Psychiater, patiënt, mens.

← Terug naar het overzicht

arrow-down

Benieuwd naar wat we allemaal doen?

Bekijk onze projecten! ›
arrow-down

Hulp nodig bij een psychisch probleem?

Bekijk onze hulplijnen. Twijfel niet om contact op te nemen! ›
foto arrow-up Al te gek - Geerdt Magiels ›

Na vijftig jaar werkzaam te zijn binnen de psychiatrie, tekent Coen Blom enkele opmerkelijke conclusies op.

Coen Blom werkte vijftig jaar binnen de psychiatrie op allerlei verschillende plekken. Naast sociale psychiatrie, had hij een psychiatrische polikliniek in het ziekenhuis en een therapeutische privépraktijk. Hij ziet zichzelf als een medicus practicus, die zich in zijn werk vooral georiënteerd heeft op zijn patiënten en wat voor hen werkt. De theorie is mooi, maar de praktijk wijst het uit.

Samen met zijn vrouw Annelies tekent hij in begrijpelijke taal enkele opmerkelijke conclusies op na vijftig jaar praktijk. 

 'Bij u is het niet zo erg om gek te zijn'

Als je problemen hebt, kun je kiezen: patiënt worden en hulp zoeken of behandelaar worden en hulp geven. Naar mijn idee zijn de laatsten over het algemeen het verst van huis.

 

Ik werd dus psychiater. De weg terug kostte me de nodige tijd.

 

Daarbij werd ik flink geholpen door mijn patiënten. Zij wezen mij geduldig keer op keer de weg.

 

In 1984 kreeg ik een fikse burn-out. In de wachtkamer van de controlearts ontmoette ik een van mijn eigen patiënten. Hij veronderstelde dat ik daar voor overleg kwam. Toen ik hem verzekerde dat ik, net als hij, voor controle kwam, kon hij zichtbaar zijn oren niet geloven. Ik moest lachen om zijn verbazing.  Zelf voelde ik immers weinig verschil tussen mijzelf en mijn patiënten. Behalve dat ik misschien iets in mijn winkeltje had dat zij zouden kunnen gebruiken. Ook bij mij is de klant koning.

 

Als patiënt heb ik aan den lijve ervaren dat het directe contact tussen de behandelaar en de patiënt bepalend is voor het resultaat van de behandeling. De kwaliteit van dit contact én de wederzijdse overtuiging dat de gekozen behandeling gaat slagen, brengt een samenwerking tussen de behandelaar en de patiënt op gang die de basis vormt voor succes.  Wetenschap en kennis zijn en blijven belangrijk, maar moeten ingebed zijn in een persoonlijk contact.

 

November 2018 ben ik na 50 jaar gestopt met mijn praktijk. Dat was de aanleiding om op te schrijven hoe ik denk dat de menselijke geest in elkaar steekt en wat een behandeling succesvol maakt. Ik deed dat samen met mijn vrouw Annelies: ik praat graag en zij houdt van schrijven.  Al doende bleek steeds meer dat mijn ervaringen als psychiater niet veel anders waren dan ons beider kijk op het menselijk bedrijf. Het zijn dus niet alleen mijn inzichten maar zeker ook de hare. Kijk ons er allebei op aan.

 

Onze intentie was het boekje zo te schrijven dat het prettig leesbaar is en voor iedereen te volgen. Uit vele reacties die we inmiddels ontvingen, lijken we daar goed in geslaagd.

 

“Bij u is het niet zo erg om gek te zijn,” zei een patiënt eens tegen mij. Dit werd de titel van het boekje. Niet alleen omdat dit het grootste compliment is dat ik ooit kreeg, maar ook omdat het in één zin weergeeft waar het over gaat.

 

Het boekje  vormt  tevens de uitdrukking van mijn dankbaarheid jegens al die mensen die het aandurfden met mij de reis te maken.

 

‘Bij u is het niet zo erg om gek te zijn’  is verkrijgbaar bij iedere boekwinkel of rechtstreeks via de uitgever.

← Terug naar het overzicht