• Nieuws
  • Jaarcampagne - Psychose ontwikkeld

Jaarcampagne - Psychose ontwikkeld

Niet minder dan drie procent van de bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychose. Binnen onze samenleving blijkt de kennis rond psychische kwetsbaarheden nochtans eerder klein en heersen er tal van vooroordelen. Wanneer het psychose betreft, blijkt deze kennis nog beperkter, zijn vooroordelen vaak hardnekkiger en bestaat er vaak verwarring met – het niet aan psychose gerelateerde – psychopathie.

Deze misvattingen zorgen ervoor dat het voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid nog moeilijker is om voor hun kwetsbaarheid uit te komen en hier openlijk over te praten.

Te Gek!? probeerde met deze jaarcampagne psychose in de kijker te zetten in Vlaanderen. Er werd gestreefd naar een correcte beeldvorming en een verminderen van het taboe en stigma omtrent psychose. Zodat mensen met een psychosegevoeligheid makkelijker kunnen spreken over hun kwetsbaarheden en de schaamte kunnen laten varen.

Om de boodschap breed te verspreiden werd een groot samenwerkingsverband gesmeed met diverse partners en werden tal van activiteiten georganiseerd. De media besteedde ruim aandacht aan de campagne.
 


Enkele activiteiten uit de jaarcampagne psychose

Literatuur
Er verschenen 2 novelles rond het thema psychose (Lena van Brenda Froyen en Gezellig is Anders van Christophe Vekeman) én een non fictie boek: Al Te Gek, geschreven door Geerdt Magiels.


De documentaire 'Ingewikkeld' door Poolhert Productions.
“Ingewikkeld is een film over het unieke levensverhaal van Sven. Het is tevens een universeel verhaal over leven met een psychose. Het is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie. Sven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Sven vormt het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, erin geslaagd is om een kwalitatief bestaan te leiden en een gezin met kinderen te onderhouden.”
'‹
Ingewikkeld wil aantonen dat een psychische aandoening ook een bron van creativiteit en inventiviteit kan bevatten.
 


Muziektheatertournee
Naast literatuur en een documentaire werd er ook een ontzettend succesvolle muziektheatertournee opgezet met de tweede editie van "Nerveuze Vrouwen". Ella Leyers, Inge Paulussen, Tine Reymer en Eva De Roovere brachten een prachtige voorstelling rond psychose begeleid door De Laatste Showband.


Kortsluiting in mijn hoofd
In 2016 speelde naast de Nerveuze Vrouwen tournee ook een voorstelling in de sector geestelijke gezondheid: Kortsluiting in mijn hoofd. De voorstelling werd gebracht door Brenda Froyen en Stefaan Baeten. Een monoloog van Brenda over haar behandeling in de psychiatrie van nu. Een monoloog van Stefaan over behandelingen in de psychiatrie van vroeger. Of is het een dialoog tussen patiënt en hulpverlener? Twee verhalen, één voorstelling, verbonden door muziek.

Uiteraard kon kunst niet ontbreken in de activiteiten binnen de psychosecampagne.
Sven unik-id bedacht een vervolg op het “Doorgetrapt” verhaal onder de naam "Ik Trap Gewoon Door". In dit project engageerden bekende kunstenaars zich om in dialoog te gaan met mensen met psychosegevoeligheid.
Uit deze ontmoetingen ontstond er telkens een kunstwerk, een beeld dat het verhaal van de persoon met psychosegevoeligheid vertelt en dat er tegelijk voor zorgt dat de samenleving een beeld van psychose kan krijgen. 



Een andere wereld
Naast de expo “Ik Trap Gewoon Door” werd ook de tentoonstelling van Museum Dr. Guislain “Een andere wereld" aan de campagne gekoppeld. Een expo waarbij de grens tussen fantasie en werkelijkheid, tussen droom, waan, wens en hallucinatie, werd opgezocht.


Nieuwe interventies voor psychose
Het Center for Contextual Psychiatry (UPC-KU Leuven) organiseerde op donderdag 1 december een symposium over ‘Nieuwe interventies voor psychose’. In dit symposium lag de focus op het gebied waar wel vooruitgang wordt geboekt: psychologische interventies en de organisatie van de zorg. Experten uit binnen- en buitenland vertelden over veelbelovende ontwikkelingen in de psychologische interventies, zoals traumatherapie bij psychose of het gebruik van Virtual Reality in de behandeling. Daarnaast werd ook vernieuwing in de organisatie en vermaatschappelijking van de zorg toegelicht. Ook de stem van de ervaringsdeskundige werd niet vergeten: hoe wil ik behandeld worden?


Van dwang naar veerkracht in de psychiatrie
Op 12 oktober 2017 organiseerden Te Gek!? en de uitgeverijen Lannoo en WPG Manteau in Muntpunt Brussel een debatavond “Van dwang naar veerkracht in de psychiatrie” rond de thematiek van psychose.
In het kader van de Week van de Geestelijke Gezondheid gingen enkele vooraanstaande stemmen in gesprek over de pijnpunten in de psychiatrie en daarnaast ook op zoek naar concrete oplossingen. Aan tafel: psychiater Dirk De Wachter, journalist Geerdt Magiels, kunstenaar Sven unik-id, ervaringsdeskundige Brenda Froyen en schrijver Christophe Vekeman. Ze wierpen elk vanuit hun eigen ervaring een blik op een humanere psychiatrie.'‹
    
Dit debat werd hernomen tijdens de Antwerpse boekenbeurs met in het panel Brenda Froyen, Sven unik-id en Geerdt Magiels. Christophe Vekeman las voor uit zijn novelle “Gezellig is Anders”.

Terug