• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 38 - telebuddies Els en Iris

Geestelijk gezond in coronatijden 38 - telebuddies Els en Iris

"Hopelijk kunnen we elkaar na de crisis in levenden lijve ontmoeten."

 

Social distancing mag vandaag dan wel de norm zijn, telebuddies Iris en Els groeiden tijdens corona dichter naar elkaar toe. 'Ondanks het leeftijdsverschil kunnen we over veel zaken goed praten.'

 

Hoe kwamen jullie terecht bij de buddywerking?

Els: Eind vorig jaar ontdekte ik buddywerking op vrijwilligerswerk.be. Ik ben een sociaal bewogen persoon en een creatief beest. Ik werkte afgelopen 20 jaar als grafisch ontwerper. Maar na mijn ontslag en een lange periode van ziekte ben ik een andere weg ingeslagen. Ik studeerde intussen af als creatief therapeute aan PXL. Na mijn periode van afwezigheid is vrijwilligerswerk een van de stappen die ik zet om weer mee te draaien in de maatschappij. Ik nam contact op met buddywerking en maakte kennis met Annelies, verantwoordelijke buddywerking Zuid-Limburg. Toen ze me voorstelde om telebuddy te worden zei ik meteen ja. Vandaag ben ik telebuddy van twee mensen waarmee ik wekelijks een klein uurtje bel. 

Iris: Ik leerde de buddywerking kennen via mijn begeleiding. Ik ben op gesprek gegaan bij Annelies, de buddymedewerker. Samen bespraken we mijn verwachtingen waarna ik aanvaard werd als kandidaat-deelnemer. Ik had al eens eerder een tijdelijke buddy, maar het contact kon niet worden verdergezet. Daarna stelde Annelies voor om in te stappen in het concept van telebuddy en werd ik gekoppeld aan Els.

 

Hoe verliep de kennismaking en op welke manier houden jullie vandaag contact?

Els: Ik heb Iris door de coronacrisis nog niet in levenden lijve ontmoet. We zijn beginnen bellen en het klikte meteen. Ondanks het leeftijdsverschil kunnen we over allerlei zaken praten. Iris weet dat ik er voor haar ben, al hoeft dit niet te betekenen dat ik te allen tijde meteen bereikbaar ben. Er is wederzijds respect, wat ik erg belangrijk vind.

Iris: Met Els heb ik fijne gesprekken. We delen veel interesses, zijn beiden creatief en ik heb het gevoel dat ik bij haar terecht kan. We spreken elkaar wekelijks, en af en toe sturen we een whatsappje. Voor het eerste gesprek was ik heel benieuwd: hoe zal het gesprek verlopen, is het een stil iemand of een vlotte prater, zal er een klik zijn, '¦? Maar dit viel allemaal reuze mee. Intussen heb ik veel aan mijn buddy, het betekent veel om af en toe het gevoel te hebben dat er iemand naar mij luistert.

 

Welke impact heeft corona op jullie gehad?

Els: Een periode van isolement is me al eerder overkomen, hierdoor is het herkenbaar. Deze lockdown-maatregelen maken als je thuis bent het isolement alleen maar groter. Vrijwilligerswerk in deze tijden is wellicht van nog groter belang dan anders. De zorg heeft sowieso handen tekort. Het thema eenzaamheid neemt erg grote proporties aan. Als buddy heb ik het gevoel dat ik iets kan betekenen voor iemand. Ik draag zo een steentje bij aan de gemeenschap en dat voelt goed.

Iris: Dit is best een zware periode. Ik had mij net ingeschreven voor een opleiding, maar toen begon de lockdown en viel alle structuur weg. Er gebeurt veel online zoals taken en testen, en ik kan me gelukkig ook creatief bezig houden. Verder heb ik al veel opgeruimd.

 

Welke plannen heb je voor na de coronacrisis?

Iris: Ik zou graag het contact met Els willen behouden, ook na de crisis. We hebben een band opgebouwd die ik niet wil missen. Ik heb veel aan mijn buddy.  Het lijkt me fijn om later zelf ook vrijwilligerswerk te doen.

Els: Mijn familie en vrienden eindelijk een knuffel geven! Een job als creatief therapeute vinden, onze schuur omtoveren tot creatief atelier en natuurlijk mijn 'teletubbies' eens in real life opzoeken, een blind date wordt dat. Ik kijk er naar uit om weer echt te ontmoeten!


Buddywerking Vlaanderen wil de geestelijke gezondheid stimuleren bij mensen met psychische kwetsbaarheid en het sociaal isolement dat zij daardoor kunnen ervaren, doorbreken. Zo wordt een vrijwilliger (de buddy) in contact gebracht met een persoon met een psychische kwetsbaarheid. Ze ontmoeten elkaar voor een babbel, gaan wandelen, fietsen, naar de film... Buddy"s zijn met andere woorden voor hun deelnemer een brug naar de buitenwereld.

 

Word jij ook buddy?

Sta je open voor mensen met psychische problemen? Heb je zin in een verrijkende ervaring? En heb je de tijd om elke twee weken een twee tot drietal uur vrij te maken? Dan ben jij misschien de vrijwilliger die Buddywerking Vlaanderen zoekt. Vrijwilligers kunnen rekenen op individuele coaching en ondersteuning door professionele krachten. Een vormings- en intervisieaanbod, groepsuitstappen- of activiteiten met de andere buddy"s worden voorzien. Meer info vind je op www.buddywerking.be

 

  

Terug