In de woelige zee van bipolariteit en depressie vormt Ups & Downs een verlichtend baken voor lotgenoten en hun omgeving. Hoe doet deze lotgenotenvereniging dat? Patrick Colemont, ervaringsdeskundige en ondervoorzitter van Ups & Downs getuigt.
“Vroeger waren zelfhulpgroepen altijd een beetje: K K K: koffie, klagen en kleenex. Bij Ups & downs is het H H H. Hartelijk, herstelgericht en hoopvol. En in een H H H zit ook altijd een beetje humor, want dat mag erbij,” vertelt Patrick Colemont.
“Ups & Downs is een lotgenotenvereniging voor mensen die leven met de diagnose van bipolariteit of depressie. Bipolariteit is een stemmingsstoornis met letterlijk ups en downs, hoogtes van euforie en laagtes van depressie. Onze kernactiviteit is lotgenotencontact. Dat organiseren we maandelijks in een tiental steden in Vlaanderen. Onder begeleiding van een ervaringsdeskundige - dus geen hulpverlener - delen we op een hoopvolle, herstelgerichte en positieve manier onze eigen ervaringen en inzichten over leven met een bipolaire stoornis.”
In 1994 belandde Patrick in een zware depressie en kwam hij voor het eerst in aanraking met stemmingsschommelingen. Het duurde helaas 14 jaar voordat hij Ups & Downs ontdekte. “Ik wilde mijn werkgever overtuigen dat bipolariteit een ziektebeeld was waarmee ik toch kon werken, mits ondersteuning of bijsturing. Ik ben toen op het internet beginnen zoeken naar informatie over bipolaire stoornis en kwam zo op de website van Ups & Downs terecht. Daar zag ik dat er lotgenotengroepen over bestonden.”
“Ik ging voor het eerst naar een lotgenotencontact in Leuven, want in Hasselt was die toen niet meer actief. Het was een zondagnamiddag en daar zaten een 15-tal mensen aan tafel. Mijn eerste ervaring was ‘oh, ik ben niet alleen’ en mijn tweede was een opgelucht gevoel dat er mensen zijn die ermee hebben leren leven. Het zijn die ervaringen en hun inzichten die je sterker maken.”
Ondertussen leidt Patrick al bijna 16 jaar iedere tweede maandag van de maand het lotgenotencontact van Ups & Downs in Hasselt waar hij zelf regioverantwoordelijke is.
“We heten mensen graag hartelijk welkom. Ik zal niet zeggen dat het met open armen en omhelzen is, maar het geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Twee: het is geen saaie praatbarak met vooral klagen en zagen. Mensen mogen gerust zeggen waar ze moeite mee hebben, maar we denken altijd naar herstel toe. Hoe kan je hier mee leren leven. Drie: het is altijd hoopvol. Er zijn natuurlijk mensen die zeggen van ‘goh, ik vond het toch wat zwaar vandaag’, maar dan proberen we zeker een hoopvolle boodschap mee te geven.”
“Alle info om deel te nemen vind je via de website van Ups & Downs. Er zijn momenteel 10 regiogroepen: Aalst, Antwerpen, Brasschaat, Brussel, Geel, Gent, Hasselt, Lede, Leuven en Mechelen. Je hoeft je niet op voorhand aan te melden of al lid te zijn van Ups & Downs. Met een lidmaatschap van € 20 per jaar, ontvang je per kwartaal ons tijdschrift en ook korting op onze Zelfzorggids en onze studiedag in oktober. Op dat Forum spreken er zowel professionals als ervaringsdeskundigen. Ook reiken we die dag onze jaarlijkse prijs van Ups & Downs uit. Die gaat naar een bekend persoon die in de media bipolariteit of depressie bespreekbaar maakte. Acteur Ben Segers en zangeres Selah Sue waren bijvoorbeeld al laureaten. De award wordt overhandigd door onze meter Maaike Cafmeyer. Ik sluit dit interview graag af met wat zij zegt over Ups & Downs: ‘Zo'n vereniging is goud waard’. Daar zijn we trots op, net zoals we heel fier zijn op alle vrijwilligers van die zich al jarenlang belangeloos inzetten voor de werking van Ups & Downs.”
Surf naar www.upsendowns.be, of volg Ups & Downs ook op Facebook en X.
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar