• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 4

Geestelijk gezond in coronatijden 4

"Samen zoeken hoe we het leven met deze beperkingen zo draaglijk mogelijk kunnen maken"


Joris werkt als psycholoog met mensen met psychosegevoeligheid binnen een psychiatrisch centrum. Hoewel Covid-19 het herstel van cliënten bemoeilijkt, staat hij versteld van het incasserings- en aanpassingsvermogen van de mens.


"Woorden als 'gevangenis', 'opgesloten', 'moedeloos''¦ vallen om de haverklap. Niet alleen de cliënten ervaren extra stress, ook hun omgeving staat onder verhoogde druk door de onmogelijkheid van fysiek contact."

Een opname heeft altijd een serieuze impact op iemand, de huidige situatie maakt het allemaal nog véél ingrijpender. Familie, kinderen en partners mogen niet langer op bezoek komen en cliënten kunnen niet naar buiten. Hulpverleners zijn deels verborgen achter mondmaskers, vragen om afstand te houden en te letten op hygiëne. Ook het therapeutische aanbod is onzeker. Elke dag bekijken we welke therapeuten aanwezig zijn en leggen we een aanbod vast. Cliënten die symptomen vertonen, worden in quarantaine geplaatst. Dit alles komt bovenop een al moeilijke en onzekere persoonlijke situatie. Woorden als 'gevangenis', 'opgesloten', 'moedeloos''¦ vallen om de haverklap. Niet alleen de cliënten ervaren extra stress, ook hun omgeving staat onder verhoogde druk door de onmogelijkheid van fysiek contact.

 

"Je hebt alleen je lichaamshouding (vanop afstand), je ogen (de rest van je gezicht is bedekt) en je stem (vervormd door het mondmasker)"

Als hulpverlener voel je je in deze situatie machteloos. Veel dingen die therapeutisch zinvol zijn, zoals samen wandelen, een familiegesprek, groepssessies met meer dan vijf mensen of gewoon een letterlijke schouderklop: het kan en mag niet langer. Je hebt alleen je lichaamshouding (vanop afstand), je ogen (de rest van je gezicht is bedekt) en je stem (vervormd door het mondmasker). Je kan enkel aanbieden wat mogelijk is, want ook hulpverleners vallen uit, waardoor het reguliere aanbod erg beperkt wordt. De hulpbronnen om iemands herstel te bevorderen worden gekortwiekt, net als hun vrijheid. 

Gelukkig hebben veel cliënten begrip voor deze situatie. Gelukkig zijn de aanwezige hulpverleners erg flexibel. Samen zoeken we hoe we het leven met deze beperkingen toch zo draaglijk mogelijk kunnen maken. We denken samen 'outside the box'. Op welke manier kunnen we toch proberen herstel mogelijk te maken in deze situatie? Iedereen komt uit zijn of haar comfortzone om er het beste van te maken. Dit is niet vanzelfsprekend, echt niet, en we slagen er met vallen en opstaan in.

 

"Als ik stilsta bij hoe Covid-19 me verandert, denk ik dat ik nog trotser ben geworden op de collega"s waarmee ik samenwerk. Daarnaast heb ik nog meer respect voor de cliënten en hun naasten gekregen. Ongelofelijk wat we van hen vragen en waartoe zij in staat zijn! "

Als ik stilsta bij hoe Covid-19 me verandert, denk ik dat ik nog trotser ben geworden op de collega"s waarmee ik samenwerk. Wat een kracht! Wat een inzet! Daarnaast heb ik nog meer respect voor de cliënten en hun naasten gekregen. Ongelofelijk wat we van hen vragen en waartoe zij in staat zijn! Ze leren ons op dit moment - nog meer dan anders '“ iets enorm belangrijks over het incasserings- en aanpassingsvermogen van de mens. Wat een sterke mensen!


Joris Corthouts (45) is psycholoog, hij is getrouwd en woont in Gent. Joris werkt in een psychiatrisch centrum met mensen met een psychosegevoeligheid.
Terug