• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 26 - Martine Prenen

Geestelijk gezond in coronatijden 26 - Martine Prenen

Corona is een gruwelijke resetknop, hopelijk trekken we er lessen uit

 

 

Er zit een clown in Martine Prenen. Dat zeggen wij niet, dat zegt ze zelf in een gesprek over de lichtheid van het leven, de Kalmthoutse heide en opruimwoede. Als dat maar goed afloopt'¦

 

Hoe voel je je?

Het klinkt raar, maar ik voel me in de eerste plaats rustig en tevreden. De voorbije jaren zat ik in een heuse ratrace: boeken schrijven, theater, televisie, filmpjes maken'¦ Corona remt me af, wel, dat doet goed. Soms steekt er een beetje verdriet de kop op, ik zie heel veel lijden. Maar van nature ben ik een positivo. Mijn dierbaren zijn in goede gezondheid, daar ben ik dankbaar voor.

Welk gevoel heeft de bovenhand? 

Vertrouwen. Ik hoop dat we na dit alles meer relaxed de draad van ons leven kunnen oppikken. Vroeger ging het best hard, daar maakte ik me wel eens zorgen om. Vandaag moéten we vertragen, hopelijk doet ons dat goed. Af en toe hebben we een ongelofelijke schop onder onze kont nodig. Mijn advies: tel je zegeningen, wees blij met wat je hebt. Ik dwing mezelf om te focussen op het positieve.  

Wat doe je als het je allemaal te veel wordt?

Dankbaar zijn. Ik maak elke dag een dankbaarheidswandeling: om de twee stappen toon ik me dankbaar voor iets. Voor de comfortabele schoenen die ik draag, voor mijn moeder die gezond is, voor de warmte die mijn honden me geven'¦Ik garandeer je: ook al begin je verdrietig en gefrustreerd aan je wandeling, na afloop staat er een glimlach op je gezicht. Dankbaarheid kan een heel krachtige tool zijn. Is dat evident? Natuurlijk niet. Daarom is het zo belangrijk om kleine dingen te zoeken waarvoor je dankbaar bent. Het goede nieuws is: je kan het leren.

 

"Onze vroegere wereld was fijn hoor, maar er zijn toch wel wat dingen die beter kunnen, ik mag hopen dat we met z"n allen bewuster en dankbaarder door het leven zullen gaan."

Kijk je nu anders naar de wereld dan vroeger? Hoe dan?

Ik ben aan het opruimen geslagen. Je ontdekt dan oude foto"s. Ik heb zo veel dingen meegemaakt dat ik meer dan de helft vergeten ben. Het was vaak rennen, vliegen, vallen en weer doorgaan. Corona is de meest dramatische resetknop die je je kunt voorstellen. De wereld gaat helemaal veranderen. Onze vroegere wereld was fijn hoor, maar ik mag hopen dat we met z"n allen bewuster en dankbaarder door het leven zullen gaan. Dat we vriendelijker omgaan met onszelf en andere levende wezens. Corona is een gruwelijke resetknop, hopelijk trekken we er lessen uit. Ik hoop op beterschap, want het is vreselijk dat mensen in tragische omstandigheden sterven.

Ontwikkel je nieuwe gewoontes? Welke?

Ik beweeg veel meer dan vroeger. Ik fiets elke dag en maak lange wandelingen. Ik heb de Kalmthoutse heide herontdekt. Ik fiets erheen en stap er vervolgens twee uur lang in rond. Vroeger had ik daar de tijd niet voor. Daarenboven haalt al dat groen stress en angsten weg en ik heb de indruk dat dat bij mij écht goed werkt. Ik heb mezelf ook voorgenomen om alles meteen netjes op te bergen en niet op zolder te gooien. Alles krijgt nu een plaatsje, dat zorgt voor rust in mijn hoofd.

Wat verandert corona aan je manier van werken?

Als auteur schrijf ik boeken van thuis uit. Zo veel verandert er niet. Anderzijds was ik net gestart met mijn theatershow De gezonde vrouw?.. Die werd tot einde zomer on hold gezet. Dat is balen natuurlijk. Ik gaf workshops, ik begeleidde vrouwen op workshopreis, dat kan allemaal niet doorgaan.

 

"Ik hou van de lichtheid van het leven. Ik denk dat het mijn redding is, de reden waarom ik deze tijd rustig en met vertrouwen ervaar."

Welke voornemens maak je je voor na de coronatijd?

Ik wil voor en met ouderen gaan werken. Voor corona ging ik met de theatershow ook af en toe langs bij zorginstellingen. Ik hoop dat ik dat, naast de shows in grote zalen en culturele centra, weer kan gaan doen. Misschien ga ik ook een voorstelling schrijven voor ouderen. Corona heeft mijn verlangen om voor hen iets te doen aangewakkerd. De plekken waar ik geweest zijn, zijn liefdevol en warm, maar ik kan er meer voor doen. Ik heb, zoals ze zeggen, de lach aan mijn kont hangen. Wanneer ik over ernstige dingen praat, probeer ik ze te larderen met een sausje van humor. Met leuke, haalbare, gezonde tips kan ik misschien iets betekenen. Verder wil ik mijn workshops en belevingsreizen dichter bij huis gaan doen. Het kan perfect in de Ardennen of aan zee, waarom niet.

Wat mis je nu het meest?

Het menselijk contact: ik Facetime me te pletter. Ook het knuffelen mis ik. Ik heb gelukkig een partner en een zoon die in huis wonen. Ik ken vriendinnen die alleen zijn: de eenzaamheid hakt er zwaar in. Maar ook het contact met mijn lezers en publiek mis ik.

Is er nog plaats voor humor en/of schoonheid in je leven?

Zonder te lachen, kwijn ik weg. Er zit een clown in mij, het is een rol die ik liefdevol op me neem. Zelf lachen en mensen doén lachen is heerlijk. Ik hou van de lichtheid van het leven. Ik denk dat het mijn redding is, de reden waarom ik deze tijd rustig en met vertrouwen ervaar. Lachen wérkt: je geeft je lichaam het signaal dat alles goed is. Zelfs een glimlach activeert gezonde stoffen in je lijf. Je kan je geest voor de gek houden. Kijk naar filmpjes die je doen lachten, hoe banaal ook. Ze zorgen ervoor dat je je tenminste een klein beetje tevreden voelt. Het is een klein doekje tegen het bloeden, maar het helpt wel.

 

Martine Prenen verdiende haar sporen als televisiereporter in België en Nederland. Vandaag is Martine gezondheidsbegeleider. Ze schrijft boeken en artikelen met een gezonde levensstijl als rode draad. Met de "prettig gestoorde theatershow" : ""De gezonde vrouw?.."" toert ze sinds dit jaar langsheen culturele centra, zalen en bedrijven.

Foto: Yvette Kulkens 

Terug