WIST JE DAT...?

 

Wist je dat... de diepgaande verwerking van prikkels en informatie centraal staat bij hoogsensitiviteit en dat dit meetbaar is in het brein?

 

Wist je dat...  hoogsensitiviteit geen stoornis is, maar een persoonlijkheidskenmerk?

 

Wist je dat... hoogsensitieve personen niet over een filter beschikken, die niet-hoogsensitieve personen wel hebben? Namelijk een filter die binnenkomende informatie sorteert op hoofd- en bijzaken, belangrijk of niet belangrijk.

 

Wist je dat... een hoogsensitief persoon een uitzonderlijk sterk ontwikkeld empathisch vermogen heeft? Voor de persoon in kwestie is dit zowel een kwaliteit als een valkuil.

 

Wist je dat... een hoogsensitief persoon sneller dingen opmerkt, maar tegelijk intense prikkels eerder als lastig of als pijnlijk ervaart, wat kan leiden tot een verhoogde psychische kwetsbaarheid?

 

Wist je dat... belangrijke personen uit de omgeving, zoals ouders en leerkrachten, die hoogsensitiviteit (h)erkennen het verschil kunnen maken bij de ontwikkeling van hoogsensitieve kinderen en jongeren?

 

Wist je dat... hoogsensitiviteit in medische kringen nog niet altijd wordt erkend? Daardoor kan het jaren duren voor begeleiding op maat wordt opgestart.

 

Wist je dat... hoogsensitiviteit al sinds het begin van de 19e eeuw wetenschappelijk wordt aangetoond en onderzocht?

 

Wist je dat... hoogsensitieve personen een pause-to-check systeem hebben? Dat wil zeggen een systeem dat voortdurend observeert en aftoetst; dat automatisch wikt en weegt wat waargenomen wordt en dat bedachtzaam beoordeelt. Hierdoor voelen hoogsensitieve personen snel aan
dat iets niet klopt en dat er meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou denken.

 

Wist je dat... het voor een hoogsensitieve personen absoluut noodzakelijk is om bewust te leren luisteren naar de signalen van hun lichaam en om in het verlengde daarvan altijd voldoende recuperatietijd in te bouwen? Voor personen met hoogsensitiviteit vergt het namelijk extra tijd en energie om informatie en prikkels te verwerken.

 

Kom hier alles te weten over wat hoogsensitiviteit precies is!

 


 

Wens je de inhoud van de pagina's over hoogsensitiviteit te gebruiken? Dat kan, mits uitdrukkelijke bronvermelding www.tegek.be/hoogsensitief en www.hspvlaanderen.be