Soorten hulp in de ggz

In 2026 komt er een volgende editie van de Open Geestdagen!

De deuren in het logo van de Open Geestdagen staan niet alleen symbool voor het moment waarop de geestelijke gezondheidszorg (ggz) haar deuren wijd openzet op 7 en 8 oktober 2023, maar ook voor het openzetten van de deuren van onze geest. Te Gek!? geeft de boodschap om open te zijn over je geestelijke gezondheid en die van je naasten. Open de deur van je hoofd.

Met de Open Geestdagen wil Te Gek!? het belang van mentaal welbevinden onderstrepen en mensen laten kennismaken met de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg. Denk hierbij aan preventie, maar ook aan zelfzorg of aan hulp die je kan krijgen van een psycholoog/therapeut/psychiater in een ambulant of residentieel traject. Ook vestigen we graag de aandacht op wat vermaatschappelijking in de zorg betekent.

Zegt dit je nog niet veel? Te Gek!? klaart het voor je uit!

Hulp nodig?

Het is mogelijk om zelf te werken aan een goede geestelijke gezondheid. Voldoende rust, een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en sociale contacten kunnen ervoor zorgen dat klachten niet uitmonden in een groter probleem. Dit noemen we zelfzorg.’

Iedereen ervaart weleens een dipje. Maar als je langere tijd beperkt wordt in je functioneren, en je het gevoel hebt dat je je eigen gedrag en reacties niet meer de baas bent, is het raadzaam om hulp te zoeken. Want soms heb je hulp nodig van buitenaf.

Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, zwijgt en zoekt geen hulp. Wij raden je net heel hard aan er wél over te praten en de deuren van je hoofd te openen!

Focus op herstel: hulp op maat

Wist je dat de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen doorheen de jaren sterk geëvolueerd is en anders georganiseerd wordt dan vroeger? Vandaag is het in Vlaanderen steeds vaker mogelijk om hulp op maat krijgen. Dat kan gaan van zorg in de directe omgeving (familie, vrienden, wijkgerichte hulp) tot diensten waar mensen langdurig verblijven.

Je kan terecht bij je huisarts of bij hulplijnen die samen met jou kijken naar welke hulp jij wil en welke hulp bij jou past. Ze kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog of andere zorginitiatieven/organisaties in je buurt.

Jij krijgt een stem doorheen heel je traject, dat wil zeggen: jij beslist zelf welk pad je wil bewandelen en de hulpverlener zal je ondersteunen waar nodig en een duwtje in de rug geven.

Bekijk de categorieën zorgvormen

 

Onze partners

Terug