• Nieuws
  • Dokters zorgen niet voor zichzelf

Dokters zorgen niet voor zichzelf

Dokters zorgen door hun drukke agenda te weinig voor zichzelf. Een kwart slaat maaltijden over en een derde kampt zelfs met een chronisch slaaptekort. Een van de pijnpunten is de wachtdienst, waarop te zelden een vrije dag volgt. Dat blijkt uit de masterproef van Saartje Jooris (UGent), die bij 200 Oost-Vlaamse artsen peilde naar hun welzijn.

Uit de bevraging blijkt dat een kwart van de artsen zich fysiek niet goed voelt. En hetzelfde geldt voor hun psychische welzijn. "Een dokter die goed in zijn vel zit, maakt minder fouten en voert minder onnodige behandelingen uit. Bovendien luistert hij beter naar zijn patiënten", zegt Jooris.

45 procent van de dokters zegt nu niet uitgeslapen te zijn bij aanvang van een werkdag, en ruim één op de drie heeft een chronisch slaaptekort. Drie op de vier huisartsen geven aan na zo"n dienst nood te hebben aan een vrije dag, maar die nooit te nemen. "Dokters hebben het moeilijk om hun agenda te begrenzen", zegt Jooris. "Je zegt moeilijk nee tegen een patiënt die om hulp vraagt."

Bij huisartsenvereniging Domus Medica maken ze zich al langer zorgen over het welzijn van artsen. De vereniging werkt daarom aan een plan met maatregelen om burn-outs, depressies en zelfdodingen bij dokters te vermijden.

(Bron: De Standaard)

Terug