• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 36 - student Luan mocht terug naar school

Geestelijk gezond in coronatijden 36 - student Luan mocht terug naar school


De leerkrachten hebben veel rekening gehouden met ons


Terug naar school. In de maand mei klinkt die slogan wel heel gek, maar corona zet de wereld nu eenmaal op zijn kop. Luan Wethmar ging voor het eerst sinds lang naar de klas en was daar erg blij om.

 

Hoe was het om na drie maanden terug naar school te gaan?

Ik was dolgelukkig! Fijn om het huis uit te mogen en weer te kunnen werken aan mijn geïntegreerd project, kortweg GIP. Ik had er veel energie in gestoken en moest het weken links laten liggen. Veel verloren tijd, met andere woorden. Ik heb een model gebouwd van een liftschaft, compleet met motor, liftbak en bekabeling. Verder moesten we in een bundel alles documenteren. Mijn GIP is mijn eindwerk. We gaan er alle dagen van het schooljaar aan verder werken.

Hoe gaat het er precies aan toe op school? Lukt het allemaal een beetje, afstand houden en zo?

Zodra we de schoolpoort binnenwandelen, moeten we een mondmasker dragen. Onze spullen laten we achter in een zone waar alleen onze klas mag komen. Daarna gaan we naar het lokaal, waar we eerst onze handen ontsmetten. Dan beginnen we te werken. Als je spullen hebt aangeraakt, moet je ze achteraf weer ontsmetten. Je mag je niet zo maar verplaatsen om gereedschap of materiaal te pakken: de leraar moet eerst toestemming geven. Strenge maatregelen, maar ondanks alles toch blij om terug naar school te kunnen, sowieso.

Hoe kijk je terug op de voorbije maanden?

Ik denk dat onze richting iets minder huiswerk gekregen heeft dan andere klassen. In de ochtend kregen we drie lesuren, telkens van negen tot twaalf. Voor het huiswerk kregen we twee tot drie weken de tijd. De leerkrachten hebben veel rekening gehouden met ons. Ze vroegen regelmatig of het lukte. Ze wezen erop dat ze beschikbaar waren. Ik vind wel dat ze deze rare situatie goed opgevangen hebben, ja.

Hoe was het om je vrienden te missen?

Heel apart natuurlijk. Ik heb mijn klasgenootjes een hele tijd moeten missen. De voorbije maanden heb amper één vriend gezien. Ik heb net de lessenrooster gekregen voor de volgende weken. Er zijn maar twee klassen die ofwel in de voormiddag of de namiddag les krijgen.

Hoe verloopt de rest van het schooljaar? Moet je nog examens afleggen?

Neen, examens hoeven we niet meer te doen. We moeten wel ons GIP afleggen. Normaal gezien moet je dat verdedigen voor een jury die bestaat uit twee interne en twee externe leden en een speciale gast. Ook dat valt weg. We moeten een bundel maken van 10 pagina"s, veel minder dan gewoonlijk. Ze willen ons veel tijd geven om alles zo goed mogelijk voor te bereiden, ook mentaal. Deze manier van werken is veel moeilijker voor iedereen.

Jij studeert dit jaar af. Was je van plan om te beginnen werken?

Nee, ik wil volgend jaar meet- en regeltechnieken studeren, een graduaat van twee jaar. Ook dat zal een beetje zoeken zijn. Het is een praktische richting. Geen idee hoe ze dat gaan aanpakken.

Had jij vakantieplannen?

We waren van plan om onze familie op te zoeken in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ik vrees dat die plannen in het water vallen. Hoe het daar is? Ik volg het niet zo, maar ik weet wel dat de maatregelen er veel strenger zijn dan hier. Ik ga dan maar zien of ik in België vakantiewerk kan doen. In de buurt zijn er veel elektriciens die een handje hulp zoeken.  Misschien vind ik wel iets. Het zal misschien moeilijker zijn dan anders, maar ik heb goede hoop.

Heb je iets bijgeleerd over jezelf of over de wereld?

Moeilijke vraag! Ik heb de voorbije jaren al veel over mezelf geleerd, nog voor corona zelfs. Het klinkt raar, maar veel thuis zijn is voor mij vrij normaal. Ik ga heel weinig naar fuiven of zo. Ik studeer graag en ben daar heel gepassioneerd mee bezig. Over de wereld heb ik eigenlijk veel opgestoken. Ik vond het interessant hoe we omgingen met corona en hoe we ons voorbereiden op de toekomst. Of ik positief ben? Natuurlijk, iets anders zit er niet op!

 

Luan Wethmar (20) staat op het punt af te studeren. Hij volgt industriële elektriciteit aan het GITO Tervuren.  Volgend jaar wil hij meet- en regeltechnieken studeren.

Terug