• Nieuws
  • Psychologische hulp voor muzikanten en cultuurwerkers

Psychologische hulp voor muzikanten en cultuurwerkers

Na financiële, nu ook mentale steun: LIVE2020 maakt 20.000 euro vrij om psychologische hulp te faciliteren

De COVID-crisis had en heeft een grote impact op de muzieksector. Jobverlies en onzekere professionele perspectieven hebben veel van de veerkracht van muzikanten en cultuurwerkers gevraagd. De terugkeer naar de werkvloer geeft voor velen energie, maar levert ook vragen en nieuwe uitdagingen op. Ook los van deze crisis is mentale gezondheid een essentieel topic binnen een industrie die zelden stil staat. Na verschillende steunrondes die financiële steun boden aan wie het financieel moeilijk had tijdens de crisis, focust LIVE2020 nu ook op de mentale impact die de pandemie achterliet. Het solidariteitsfonds voor en door de Belgische livemuzieksector werkt daarvoor samen met het Sociaal Fonds Podiumkunsten. 

Een onzeker statuut en onregelmatige inkomsten zorgen voor stress en doen mensen die actief zijn in de muziekindustrie twijfelen of het artistieke en financiële wel te rijmen vallen. Het tourleven is vaak slopend. De druk van social media en de mogelijkheid om altijd in contact te staan met de fans is voor veel muzikanten zowel een vloek als een zegen. Ook voor de entourage van artiesten blinkt de muziekindustrie niet altijd uit op het vlak van welzijn. De 24/7 competitieve bedrijfscultuur is er vaak één van constant beschikbaar zijn en de lijn tussen privé en zakelijk is diffuus. 

8 sessies bij een psycholoog of psychotherapeut laten terugbetalen

Om die reden trekt LIVE2020 € 20.000 uit voor wie behoefte heeft aan psychologische hulp. Die hulp was al beschikbaar voor zij die onder PC 304 vallen dankzij de WeSupport campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Dankzij LIVE2020 kunnen nu ook anderen (zelfstandigen, zij die met een SBK werken, zij die werken onder PC 329.01 …) 8 sessies bij een psycholoog of psychotherapeut laten terugbetalen op voorwaarde dat ze de afgelopen drie jaar minstens een jaar in de Belgische muzieksector gewerkt hebben. Aanvragen zijn mogelijk zolang het budget dit toelaat. Via de website van het Sociaal Fonds Podiumkunsten kan je deze sessies aanvragen en meer info vinden.

Wie niet meteen beroep wil doen op psychologische hulp maar wel nood heeft aan een luisterend oor, verwijzen we graag door naar de WeListen campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. WeListen biedt een gratis klankbord voor wie zich niet goed voelt in de werksituatie, last heeft van stress, betrokken is bij een conflict of situatie van grensoverschrijdend gedrag, … . Wie met twijfels zit over het werk of de balans van de huidige loopbaan wil opmaken, kan ook terecht bij Inter.Mezzo, loopbaanbegeleiding in de podiumkunsten- en muzieksector. 

Over LIVE2020: LIVE2020 is een initiatief voor en door de Belgische livemuzieksector. Het solidariteitsfonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. LIVE2020 helpt al wie livemuziek mogelijk maakt. Van backliner tot stagehand, van muzikant tot boekingsagent, van dj tot podiumbouwer, van geluidstechnicus tot roadie. Het fonds steunen kan door een gift over te maken, een solidariteitsactie te steunen of er zelf één op te zetten. Samen zijn we #UnitedForLiveMusic. Weet meer via www.live2020.be.

 

Terug