Te Gek Voor Woorden

Data en locatie

06-10-2021 - 16:00
MUNTPUNT Munt 6, 1000 Brussel (Agora)

 

Peter Dierinck praat met 4 auteurs die schreven over geestelijke gezondheidszorg vanuit een humaan perspectief.  Alle schrijvers die we interviewen leggen op een eigen manier nadruk op de kracht van verbinding tussen hulpverleners, patiënten, familie, mantelzorgers en burgers.

Met live muziek van MIRA & tekstcollage door kunstencentrum KAOS.


SESSIE 1: 16u - 18u

Marc Calmeyn “Depressie is menselijk”

Depressie is niet louter een lichamelijke ziekte. Het is ook geen hersenaandoening pur sang. Het is een specifiek menselijke aandoening die de levenskracht en vitaliteit aantast. Vanuit de antropopsychiatrie werpt Marc Calmeyn een nieuwe en kritische blik op de diagnose en behandeling van depressie, en pleit hij voor een menswaardigere aanpak.

Laura De Houwer “ik moest braaf zijn”

Een openhartig relaas over een gedwongen opname in de psychiatrie in volle coronatijd. Het is het verhaal van de horror die zij meemaakte, in de instelling én binnen in zichzelf. Laura vertelt over de wantoestanden die ze zag en meemaakte, maar ook over haar depressie, haar zelfmoordgedachten en persoonlijkheidsproblemen


SESSIE 2: 19u - 21u

Leni Van Goidsenhoven “Ongehoord”

Mensen die niet, moeilijk of anders spreken, krijgen weinig kans om in dialoog te gaan of om hun angsten, verlangens en noden te uiten. Wat betekent ontmoeting en interactie wanneer woorden niet vanzelfsprekend zijn

Stijn Vanheule “Waarom een psychose niet zo gek is”

In een psychose staat de wereld op zijn kop: onhoorbare stemmen fluisteren verwarrende boodschappen, de realiteit gedraagt zich vreemd, en anderen lijken doordrongen van duistere bedoelingen. Lastig, zowel voor wie het zelf meemaakt als voor betrokkenen. Maar wat is een psychose nu echt? En hoe kunnen we er beter mee omgaan?


TICKETS

Je kan inschrijven voor de sessie van 16u, van 19u, of voor beide sessies
TICKET: €5 per sessie. Tickets bestellen kan via de links hieronder.

Vanaf 1 oktober is het in Brussel verplicht om voor activiteiten vanaf 50 personen met een covid safe ticket te werken. Dit geldt ook voor het boekenprogramma ‘Te Gek Voor Woorden’.


  • Het programma gaat door in Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel (Agora)
  • Een organisatie van Muntpunt, KAOS en Te Gek!? 
  • Met dank aan de uitgeverijen Pelckmans, Witsand, Epo en Lannoo Campus
  • In het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid
  • Info: [email protected]
Terug