• Nieuws
  • Pas op voor te veel gamen!

Pas op voor te veel gamen!

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) lanceert een campagne om te waarschuwen voor overdreven veel gamen. "Te veel jongeren zijn verslaafd. We moeten ingrijpen", luidt het 

Uit de jongste leerlingenbevraging van de VAD blijkt dat 80 procent van de 12- tot 18-jarigen minstens één keer per week digitale spelletjes speelt. Bij de jongens doet 16 procent dat meer dan veertien uur per week, of twee uur per dag. Ook zouden meerdere leerlingen per school kampen met een ernstige gameverslaving.

Daarom grijpt de vereniging in. Naast alle waarschuwingen voor gevaarlijke middelen zoals alcohol, cannabis en tabak komt er nu ook een preventiecampagne rond gamen.

"Vanuit de scholen krijgen we steeds meer klachten dat jongeren er versuft bij zitten en dat hun persoonlijke hygiëne achteruitgaat door urenlang te gamen", zegt Mia Debock van de VAD. "En ook ouders maken zich zorgen. Ze zeggen hun kinderen dat het etenstijd is, maar die dagen maar niet op aan tafel. Of de kinderen zijn "s ochtends moe, omdat ze tot diep in de nacht achter de computer zaten. Dat is niet normaal."

Vanaf september zullen ouders, scholen of lokale overheden bij verschillende preventiewerkers terechtkunnen voor een vorming.

(Bron: De Standaard)

Volgens de Druglijn ervaart 89% van de gamende jongeren geen problemen met gamen. Bij de Belgische volwassen bevolking is dit 97%. De meeste gamers doen dus aan recreatief gamen, dit wil zeggen dat het blijft bij gamen als hobby of ontspanning. Maar bij één op de tien jongeren kan je wel spreken van problematisch gamen.

Literatuur over gaming?

Een greep uit onze recente bibliotheekaanwinsten:

Terug