Wordt het ooit weer licht?

← Terug naar het overzicht

arrow-down

Hulp nodig bij een psychisch probleem?

Bekijk onze hulplijnen. Twijfel niet om contact op te nemen! ›
arrow-down

Ook je verhaal delen?

Mail ons via blog@tegek.be ›
arrow-down

Symbolische euro

Wil jij helpen om het taboe op psychische problemen te doorbreken? Dat kan je doen door Te Gek!? financieel te steunen! En omdat letterlijk elke euro telt kan je nu ook een symbolische euro doneren.
foto arrow-up Campagne - 4voor12 ›

In februari 2016 kreeg An de diagnose zware depressie. Ze vocht tegen en met zichzelf maar staat nu sterker dan ooit. Over haar donkerte en de zoektocht naar herstel schreef ze een boek: "Wordt het ooit weer licht?".

In februari 2016 kreeg An de diagnose zware depressie. Twee jaar heeft ze gevochten tegen en met zichzelf. In het begin kon ze zelfs niets meer schrijven, maar na een jaar kreeg ze haar donkerte al beter op papier. Op haar blog durfde ze geregeld al eens over depressie schrijven en telkens kreeg ze zo'n lieve reacties, dat ze in de zomer van 2017 besloot haar teksten te bundelen. Het verhaal was toen nog niet compleet en haar depressie ook nog helemaal niet voorbij. Nu voelt ze zich beter dan ooit en heeft haar verhaal vorm gekregen in een boek.

 


 

Wordt het ooit weer licht?

Drie jaar geleden bevond ik me in het midden van een ernstige depressie. Nu voel ik me soms beter dan ooit tevoren, tot iets kleins me voor een hele week plots uit balans brengt en me doet twijfelen aan het zorgvuldig opgebouwde evenwicht. Soms weet ik niet hoe ik het doe en vraag ik me af of het ooit voorbij zal zijn.

 

Om het evenwicht terug te vinden volstaat het nu (dat was lang heel anders) meestal om me even terug te trekken in mijn cocon en de lange weg die ik al afgelegde voor ogen te houden. Ik heb al heel wat terug opgebouwd dankzij mijn gouden psychologe. Helaas heb ik op die weg gemerkt dat het taboe rond geestelijke gezondheid nog erg groot is, terwijl – cliché cliché – praten én luisteren echt helpt. Luisteren zonder direct goede raad te bieden, zonder te minimaliseren of relativeren, zonder te (ver)oordelen.

 

Als ik wat ik voelde in woorden uit mijn hoofd kon halen, was het al de helft minder erg omdat het voor mij dan tastbaar werd in plaats van iets vaags ín mijn hoofd. Ik ben nu dan ook erg trots dat ik met mijn ervaringsverhaal anderen kan helpen. Ik hoop door mijn verhaal te kunnen tonen dat het onzichtbare gevecht met je eigen geest een hel is die je niemand toewenst. Het kost je heel erg veel tijd, energie en ruimte. Hoe meer begrip en openheid er kan zijn rond dit thema, hoe lager de drempel zal zijn het bespreekbaar te maken voor wie zich in het donker bevindt. Hen wens ik niets anders dan licht.

 

“Wordt het ooit weer licht?” is geschreven voor iedereen die zelf met depressie geconfronteerd werd en misschien nog des te meer voor de omgeving van diegene die de depressie doormaakt om het onzichtbare zichtbaar te maken.

 

Verkrijgbaar via o.a Standaard Boekhandel of rechtstreeks via de uitgever.

 

Klik hier om het boek van An te kopen!

 

← Terug naar het overzicht