Infomobiel

arrow-down

Ben jij leerkracht?

Bekijk ons speciale scholenaanbod! ›
arrow-down

Wil jij de infomobiel boeken?

Neem contact op!
arrow-down

Onze infomobiel voor scholen

Klik hier voor meer info

Een nieuwe infomobiel

Onze infomobiel is een zeer kleurrijke en grote omgebouwde reisbus, afkomstig uit Zwitserland. Het is een bus vol informatie en beeldmateriaal over geestelijke gezondheid. Met onder andere tablets, een cinemazaaltje en zelfs een kleine radiostudio!

 

Boekingen voor schooljaar 2018-2019 zijn niet meer mogelijk!

Je kan de infomobiel wel al boeken voor schooljaar 2019-2020.

KLIK HIER OM DE INFOMOBIEL ALS SCHOOL TE BOEKEN

 

De bedoeling van de infomobiel is om jongeren laagdrempelig te laten kennismaken met geestelijke gezondheid. Er wordt de nodige aandacht besteed aan het taboe rond psychische problemen en hoe Te Gek!? dit probeert te doorbreken. Een jonge ervaringsdeskundige geeft de jongeren informatie over mentaal welzijn en waar je terecht kan als je je niet goed in je vel voelt zitten. Ze vertelt haar eigen verhaal als een getuigenis. Er wordt ook gewerkt met beeldmateriaal.

 

De leerlingen/studenten worden aangemoedigd om hun eigen ervaringen in het ruime thema van geestelijke gezondheid te delen en vragen te stellen.

 

Hoe kleiner de groep die de bus bezoekt, hoe lager de drempel voor de leerlingen/studenten om ook hun eigen ervaringen te delen.

De bus kan per dag door meerdere klassen of groepen bezocht worden. We raden aan om minstens één lesuur per klas uit te trekken.

 

We nemen vooraf contact met je op om ons aanbod goed af te kunnen stemmen op de vraag van je school/organisatie. Zo kan er ook verder worden gewerkt op de kennis die leerlingen/studenten al hebben of kan er, indien gewenst, gewerkt worden rond specifieke onderwerpen met betrekking tot geestelijke gezondheid.

 

Radiostudio en podium

Het is mogelijk om tijdens de pauze of lesuren radio te maken over het thema geestelijke gezondheid/mentaal welzijn of op ons (klein) podium een act te brengen. Dit moet wel op voorhand aangevraagd en voorbereid worden. De minimumduur hiervoor is 50 minuten.

 

Bij het gebruik van de radiostudio is het de bedoeling dat de technische uitleg door een medewerker van Te Gek!? gegeven wordt, waarna de leerlingen zelfstandig radio kunnen maken. We vragen wel aan een leerkracht om aanwezig te blijven voor een goed verloop van de activiteit. De radio is hoorbaar binnen en naast de bus (dus niet binnen in de school of op een echt radiokanaal). Er wordt verwacht van de school dat het inhoudelijke programma vooraf met de leerlingen wordt voorbereid. Mogelijke topics ter inspiratie: interviews over mentale gezondheid die leerlingen afnemen van leerkrachten ,de verantwoordelijke van de infomobiel interviewen, liedjes aanvragen met een duidelijke link naar geestelijke gezondheid... Denk hierbij aan het programma op Canvas: ‘Radio Gaga’.

 

Op ons kleine podium kunnen een 3-tal leerlingen plaatsnemen om een song te brengen, een tekst voor te dragen of een andere act te brengen.

 

Technische fiche

Er is zitplaats voor ongeveer 25 mensen in de bus.

 

De afmetingen van de bus zijn: 2,55 meter breedte x 12 meter lengte.
Vooraf wordt door de school of organisatie goed nagegaan waar de bus kan parkeren en wordt daarvoor een eventueel parkeerverbod tijdig aangevraagd.

 

Het is noodzakelijk dat we gebruik kunnen maken van een stopcontact, wij beschikken over een verlengkabel van 40 meter.

 

Kostprijs

De kostprijs voor scholen bedraagt 250€ per dag (excl BTW). Scholen kunnen de infomobiel boeken via onze speciale webshop voor scholen.

 

Wil je als andere organisatie de infomobiel boeken? Ook dat kan! Dan werken we in overleg een aangepast aanbod uit voor jouw organisatie en doelgroep. De kostprijs bedraagt dan 450€ per dag (excl BTW). Neem contact op voor meer informatie en boekingen.

 

"Onze studenten waren oprecht geraakt. Jullie hebben openheid kunnen triggeren en dat is ontzettend betekenisvol. Voor zichzelf in de eerste plaats en om verder te ontwikkelen als hulpverlener. We hebben bovendien enkele studenten gehad die achteraf ook open zijn komen spreken en hebben aangegeven dat ze eigenlijk hulp nodig hebben. Wat knap dat jullie dit ook hebben kunnen teweegbrengen. We hebben ze dan ook opgevangen.

Een opmerking was zelfs dat de tijd te kort was:)

Ik kan dus alleen maar benadrukken en benoemen dat jullie het ontzettend sterk hebben gebracht op basis van de reacties van onze studenten. We gaan dit initiatief zeker en vast verder zetten. We hopen jullie hiervoor opnieuw te mogen contacteren."

Feedback van één van de deelnemende scholen

KLIK HIER OM DE INFOMOBIEL ALS SCHOOL TE BOEKEN

 


 

De inhuldiging van onze infomobiel

Sam De Bruyn van Q-Music kwam tijdens de inhuldiging van onze infomobiel live radio maken vanuit de bus.

 

Na de uitzending was er nog tijd voor een selfie met collega Hanne. Zij gaat mee met de bus naar scholen en vertelt daar ook haar eigen verhaal.

 

Ook Peter van Te Gek!? Guy Swinnen was van de partij!

 


 

Financiering van de Te Gek!? infomobiel

Van 2008 tot 2012 werden de Te Gek!? campagnes ondersteund door een infomobiel, een rijdende informatiekiosk! De inrichting van de infomobiel raakte na enkele jaren verouderd en de bus zelf blies ook zijn laatste "adem" uit. Helaas waren de financiële middelen niet voorhanden om een nieuwe infobus aan te kopen.

In 2015 organiseerden VTM, Qmusic en Belfius voor het eerst een Rode Neuzen Dag. Het doel hiervan was meer psychologische hulp te bieden aan jongeren en het taboe rond psychische problemen te doorbreken. De eerste editie was een groot succes en bracht maar liefst € 3.858.814 op. Te gek!? was 1 van de 26 organisaties die steun kregen vanuit het Rode Neuzen Fonds om een nieuwe infomobiel te verwezenlijken. Na een hele zoektocht vonden we eindelijk de perfecte bus in… Zwitserland.

 

 


 

De eerste Te Gek!? infomobiel

 

Van begin 2008 tot 2012 werd de Te Gek !? werking ondersteund door de Te Gek !? infomobiel. In deze tot mobiele infostand omgebouwde lijnbus kon men terecht voor allerlei achtergrondinformatie. De bus bood veel mogelijkheden om inhoudelijke thema’s bij het grote publiek aan te kaarten. Het was een soort rijdende informatiekiosk uitgerust met 3 laptops, een flat-screen tv en informatiestands.

 

Deze mobiele infostand stond steeds op de locaties waar Te Gek !? op bezoek was in het kader van de concertreeks, literaire tournee, zomerfestivaltoer of schoolvoorstelling. Daarnaast kon de infomobiel ook gereserveerd worden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een themadag, een projectweek of een bijzondere happening. De infomobiel was beschikbaar voor scholen, verenigingen, openbare besturen, zorginstellingen...