Te Gek!? - Tour de France

← Terug naar het overzicht

arrow-down

Agenda

Film- en gespreksavond: de beklimming van de berg Alzheimer

26-05-2018 - 19:30

PZ Sint-Annendael - Vestenstraat 1 3290 Diest

arrow-down

Agenda

Eerste Luc Classic

15-09-2018 - 13:00

Chiroplein Chiro Blauwput

arrow-down

Agenda

Opening Bi-Ventielbos

07-10-2018 - 14:00

Kruishoutem

arrow-down

Agenda

Music For Luc

24-05-2019 - 19:00

Het Depot, Leuven

foto arrow-up Gezicht van Te Gek!? ›

foto arrow-up Gezicht van Te Gek!? ›

foto arrow-up Gezicht van Te Gek!? ›

Tous Fous Du Tour

Te Gek!? reed al vijf keer zijn eigen Tour de France. Een peloton van een vijfentwintigtal fietsers waaronder ervaringsdeskundigen, begeleiders en BV’s  fietste telkens een gedeelte van het parcours van de echte Tour de France.
 

In juli 2011 werd  het startschot voor de allereerste editie gegeven onder de naam “Te Gek!? van de Tour – Tous Fous Du Tour”. In 2012 werd dit overgedaan onder dezelfde naam. Deze twee edities hadden als doel  beeldvorming geestelijke gezondheid in het algemeen onder de aandacht te brengen.


De derde editie van de Te Gek!? Tour de France in 2013 kreeg voor het eerst een specifiek thema namelijk jongdementie. Partner van deze Tour was het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Alzheimerliga. 


In 2014 werd gekozen voor het thema Preventie Zelfdoding. De zelfdodingscijfers  zijn in Vlaanderen immers bijzonder alarmerend: drie zelfdodingen per dag en tien maal zoveel pogingen, een cijfer dat  anderhalf keer hoger ligt dan het Europese gemiddelde en dubbel zo hoog is dan in Nederland. Partners voor deze editie waren het Centrum ter Preventie Zelfdoding (CPZ) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP)
In 2015 stond de Te Gek!?- Tour de France volledig in het teken van de jaarcampagne jongeren en geestelijke gezondheid

 Tous Fous Du Tour - Editie 2011


In 2011 werd de eerste editie gereden van Tous Fous Du Tour. Naast ervaringsdeskundigen en begeleiders namen Helmut Lotti, Jelle Van Riet, Guido Belcanto, Guy Swinnen en Kristien Hemmerechts deel.

Gedurende 8 dagen werd gemiddeld 80 à 100 km gereden. We beklommen de Col du Télégraphe en Col du Galibier en kwamen uiteindelijk aan in het psychiatrisch ziekenhuis St Paul de Mausole in St Rémy de Provence, het ziekenhuis waar Vincent Van Gogh ooit werd gehospitaliseerd. 
 


 

Tous Fous Du Tour - Editie 2012

In 2012 kropen enkele andere BV’s in het zadel om, samen met ervaringsdeskundigen en begeleiders, geestelijke gezondheid in de kijker te zetten. De BV's waren Regi Penxten, Lucas Van den Eynde, Rick de Leeuw en Jelle Cleymans.


Ook dit keer werd voor een uitdagend parcours gekozen. De rit verliep via Cheverny (Loirestreek) over Tarbes, van waaruit gefietst werd in de regio Luz St.- Sauveur (met beklimming van de col Luz Ardiden en de col d’Aubisque). De koninginnenrit was de beklimming van de col du Tourmalet met afdaling tot in Asté (nabij Bagnères de Bigorre). Verder werd er gefietst van Asté via Lourdes tot Argelès-Gazost.

 


 

Te Gek!? Tour de France in het teken van jongdementie - Editie 2013

In 2013 staat de Tour in het teken van  jongdementie, in een samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Alzheimerliga. Personen met jongdementie zijn immers een bijna vergeten doelgroep terwijl er in België toch zo’n 3.000 tot 12.000 mensen met jongdementie (d.w.z. dementie die begint onder de 65 jaar) te maken krijgen. De diagnose wordt vaak laat gesteld en brengt heel wat onzekerheid mee voor de persoon in kwestie en voor zijn/haar omgeving.

