Te Gek!? onder de loep - onderzoek naar stigma bij geestelijke gezondheidsproblemen

← Terug naar het overzicht

arrow-down

Benieuwd naar wat we allemaal doen?

Bekijk onze projecten! ›
foto arrow-up 10 jaar Te Gek!? ›
foto arrow-up 15 jaar Te Gek!? ›

Naar aanleiding van 15 jaar Te Gek!? deden we samen met onderzoekers van het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven een groot onderzoek naar stigma bij geestelijke gezondheidsproblemen. Het onderzoek is grotendeels een herneming van het onderzoek van 2014 dat afgenomen werd bij 10 jaar Te Gek!?. Welke evolutie zien we ten opzichte van vijf jaar geleden?

Psychische klachten zijn alom aanwezig in onze samenleving. Veel mensen krijgen er zelf of in hun omgeving mee te maken. Bovendien hebben psychische problemen vaak een grote impact op het leven van de persoon zelf, maar ook op dat van zijn of haar omgeving. Een bijkomend probleem is dat er nog steeds een taboe rust op psychische problemen. Men praat er niet graag over, mensen delen dit moeilijk met elkaar, en weten dus ook niet hoeveel mensen worstelen met dezelfde problemen. 

 

Precies daarom is Te Gek!? 15 jaar geleden opgericht. Om het taboe te doorbreken. Om te veranderen hoe mensen denken over psychische klachten en hulp voor psychische klachten. Dit doet Te Gek!? door middel van verschillende campagnes, waarbij men via creatieve, sportieve en educatieve wegen probeert het taboe en stigma omtrent psychische problemen te doorbreken. Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Te Gek!?, werd in 2014 een onderzoek uitgevoerd in een representatieve steekproef van 2000 Vlamingen. Dit onderzoek peilde naar de kennis over Te Gek!?, naar de psychische klachten die mensen ervaren, of ze hier al dan niet hulp voor hebben gezocht, en naar hun mening over psychische ziekten. 

 

Nu, vijf jaar later hebben onderzoekers van het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven samen met Te Gek!? dit onderzoek herhaald in een nieuwe representatieve steekproef van 2000 Vlamingen. Wat is er veranderd op die 5 jaar tijd? Evolueren we in de goede richting en beginnen we stilaan wat meer genuanceerd te denken over psychische problemen? Of valt dit tegen? En wat is de mogelijke rol van Te Gek!? in dit alles? Dat leest u allemaal in ons rapport

 

Enkele opvallende resultaten:

 

Uit het onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagden Te Gek!? kent. Dit is een opvallende toename ten opzichte van het onderzoek in 2014, toen slechts 15% van de deelnemers aangaf Te Gek?! te kennen. Dit wijst op een duidelijke toename in naamsbekendheid van Te Gek!? in de afgelopen vijf jaar.

De grote meerderheid (81%) van de ondervraagden die Te Gek!? kennen, is van mening dat de organisatie zinvol is. Ook vindt de meerderheid van de deelnemers (82%) die Te Gek!? kennen dat Te Gek!? helpt om taboes rond psychische problemen te doorbreken (Figuur 9). Dat is een duidelijke toename ten opzichte van 2014 toen slechts 75% dit vond. Dit komt vooral omdat minder mensen aangaven Te Gek!? onvoldoende te kennen om een mening te geven (22% in 2014 tegen 13% nu).

 

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE RAPPORT

← Terug naar het overzicht