Selah Sue over haar meterschap voor Te Gek!? (Samana Magazine)

← Terug naar het overzicht

Als ervaringsdeskundige weet zangeres Selah Sue waarover ze spreekt: depressie is een zwart beest waartegen het moeilijk vechten is. Maar ook: je kan terug beter worden na een depressie. En vooral: een depressie is niets om zich over te schamen. Die boodschap wil ze uitdragen als meter van de campagne ‘Te Gek!?’.

Over geestelijke gezondheidsproblemen wordt nauwelijks gepraat, terwijl één op vier personen ermee te maken heeft. Die schroom is het gevolg van hardnekkige vooroordelen, stigmatisering, schaamte en een gebrek aan kennis. Helaas weerhoudt ze mensen er vaak van om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken, met alle gevolgen van dien. Dat hier dringend iets moet aan gebeuren vertellen de cijfers: dagelijks sterven drie mensen door zelfdoding en zijn er zo’n 26 pogingen tot zelfdoding. 

 

Selah Sue: “Dat is de belangrijkste reden waarom ik me voor Te Gek!? inzet. Die cijfers moeten naar beneden en dat kan alleen maar door psychische problemen bespreekbaar te maken en het taboe dat er nog steeds rond heerst weg te werken. Iedereen kan te maken krijgen met psychische problemen en dat is niet iets om beschaamd over te zijn. Daarom getuig ik zeer open over mijn strijd tegen de depressie en wil ik ook laten zien dat je terug beter kan worden. En wanneer een bekend iemand dat doet, is meteen ook de kans groter dat die boodschap meer mensen bereikt.” 

 

Lees hier het volledige artikel uit Samana Magazine

← Terug naar het overzicht