Liefs, ik. - Kato Marynissen

← Terug naar het overzicht

Kato vecht al bijna drie jaar tegen een eetstoornis. Tijdens de corona-lockdown in maart kwam ze op het idee om een boek te schrijven over haar herstelproces en de strijd tegen haar eetstoornis. En nu, acht maand later, is haar boek 'Liefs, ik.' uitgegeven.

Hi lieve allemaal

 

Mijn naam is Kato, ik ben 20 jaar en ik kom uit Gent. Ik vecht inmiddels bijna drie jaar tegen een eetstoornis. Tijdens de corona-lockdown in maart 2020 kwam ik op het idee om een boek te schrijven over mijn herstelproces en nu, acht maand later, is ‘Liefs, ik.’ uitgegeven en te koop. ‘Liefs, ik.’ is mijn verhaal over de strijd tegen mijn eetstoornis. Over de ups, maar zeker ook over de downs van wat deze aandoening met zich meebrengt.

 

Sinds ik zelf met deze ziekte worstel, merk ik hoe groot het taboe nog is dat rond eetstoornissen hangt. Ik weet dat ik in mijn ééntje de wereld niet kan veranderen of verbeteren, maar mijn missie zou al geslaagd zijn als ik de misvattingen van één persoon kan ontkrachten. Wat is een eetstoornis, hoe komt het tot stand en welke impact heeft deze mentale ziekte op het leven van een twintigjarige jonge vrouw? Deze vragen probeer ik in dit boek te beantwoorden door mijn ervaring te delen, lotgenoten en therapeuten aan het woord te laten en ook mijn vrienden en familie te laten getuigen hoe zij deze ingrijpende situatie hebben ervaren.

 

Naast het informatieve stukje wil ik vooral ook anderen motiveren in hun herstelproces om stappen te zetten naar het liever worden voor zichzelf. Ik wil hen laten zien dat ze niet alleen zijn. Zo geef ik bijvoorbeeld ook via dagboekfragmenten weer hoe ik me voelde tijdens mijn opname op de afdeling eetstoornissen in het ziekenhuis. Ik toon de naakte waarheid aan de hand van verschillende thema’s, over hoe de eetstoornis je dagelijks functioneren overneemt en je belemmert om je leven te leven en te omarmen zoals je dat graag zou willen.

 

"Een eetstoornis is een competitieziekte. Je vergelijkt je continu met anderen en wil de beste zijn in je eetstoornis."

Het gevaar met boeken over herstelproces is dat ze als triggerend worden beschouwd voor mensen die zelf volop in hun strijd zitten. Dat besef ik maar al te goed en dat is ook echt het laatste wat ik wil. Ik raak zelf ook vaak gefrustreerd over de zogenaamde “recoveryaccounts” op sociale media. Met alle respect, maar als je zelf nog heel diep in je eetstoornis zit, ben je gewoonweg niet sterk genoeg om recovery te gaan promoten bij anderen. Je sleurt ze vaak onbewust mee in een diepe put vol donkere gedachten. Het breekt mijn hart soms echt om dit te moeten zien.

 

Daarom ben ik zelf ook best actief op sociale media (@katomarynissen). Het klinkt tegenstrijdig met wat ik daarnet zei, maar ook ik heb een soort van ‘recoveryaccount’. Ik wil niet dat jongens en meisjes worden beïnvloed door de online triggerende community. Ik wil het echte herstelproces delen. Hoe moeilijk het ook is, mijn doel is om anderen te motiveren en te tonen dat herstellen echt kan. Ik wil van mijn eetstoornis af en ik zal bewijzen dat ik dit gevecht kan winnen. Zelf zou ik ook veel hebben aan zo’n voorbeeld, dus ik hoop dat ik dat voor iemand kan zijn.;

 

"Ik wil het echte herstelproces delen. Ik wil van mijn eetstoornis af en ik zal bewijzen dat ik dit gevecht kan winnen. Zelf zou ik ook veel hebben aan zo'n voorbeeld, dus ik hoop dat ik dat voor iemand kan zijn." 

Wat ik mensen zou aanraden die iemand in hun omgeving hebben met een eetstoornis? Luister, oordeel niet, wees mild, heb geduld en heb lief. Ik denk dat dit de voornaamste dingen zijn, maar vergeet vooral jezelf niet. Het belangrijkste is dat je je best doet om die persoon zo goed mogelijk te begrijpen door bijvoorbeeld vragen te stellen. Verwacht niet van jezelf dat jij het probleem kan oplossen, je kan iemand pas helpen als die ook geholpen wil worden.

 

Voor mij blijft het een dagelijks gevecht, maar ik kan het al niet meer vergelijken met een jaar, of 2 jaar geleden. Ik heb al grote stappen gezet, maar ik besef dat ik er nog een hele hoop moet zetten. De motivatie om van mijn eetproblematiek af te geraken is er, nu is het enkel nog durven, doen en vertrouwen op mezelf dat het goed komt.

 

Ben je geïnteresseerd in mijn verhaal en zou je graag mijn boek lezen? Je kan het nu bestellen op bol.com, via www.partizaan.be of op de site van de Standaard Boekhandel.

Liefs, ik.

Kato Marynissen

← Terug naar het overzicht