Ben je gek!?-spel

De adolescentie is een periode waarin jongeren hun eigen identiteit ontwikkelen en de wereld ontdekken. Ze kunnen heel wat vragen hebben over hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag en over die van anderen. Toch is hierover praten moeilijk. Met het spel ‘Ben je gek!?’ dagen we jongeren uit om dat toch te doen. 

Het Ben je gek!?-spel is ideaal voor jongeren van de 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Spelomschrijving

Tijdens het spel leren groepen leerlingen fictieve personages in verschillende moeilijke situaties kennen en worden ze aan het denken gezet: waarom voelen de personages zich niet goed in hun vel, en wat kunnen ze doen om zich opnieuw beter te voelen.

Helaas is dat niet zo simpel; acties ondernemen om jezelf of vrienden te helpen kost energie, en niet elke reactie is even helpend. “Dat gaat wel over” is vaak niet wat iemand die zich slecht voelt wil horen. Gelukkig zijn er ook hulporganisaties waarbij jongeren terecht kunnen, en die elk op een andere manier kunnen helpen.

Tegen het einde van het spel hebben leerlingen kennisgemaakt met hoe het is om hulp te zoeken als ze zich niet goed in hun vel voelen, en hebben ze ook de kans gekregen om hun ervaringen en frustraties met elkaar te delen.

Doel van het spel

  • jongeren doen reflecteren over geestelijke gezondheid aan de hand van het 4G-schema (gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag);
  • jongeren bewustmaken van stigma’s die bestaan over geestelijke gezondheid;
  • jongeren doen kennismaken met eerstelijns hulporganisaties;
  • jongeren actie doen ondernemen voor en bij geestelijke (on)gezondheid.

Ontwikkeld en vormgegeven door De Aanstokerij in samenwerking met Te Gek!?. Met steun van de Vlaamse Overheid.

Ben je gek!?-spel kopen?

 

Terug