• Nieuws
  • De crisis zorgt voor meer psychische problemen

De crisis zorgt voor meer psychische problemen

Is er een verband tussen negatieve socio-economische veranderingen en het ontstaan van psychische aandoeningen? Samen met het Institut Hospital del Mar d"Investigacions Mèdiques (IMIM) in Barcelona deed het Nederlandse Trimbos-instituut hier onderzoek naar.

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van een vroeger grootschalig epidemiologisch onderzoek, uitgevoerd door het Trimbos-instituut. Dit onderzoek gaf een beeld op hoe vaak psychische problemen vóórkomen en ontstaan bij de Nederlandse bevolking. De gegevens werden een eerste maal verzameld in 2007-2009 en een tweede maal in 2010-2012.

In het huidig onderzoek werden mensen onder loep genomen die in die eerste periode geen psychische problemen hadden. Er werd daarna gekeken in de gegevens van de tweede periode gekeken of dit bij die mensen gewijzigd was. Op die manier kon onderzocht worden of er een verband was tussen negatieve economische veranderingen (verlies van baan, inkomsensverlies) en het ontstaan van psychische aandoeningen. 

Het effect van de crisis

Na drie jaar had 6% van die groep mensen te maken gehad met verlies van baan, 11% maakte een stevige daling van het huishoudinkomen mee en 12% ontwikkelde een psychische aandoening. Er bleek een duidelijk verband tussen daling van het huishoudinkomen en het ontstaan van psychische aandoeningen, met name vooral stemmingsstoornissen. Verlies van werk verhoogde eveneens de kans op het ontstaan van een stemmingsstoornis.

Er werden duidelijke sekse-verschillen gezien: verlies van werk hing enkel bij mannen samen met een verhoogde kans op een psychische aandoening. En enkel bij vrouwen hing een daling van het huishoudinkomen samen met een verhoogde kans op een psychische aandoening. 

Een duidelijk verband!

Het besluit van de studie is dat de economische crisis en de onzekerheden die deze veroorzaakt, een behoorlijke invloed heeft op de psychische gezondheid. De onderzoekers zagen door deze crisis vooral een toename van stemmingsstoornissen. 

De onderzoekers stellen ook dat, hoe groter de economische crisis, hoe groter het effect zal zijn op de psychische gezondheidstoestand van de bevolking. En dit zien ze in veel andere (Zuid-Europese) landen waar deze crisis harder toeslaat dan in Nederland.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health: Barbaglia G, Have M ten, Dorsselaer S van, Vilagut G, Alonso J, Graaf R de. Negative socioeconomic changes and mental disorders: a longitudinal study. Journal of Epidemiology and Community Health. Published Online First: 9 September 2014 doi:10.1136/jech-2014-204184.

(Bron: Trimbos)

Terug