• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 12 - psychiater Uus Knops

Geestelijk gezond in coronatijden 12 - psychiater Uus Knops

Ik probeer alles met meer aandacht te doen. 


Op afstand nabij - hoe, dat zoeken we nog even uit. Met deze zin besluit psychiater Uus Knops tegenwoordig haar uitgaande mails. Haar grootste gemis vandaag? Keuzevrijheid.  

 

Hoe voel je je?

Goed eigenlijk. Bezorgd ook wel, nieuwsgierig en tegelijk dankbaar.  

Welk gevoel overheerst?

Een afwisseling tussen het verlangen om stil te staan en de drang om dingen in beweging te zetten.

Kijk je nu anders naar de wereld dan vroeger? Hoe dan?  

Nee, misschien komt het nog. Er zijn veel mensen wiens leven door heel andere oorzaken helemaal onderuit gehaald werd. Meer dan eens kwamen ze er gesterkt uit. 

Ontwikkel je nieuwe gewoontes? Welke?  

Ik kijk tv, iets wat ik vroeger nauwelijks deed. Verder doe ik meer van wat ik voor corona door tijdsgebrek te weinig kon doen: tijd doorbrengen met mijn kindjes, schrijven, wandelen'¦Ik probeer alles ook met meer aandacht te doen. 

Wat verandert corona aan je manier van werken?  

Mijn consultaties doe ik nu telefonisch of via beeldbellen, van thuis uit. Wonderwel slagen we erin  om op die manier ook een vertrouwelijke intimiteit te creëren. 

 

"Humor kan beweging geven aan gevoelens die vastzitten. "

Welke voornemens maak je je voor na de coronatijd?  

Niet meer verlangen naar een periode in mijn leven waarin ik veel tijd heb. Zodra er tijd is, blijk ik die meteen in te vullen. Met oude en nieuwe dingen. 

Wat mis je nu het meest?  

Keuzevrijheid. Ik kan wel alleen zijn of me terugplooien op mijn gezin, nabijheid voelen met mijn familie en vrienden en reizen in mijn hoofd. Maar dat doe ik allemaal het liefst uit vrije wil. 

Is er nog plaats voor humor in je leven?  

Zeker, niet meer of minder dan anders. Niet per se in de filmpjes die de ronde doen, maar wel in het dagelijkse leven. Humor kan zoveel ontmijnen, of beweging geven aan gevoelens die vast zitten.'¯ 

 

Psychiater Uus Knops werkt ambulant en als interimpsychiater ook residentieel. Voor haar boek'¯"Casper - een rouwboek" putte ze uit eigen ervaring van het verlies van haar broer. Je kan haar aan het woord horen in een interview bij "Zwijgen is geen optie". Meer info op facebookpagina "Casper - een rouwboek" of op Instagram.

Terug