Sleutelfiguur - Iedereen beroemd

In het kader van de Open Geestdagen werkt Te Gek!? mee aan de rubriek 'Sleutelfiguur' in het VRT 1-programma ‘Iedereen Beroemd’.

In deze rubriek, die vanaf 7 september vijf donderdagen op een rij te volgen is, gaat iemand die psychische hulp nodig had in gesprek met de persoon die hem/haar/hen toen hielp.


Aflevering 1: Sana en Iwein

Voor Sana is Iwein van JAC en CAW Halle-Vilvoorde een sleutelfiguur geweest. Sana kampte met een eetstoornis en had donkere gedachten. Sana kwam via Awel bij JAC terecht. Tijdens hun eerste gesprek droeg Iwein een T-shirt van een metalband én hij had net als zij een duimring. Dat gaf Sana vertrouwen en er volgden veel gesprekken.

Bekijk deze aflevering op VRT MAX (vanaf minuut 11:25 rubriek 'Sleutelfiguur')

 

Aflevering 2: Sven en Rudi

Conceptueel kunstenaar Sven kwam op 21-jarige leeftijd, tijdens het laatste jaar van zijn studie landschapsarchitectuur, in een psychose terecht. In het psychiatrisch ziekenhuis van Kortenberg kreeg hij therapie van psychiater Rudi. Die stelde hem voor om het binnentuintje, waarop ook Svens kamer uitkeek, te ontwerpen. Dit zorgde voor een grote omwenteling in het leven van Sven.

Bekijk deze aflevering op VRT MAX (vanaf minuut 11:55 rubriek 'Sleutelfiguur')

 

Aflevering 3: Marc en Karen

Kunstenaar Marc (56) tekent en schildert, en heeft een bipolaire stoornis. Wijknetwerker geestelijke gezondheid Karen, die Marc meteen begreep en hem hielp zijn kunst tentoon te stellen in de buurt, heeft veel betekend in het leven van Marc.  

Bekijk deze aflevering op VRT MAX (vanaf minuut 4:20 rubriek 'Sleutelfiguur')

 

Aflevering 4: Lindsy en Kizzy

Op de leeftijd van 22 jaar werd Lindsy (40) voor de eerste keer opgenomen met een zware depressie. Later kreeg ze nog te kampen met een verslavingsproblematiek. Toen Lindsy aan de HerstelAcademie van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael lesgever Kizzy ontmoette, raakte ze geïnspireerd om zelf ook cursussen te gaan geven.

Bekijk deze aflevering op VRT MAX (vanaf minuut 7:45 rubriek 'Sleutelfiguur')

 

Aflevering 5: Diandra en Nicky

Diandra (37) stond op jonge leeftijd al op eigen benen en nam lange tijd te veel hooi op de vork. De stress zorgde ervoor dat ze enorme last kreeg van stijfheid in haar lichaam. Via haar huisdokter kwam Diandra bij Nicky terecht, die haar onder hypnose van haar spanningsproblemen verloste. Dankzij Nicky begon Diandra ook weer te schilderen, iets wat als kind al haar passie was.

Bekijk deze aflevering op VRT MAX (vanaf minuut 4:10 rubriek 'Sleutelfiguur')

Onze partners

Terug