Labels en etiketten

← Terug naar het overzicht

foto arrow-up Campagne - Hoogsensitiviteit (h)erkend? ›
foto arrow-up Te Gekke Wandelingen ›

Nu zaterdag is het Dag van het Gevoel in Gent, de afsluiter van onze campagne rond hoogsensitiviteit. Hanne deelt haar ervaring met het thema.

Hanne Evenepoel (26) werkt bijna twee jaar bij Te Gek!?.
Ter gelegenheid van onze campagne: 'Hoogsensitiviteit (h)erkend', deelt zij graag haar ervaring.

 


 

Het is een verzuchting die ik wel vaker hoor, sinds hoogsensitiviteit een ‘hype’ is geworden:
‘Ben jij nu ook al hoogsensitief?’ of ‘Die persoon beweert hoogsensitief te zijn, maar volgens mij is dat niet waar hoor, want die en die kenmerken komen toch niet overeen’. Iedereen heeft wel een mening klaar over wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en wie al dan niet over deze karaktereigenschap zou beschikken.
Ik geef toe, het wordt ook verwarrend, cijfermateriaal, onderzoek, opiniestukken en getuigenissen in de media spreken elkaar wel eens tegen. Toch is het zo dat er m.i. wel een accurate wetenschappelijke basis gelegd is, wat betreft hoogsensitiviteit. Maar daar gaat deze blogpost niet over. Het is allerminst mijn bedoeling om alweer een mening de wereld in te sturen, over het toch al eindeloze debat of hoogsensitiviteit al dan niet zou bestaan.

Ja, ik vind van mezelf dat ik hoogsensitief ben. Ik schrik enorm van harde geluiden en oordoppen zijn soms mijn redding, zelfs in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij een bezoekje aan de supermarkt. Ik ben heel empathisch en ik kan absoluut niet tegen onrechtvaardigheid. Evenzeer kan ik tot tranen toe geroerd zijn door een mooi gebaar van een medemens en intens genieten van contact met dieren. Veel liever dan de vraag, of ik nu al dan niet ‘bewezen’ hoogsensitief ben en wat je in het algemeen wel of niet mag zijn om deze eigenschap bij jezelf te mogen benoemen, vraag ik me af in hoeverre dit alles eigenlijk belang heeft.

Wie bepaalt immers hoe een mens zichzelf mag zien en benoemen?
Als iemand zich al dan niet herkent in de eigenschappen van hoogsensitiviteit, wie zijn wij dan om te zeggen dat dat niet waar is en dat wij beter weten? Ook al hebben we uiteraard nog geen seconde de gedachten en gevoelens van de persoon waarover we oordelen, gedacht en beleefd.

Daarom mijn oproep aan alle mensen, hoe je jezelf ook noemt of net niet noemt: kies zelf waar jij iets aan hebt en laat het je niet door anderen opleggen. Probeer je er zoveel mogelijk bewust van te zijn dat je nooit, maar dan ook nooit zal voelen en denken wat een ander voelt en denkt en dus elk oordeel in principe uit jezelf voort komt.

Hoogsensitief of niet-hoogsensitief, probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn, zo heel mogelijk als mens. Daar gaat het echt om. Niet om labels en etiketten.

← Terug naar het overzicht