Psychische problemen? Praat erover. Luister ernaar. Zoek tijdig hulp!

arrow-down

Praten?

Bij Tele-Onthaal is elk gesprek anoniem en gratis! ›
foto arrow-up Gezicht van Te Gek!? ›

Psychisch ziek zijn is ontzettend eenzaam...

Praten kan helpen

Waarom met iemand praten? Wanneer je met problemen geconfronteerd wordt die onoplosbaar lijken, is het meestal niet makkelijk om er met anderen over te praten. Je bent bang om niet begrepen of zelfs veroordeeld te worden. Of je hebt het idee dat anderen toch niet kunnen helpen. De stap om er met anderen over te praten voelt immens en onoverbrugbaar aan.


Praten kan echter een verschil maken. Alleen al het delen van je gevoelens met iemand die jij vertrouwt, kan opluchten. Er met iemand over praten kan helpen je gedachten op een rijtje te zetten. Ook zien mensen die wat meer afstand kunnen nemen misschien dingen, verbanden, soms zelfs oplossingen die je zelf op dat moment niet meer ziet. Gewoon omdat je zo moegestreden bent, en al zo lang met bepaalde problemen zit, ermee opstaat en ermee gaat slapen. Het kan echt geen kwaad om het te proberen, want praten kan opluchten.
 Enkele tips

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend, een familielid, een leerkracht, een collega, je huisarts of een andere hulpverlener.
  • Praat er rustig en open over.
  • Probeer je niet anders voor te doen dan je bent of hoe je je voelt.
  • Wees eerlijk tegenover de ander, maar ook tegenover jezelf.

(Bron)