• Nieuws
  • Jaarcampagne - Jongeren en geestelijke gezondheid

Jaarcampagne - Jongeren en geestelijke gezondheid

Situering

Van juni 2015 tot eind mei 2016 zette Te Gek!? een campagne op met als thema 'Jongeren en geestelijke gezondheid'. Selah Sue was meter van deze campagne en kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens was de inhoudelijk deskundige.


Waarom deze campagne?

Uit de Gezondheidsenquête van 2013 bleek dat het aantal mensen dat in Vlaanderen aangeeft te lijden onder psychische problemen, het grootst is in de leeftijdsgroep van 15 - 24 jarigen. In deze leeftijdscategorie hebben 40% van de vrouwen met recente psychische problemen te maken. Bij de mannen bedraagt dit 20%. Het taboe op psychische problemen blijkt ook in deze groep nog sterk aanwezig te zijn.
Reden genoeg dus voor Te Gek!? om hierrond een jaarcampagne op te zetten en een krachtig signaal en een hoopvolle boodschap te brengen bij de Vlaamse jongeren.
  
De vijfde editie van de Te Gek!? Tour de France was een eerste onderdeel van de jaarcampagne. Daarnaast werd ook de grote Te Gek!? scholencampagne opgestart, er verscheen een achtste bijlage bij De Standaard, documentairemaker Bart Van Wanzeele maakte de documentaire “Jongeren onderweg met Te Gek!?” en er werd een nieuwe campagnesong uitgebracht:





Enkele deelnemende jongeren aan het woord:

Maarten, 22 jaar, Student Geneeskunde
“Ik had al lang zin om het wielrennen eens te proberen en dit was een uitgelezen kans, maar het is natuurlijk het bespreekbaar maken van psychiatrie met alle positieve gevolgen daardoor, dat me echt motiveert. Ik merk nu al in mijn eigen omgeving dat mijn deelname aan het project een positieve impact heeft op verschillende mensen. Ik hoop dus ook dat het op lange termijn op grote schaal veel effect zal hebben.
Het probleem dat ik doormaakte was een geleidelijke toename van stemmingswisselingen die uiteindelijk tot een depressie leidde. Bij de zoektocht naar de oorzaak ervan zijn er verschillende persoonlijkheidsstoornissen en ADHD de revue gepasseerd, maar uiteindelijk is die zoektocht gewoon gestaakt en zijn we beginnen werken aan de oplossing.”


Mijn naam is Saya. 
“Ik heb besloten om aan het project deel te nemen omdat ik zelf 3 jaar geleden aan een eetstoornis en een depressie leed. Nu ik genezen ben, wil ik graag iets positiefs doen met deze ervaring en andere jongeren met psychische problemen laten zien dat ze niet alleen zijn en dat genezing zeker mogelijk is en je er zelfs veel uit kan leren. Ook wil ik de taboe rond psychische problemen mee de wereld uit helpen en duidelijk maken dat dit iedereen kan overkomen en je niet perse gek bent als je psychische problemen hebt. Dit stereotype staat namelijk vaak in de weg bij mensen die hulp willen zoeken maar dit niet durven vanwege hun schaamte voor hun problemen.”


Ik ben Hanne
Toen ik 11 jaar was ben ik mijn moeder verloren en op jongvolwassen leeftijd kwam dit onverwerkt verdriet fel naar boven. Na het eerste jaar hoger onderwijs, heb ik ook heel veel last gekregen van irrationele angsten en paniekaanvallen. Ik laat me nu hier nog steeds voor begeleiden. Ik neem deel aan 'Te Gek!?' om bij te dragen tot de taboedoorbreking rond psychische problemen. Ik heb me in het verleden ook geschaamd omwille van mijn problematiek, nu wil ik graag andere mensen helpen en laten zien dat ze zich niet moeten schamen als ze het psychisch niet alleen aankunnen. Het is voor mezelf op persoonlijk vlak ook een overwinning om aan het project deel te nemen.”


Mijn naam is Feydi
"Ik ben in mijn jeugd verscheidene malen gepest geweest. Na het sterven van een dierbaar familielid, werd het pestgedrag erger, waardoor ik een depressie heb gekregen. Met mijn deelname hoop ik de weg naar hulpverlening voor jongeren te vergemakkelijken, hen de boodschap te geven dat hulp zoeken oké is.”

Ik ben Anse
"Mijn problemen zijn ontstaan door pestgedrag, zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs. Hierdoor heb ik het zeer moeilijk met mensen vertrouwen. En hield ik klasgenoten liever weg bij mezelf. Waardoor mijn schoolperiode zeer eenzaam is geweest. Vooral door er steeds alleen mee te blijven zitten, en hierdoor alles op te stapelen ben ik uiteindelijk eind dit jaar gecrasht. Waarna ik uiteindelijk met dagtherapie ben gestart.
Ik neem deel aan dit project vooral omdat ik zelf heb ervaren wat het kan doen als je hulp zoekt. Ik wil anderen in dezelfde/ andere situatie erop wijzen dat alleen met je problemen blijven zitten niks oplost en dat hulp zoeken echt geen kwaad kan. Dat je er zelfs beter van kan worden.
Ook wil ik net zoals vele andere proberen om het taboe te doorbreken dat er nog steeds hangt rond psychische problemen. Waardoor veel jongeren er niet voor durven uitkomen dat ze problemen hebben.”

Terug