• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 24 - Jef De Smedt

Geestelijk gezond in coronatijden 24 - Jef De Smedt

Ik probeer vooral het goede te zien

Een echtscheiding doormaken én je job verliezen in volle coronacrisis, een mens zou voor minder zijn kopje laten hangen. Toch hoor je Jef De Smedt niet klagen. De 64-jarige Familie-acteur deelt vandaag maaltijden uit aan mensen in armoede.

 

Hoe voel je je?

Echt geweldig voel ik me niet. Ik zit midden in een echtscheiding, in coronatijden weegt dat extra zwaar door. Ik zit alleen op een appartement, iets wat veel andere mensen doormaken. Verder ben ik technisch werkloos. Toch probeer ik er het beste van te maken. Ik deel soep uit aan mensen in armoede bij Poverello Leuven. Zowat 70% van de mensen die langskomen, kennen mij van Familie. Ze vinden het leuk om je in levende lijve te ontmoeten. Dat geeft me een fijn gevoel, de kwetsbaren krijgen het vandaag het hardst te verduren.

Welk gevoel heeft de bovenhand?

Weet u, ik ben 64 en kan terugblikken op een mooi leven. Mijn vader is amper 42 geworden: ik heb meer gezien en beleefd dan hem. Mocht er iets met mij gebeuren, dan vind ik dat niet zo erg dan dat er jongeren iets zou overkomen. Voor alle duidelijkheid: ik respecteer uiteraard de regels. Ik draag een mondmasker, neem afstand, overtuig mijn moeder ervan om in haar kot te blijven'¦

 

"Structuur biedt houvast, vandaar dat ik zo blij ben met mijn vrijwilligerswerk: om negen uur verwachten ze mij in de keuken van Poverello."

Wat doe je als het je allemaal te veel wordt?

Ik ga regelmatig joggen, maar mijn achillespees speelt me parten. Fietsen lukt nog wel. Ik ben een sociaal beest en sport regelmatig met anderen, dat valt weg. Jammer, maar we moeten erdoor.

Kijk je nu anders naar de wereld dan vroeger? Hoe dan?

Niet echt. Het gemis aan contact valt me zwaar, maar dat wist ik al langer van mezelf. Anderzijds zie ik veel solidariteit. Hamsteraars daarentegen kan ik met de beste wil van de wereld niet begrijpen. Maar ik probeer vooral het goede te zien. Vandaag maken we een soort derde Wereldoorlog mee. Ik denk dat we nauwelijks kunnen bevatten wat er op ons afkomt. Veel mensen zien zwarte sneeuw. Zelf heb ik het zo slecht nog niet, mij hoor je niet klagen.

Ontwikkel je nieuwe gewoontes? Welke?

Ik let op de prijs in de winkel, vroeger hield ik me daar totaal niet mee bezig.

Welke voornemens maak je je voor na de coronatijd?

Ik wil zo snel mogelijk opnieuw acteren. Routine is belangrijk voor mij. Structuur biedt houvast, vandaar dat ik zo blij ben met mijn vrijwilligerswerk: om negen uur verwachten ze mij in de keuken van Poverello.

Wat mis je nu het meest?

Het sociaal contact met anderen.

Is er nog plaats voor humor en/of schoonheid in je leven?

Ja hoor, ik ben langs mooie plekjes gefietst die ik nog nooit gezien had. Bij Poverello lachen we flink wat af. Dat helpt om alles te relativeren.

 

Jef De Smedt vertolkt sinds 1991 de rol van Jan Van den Bossche in de soap Familie. Daarnaast is hij vooral sportief en sociaal actief als voorzitter van het Hartteam, een team Bekende Vlamingen dat belangeloos fietst en loopt om geld in het laatje te brengen voor het goede doel. Hij draagt ook zijn steentje bij als peter van het donorcentrum van het Rode Kruis in Leuven en met zijn engagement voor Poverello. 

Terug