Te Gek!? karavaan

← Terug naar het overzicht

foto arrow-up Gezicht van Te Gek!? ›

foto arrow-up Gezicht van Te Gek!? ›

Ik merkte dat er veel onbegrip was en dat mensen me soms anders gingen behandelen.

Omdat het hoog tijd wordt om normáál te doen over psychische problemen.

In 2012 trok, in het teken van de werelddag geestelijke gezondheid, de Te Gek!? Karavaan door Vlaanderen.“
 

De insteek was: “Eén op vier Vlamingen krijgt vroeg of laat psychische problemen. Dat wist u niet? Hoe zou u ook? De meeste mensen praten niet openlijk over hun aandoening – uit schaamte, omdat ze bang zijn niet begrepen te worden, ze willen geen stempel opgeplakt krijgen... Het wordt hoog tijd dat we normaal beginnen te doen over psychische problemen. In plaats van ervoor op de loop te gaan, ze dood te zwijgen of als flauwekul af te doen. Dat is de boodschap van de Te Gek!?-Karavaan, die in oktober door alle Vlaamse provinciehoofdsteden trekt. Stap mee op. Zo toont u dat ook u genoeg hebt van die geschifte manier om met geestelijke gezondheid om te gaan en dat u wilt opkomen voor een zorgzame samenleving.”

 

De Te Gek!?-Karavaan startte telkens met een grootse optocht van een uur door de straten van de provinciehoofdstad. Daarna was het tijd voor een openluchthappening. Guy Swinnen, Hannelore Bedert, Klaas Delrue, Koen Buyse, Kommil Foo, Helmut Lotti, Walter De Buck en andere artiesten bekend van de Te Gek!?-cd’s, gaven samen met de Laatste Showband een groots Te Gek!? concert. Kristien Hemmerechts presenteerde het geheel. Tussendoor kon men proeven van de nieuwe Te Gek!?-soep, naar een recept van Jeroen Meus. Met de soep werd letterlijk én figuurlijk warmte uitgedeeld. Op een uitgebreide geestelijke gezondheidsbeurs kon men kennis maken met diverse organisaties uit de sector.

Geestelijke gezondheid is geen ver-van-mijn-bed-show. We kunnen zelf een moeilijke periode doormaken of iemand ontmoeten die ermee te kampen heeft. De Te Gek!?-Karavaan riep daarom iedereen op om deel te nemen: individuen en verenigingen, de sector van de eerstelijnszorg en de geestelijke gezondheidszorg, het onderwijs en de middenveldorganisaties. Gemeentebesturen en provinciebesturen stapten eveneens mee, samen met enkele boegbeelden: Kristien Hemmerechts, Guy Swinnen, Warre Borgmans, Marc De Bel, Lieven Verstraete, Rutger Beke, enz..


Guy Swinnen - peter van Te Gek!?
“Mensen zwijgen nog al te vaak over psychische problemen. 
Stom, want zo krijg je het gevoel er helemaal alleen voor te staan. 
Huisarts, buur, vriend of collega... wedden dat er in je omgeving wel iemand is die jouw vertrouwen waard is.”


Kristien Hemmerechts - initiatiefneemster van de Te Gek!- Karavaan
“Stappen is gezond, voor je lijf én voor je hoofd. Als je het samen met anderen doet, voel je je door de groep gedragen en gesteund.  En jij op je beurt draagt ook  de anderen.  Daarom is de karavaan zo’n sterk beeld.”

 


 

Te Gek!? Karavaan XL 2012 in Brussel

In 2012 werd een vervolg gebreid aan de Te Gek!? Karavaan met de Te Gek!? Karavaan XL in Brussel. Dit volgens hetzelfde recept: een optocht, een groot Te Gek!? concert, een gezondheidsmarkt en de heerlijke soep van Te Gek!?
 

 

← Terug naar het overzicht