• Nieuws
  • Benefietconcert 'Music for Luc'

Benefietconcert 'Music for Luc'

Music for Luc: een benefietconcert om Zorgcirkels Jongdementie onder de aandacht te brengen en Luc te herdenken.

In 2013 focuste Te Gek!? op jongdementie tijdens de derde editie van 'Te Gek!? van de Tour'. Vier mensen met jongdementie fietsten toen, samen met enkele bekende Vlamingen en hun partners, de Mont Ventoux en Alpe d'Huez op om de problematiek rond jongdementie onder de aandacht te brengen.
Eén van die mensen was Luc. Hij overleed in september 2017 op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van jongdementie. Op donderdag 1 juni 2023 vindt het benefietconcert ‘Music for Luc’ in het Depot in Leuven plaats ten voordele van de Zorgcirkels Jongdementie en ter nagedachtenis aan Luc.  

Te Gek!? sprak met Marleen, de vrouw van Luc, over jongdementie, het belang van de Zorgcirkels Jongdementie en het benefietconcert.

Diagnose jongdementie

“Luc was 50 toen hij de diagnose van jongdementie te horen kreeg. Hij heeft altijd in het onderwijs gestaan als leerkracht. Hij heeft dat keigraag gedaan en deed het ook zolang het mogelijk was, en gelukkig ook met de steun van de school. Totdat de leerlingen in zijn klas zeiden dat hij zaken al eerder verteld had en de draad in zijn lessen verloor. Luc kon heel goed uitspreken hoe erg hij het vond dat hij door de ziekte van Alzheimer geleidelijk aan vaardigheden en vrijheden moest afgeven. De ziekte neemt echt alles over. Het was belangrijk om op het positieve te focussen en te kijken naar de dingen die hij wel nog kon doen in het beginstadium van zijn ziekte, zoals fietsen."

Zorgcirkels Jongdementie

"De Zorgcirkels Jongdementie zijn enorm belangrijk. Ik kan daar niet genoeg het belang over uitspreken. Sinds de start in 2016 werden 121 personen begeleid. Er wordt echt op maat gewerkt van de persoon met jongdementie en zijn/haar omgeving. Ik heb ook vaak momenten gehad dat ik het zelf niet meer wist, dan kon ik de telefoon nemen en kreeg ik bij de Zorgcirkels Jongdementie iemand aan de lijn waaraan ik mijn verhaal kon doen en kon ventileren wat er aan het gebeuren was. Ik kon ook terecht in het Ontmoetingshuis om erover te babbelen."

Music for Luc

"Music for Luc is een manier om de Zorgcirkels Jongdementie in de kijker te zetten en Luc te herdenken. Ik blijf nog altijd begaan met die problematiek. Ik ken ook nog altijd mensen met jongdementie en we komen ook nog samen met mantelzorgers, waarvan ook vele weduwnaar geworden zijn, maar ook daarin krijgen we bij de Zorgcirkels, als we dat willen, nog altijd ondersteuning. Je hoeft daar geen gebruik van te maken, maar het aanbod is er wel. Gewoon dat weten is een fijne gedachte."

Ik heb ook vaak momenten gehad dat ik het zelf niet meer wist, dan kon ik de telefoon nemen en kreeg ik bij de Zorgcirkels Jongdementie iemand aan de lijn waaraan ik mijn verhaal kon doen en kon ventileren wat er aan het gebeuren was.

"De avond start met een intro over jongdementie vooraleer het concert van start gaat. Radiopresentator/nieuwslezer Chris Van den Abeele doet de gastpresentatie. In 2013 was hij er ook bij toen we met Te Gek!? de Mont Ventoux opfietsten. Hij heeft Luc ook persoonlijk gekend en het is fijn dat hij vanuit zijn eigen ervaring iets over Luc kan vertellen. En dan is het verder een muzikale avond met huisband The Philips. Elke gastartiest brengt twee of drie nummers. Als mensen vragen hebben over jongdementie, dan kunnen ze ook terecht bij ons. Op het einde van de avond zal er ook verteld worden wat er met de opbrengst zal gebeuren.”

Huisband The Philips, met Bert Embrechts, Filip Bollaert, Jan Hautekiet en Ben Crabbé, ontvangen tijdens het concert Karen Damen, Luka Cruysberghs (The Voice, ex Hooverphonic), Ronny Mosuse, Kris Wauters, Klaas Delrue (Yevgueni) en Stan Van Samang. De huisband krijgt dit jaar versterking van percussionist Amel Serra Garcia en saxofonist Frank De Ruytter.

Koop hier je tickets!

 

Terug