in de kijker zetten. Die acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners … 

Ga bijvoorbeeld aan de slag met de ‘spreukenactie’ en verspreid krachtige spreuken in het straatbeeld. Organiseer een veerkrachtige wandeling en bied de deelnemers een moment van rust in de natuur. Of hou een debatavond rond het jaarthema en zet een verbindende activiteit op poten die inzet op ontmoeting en taboedoorbreking.

Haal je inspiratie in de inspiratiegids!

www.samenveerkrachtig.be

Terug