• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 18 - psycholoog Stefaan Plysier

Geestelijk gezond in coronatijden 18 - psycholoog Stefaan Plysier

Het is nu hét moment om iets te betekenen voor de mensen om ons heen

 

'Nooit waren we zo vrij, nooit voelden we ons zo machteloos'. Psycholoog Stefaan Pleysier citeert voor de vuist weg een filosofische uitspraak die vandaag brandend actueel is. Tegelijk snakt hij hartsgrondig naar een braadworst.

 

Hoe voel je je?

Al bij al gaat het wel goed, de gejaagdheid van elke dag is al enkele weken naar de achtergrond en heeft plaats gemaakt voor wat regelmaat tussen werk en gezin. Ik sta elke dag op om halfacht, lees wat in de krant met mijn porridge en een pot thee om daarna aan mijn werkdag te beginnen.

Welk gevoel overheerst? Angst, machteloosheid, gelatenheid, strijdlust,'¦

Een beetje van alles wat, denk ik. De filosoof Zygmunt Bauman wist al lang voor ons: 'Nooit waren we zo vrij, nooit voelden we ons zo machteloos'. De onzekerheid en onbekendheid van een virus als covid-19 doet ons meer dan ooit vragen stellen over wat vrijheid vandaag en morgen voor ons betekent. Het paasweekend hebben we heerlijk relaxed doorgebracht en tegelijk weet je dat er in de wereld heel wat gaande is en het allemaal heel snel kan keren. Het is verleidelijk en nu ook even nodig om even in je eigen cocon terug te trekken maar tegelijk is nu het moment om iets te betekenen voor de mensen rondom ons. Vrijheid gaat over veel meer dan of we nu uit ons ons huis mogen of een ijsje mogen eten met onze vrienden. Omdat net nu alle gewoontes en structuur wat overhoop liggen, gaat vrijheid meer dan ooit ook over wat we dag voor dag beslissen te doen met onze tijd en hoe we die inzetten voor onszelf en de wereld rondom ons. De meeste gewoontes zijn weg en er komen keuzes in de plaats. 

Ontwikkel je nieuwe gewoontes? Welke?

Het zou zo"n 66 dagen duren eer je een nieuwe gewoonte aanleert, dus ik ben vol verwachting. In het boek "Dagelijkse rituelen" beschrijft Mason Currey de dagelijkse gewoontes en rituelen van bekende kunstenaars uit het verleden. Wist je dat Beethoven elke ochtend precies 60 bonen telde voor zijn koffie? Ik ben wel stiekem jaloers op zulke rituelen maar voorlopig blijft het bij thee om halfacht "s ochtends. Of wacht, elke dag om vier uur in de namiddag spelen we een gezelschapsspel. De tussenstand hou ik liever voor mezelf'¦

Wat mis je nu het meest?

Een braadworst eten na een voetbalwedstrijd waar we het samen eens zijn dat het aan de scheidsrechter lag'¦

Welke voornemens maak je je voor na de coronatijd?

Een braadworst eten na een voetbalwedstrijd waar we het samen eens zijn dat het aan de scheidsrechter lag'¦

Is er nog plaats voor humor in je leven?

We hebben een hond'¦.dat helpt!

 

Stefaan Plysier is psycholoog met een voorliefde voor antropologie. Hij werkt voornamelijk rond cultuursensitieve zorg op het Steunpunt Geestelijke Gezondheid en het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Brussel. Daarnaast werkt hij met Sound Image Culture aan een documentaire over vinkensport.

Terug