Jongdementie betekent ook vaak inleveren op onder meer financieel en sociaal vlak.. Vaak voelen mensen met jongdementie zich erg geïsoleerd.. Te Gek!? vestigde met deze Tour de aandacht op  jongdementie en op de noodzaak om een integraal zorgtraject jongdementie te ontwikkelen, in samenspraak met de diverse overheden, personen met dementie zelf en hun families, en de diverse zorgaanbieders. 


BV’s  Koen Buyse, Chris Van den Abeele en Rick de Leeuw fietsten mee en zetten zo hun schouders onder dit project. Daarnaast zaten ook enkele mensen met jongdementie en hun naasten in het peloton. Dankzij deze Tour ontstond Het Ventiel, een buddywerking voor mensen met jongdementie. Jongdementie slaat immers toe terwijl het actieve leven nog in volle gang is en spoelt de vaste grond onder de voeten vandaan. Activiteiten die altijd vanzelfsprekend waren, worden door de jongdementie langzaamaan onmogelijk. Het Ventiel richt zich daarom op activiteiten die met een beetje hulp wel nog mogelijk zijn. 

 


 

Te Gek!? Tour De France - Preventie zelfdoding - 2014


De vierde editie van de Te Gek!? Tour de France stond in het thema Preventie Zelfdoding, ingegeven door het hoge cijfer in Vlaanderen: drie zelfdodingen per dag en tien maal zoveel pogingen, een cijfer dat anderhalf keer hoger ligt dan het Europese gemiddelde en dubbel zo hoog is dan in Nederland. Daarnaast stelden we vast dat Vlamingen erg moeilijk over eventuele zelfdodingsgedachten spreken. Het bespreekbaar maken van dit thema is dan ook cruciaal voor preventie.

Te Gek!? zette mee zijn schouders onder het promoten van het nieuwe digitale platform www.zelfmoord1813.be en het bijhorende nieuwe nummer van de Zelfmoordlijn 1813. Een initiatief dat kadert in het Vlaams actieplan suïcidepreventie, waarmee de Vlaamse regering het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2020 met twintig procent wil doen dalen tegenover het jaar 2000. Het nieuwe platform bundelt alle info en hulp rond de preventie van zelfdoding in Vlaanderen.


Belangrijk was ook een aantal wijdverspreide misverstanden rond zelfdoding te doorbreken, zoals de mythe dat wie erover praat het niet doet, of dat wie echt aan zelfmoord denkt toch niet tegen te houden is. Hiervoor werd gewerkt met positieve, hoopvolle getuigenissen.


De Tour de France van Te Gek!? werd in 2014 gereden met een aantal personen die ooit aan zelfdoding dachten of in het verleden een zelfdodingspoging hebben ondernomen. Ook enkele nabestaanden namen deel samen met Bart Schols, Rick de Leeuw en Koen Buyse.


Voor deze campagne werd ook het lied Niet alleen geschreven, vertolkt door Bart Schols, op muziek van Koen Buyse en tekst van Rick de Leeuw.


Deze song is ook terug te vinden op de compilatie-cd 'Het beste uit 10 jaar Te Gek!?'.
 

Bekijk ook de video op deredactie.be ›

 

 


 

Te Gek!? Tour De France - Jongeren en geestelijke gezondheid - 2015


Ook in 2015 werd een gedeelte van het parcours van de Tour de France gefietst. Na een tussenstop in Parijs voor een concert van Selah Sue trok de Te Gek!? equipe naar de Franse Alpen.  Een van de hoogtepunten was de col du Chat.


In de heenreis werd een ontmoeting en uitwisseling georganiseerd met het ‘Maison de Solenn’ in Parijs, een bijzonder interessant jongeren-hulpverleningscentrum waarvan het concept bedacht is door jongeren zelf. Het centrum staat in Frankrijk symbool voor het hulp kunnen zoeken bij psychische problemen door jongeren en voor laagdrempeligheid. 


In het kader van deze Te Gek!? Tour de France en campagne werd ook een campagnesong geschreven door Pieter Embrechts en Isolde Lasoen. 

← Terug naar het overzicht