KORT SLUIT

← Terug naar het overzicht

Eline maakte met dans en woord een voorstelling over haar depressie en over stigma. Lees hier haar verhaal.

 

Ik ben Eline, 27 jaar en een dromer. Mensen kennen mij, denk ik, als een vrolijke, enthousiaste spring in't veld. En dat ben ik ook!

 

Ik ben een creatieve duizendpoot die zijn weg verliest in het alfabet der ambacht. Ik hou van Armbanden haken en foto's maken tot choreografieën bedenken en zelfgemaakte kledingstukken Zeefdrukken. Ondertussen merkte ik tot mijn teleurstelling dat ik nergens echt in uitblonk...

 

Het woord dromer heeft soms een negatieve bijklank. Maar vergis je niet, Dreams only work unless you do. En net daar wringt de schoen. In mijn enthousiasme hol ik me mezelf voorbij in het doen. Mijn grootste kracht is tegelijk mijn grootste valkuil. Je kan diep vallen als je in de wolken leeft.

 

Toch is het leven even simpel als moeilijk. Zo simpel dat je er gewoon over kijkt terwijl het vlak voor je neus staat. Zelfliefde is de basis maar net daarom de moeilijkste. Het heeft jaren geduurd voor ik dat besefte én me eigen kon maken.

 

Pas het laatste half jaar lukt me dat meer en meer. Het is heel duidelijk voor mij wanneer het kantelpunt was. In het park tijdens mijn looproutine, heb ik mijn leven onbewust een draai van 180 graden gegeven... En wat voor een!? Ik voel elke dag de positieve flow waar ik nu in zit. Hou me in de gaten op social media als je interesse hebt in mijn volgende project rond stigma over psychiatrie!

 

Ik ben dankbaar voor de laatste twee jaren. Het waren de moeilijkste, maar net daarom de meest kostbare...

 

Lieve groetjes!

xxx

Eline

 


 

Ik neem jullie even mee terug in de tijd. Eind juni, een half jaar geleden ongeveer.

 

Verdomme!

 

Daar gaan we weer... Opgestaan met een depressief been of twee. En de verkeerde ook.

 

Krankzinnig word ik ervan, als ik dat al niet ben ondertussen. Wat kan ik in godsnaam nog meer doen? Ik heb werkelijk geen idee...

 

Ik ben op dat moment al 15 maanden in intensieve therapie, een opname dus. Ik heb me voor 200 procent gegeven en gesmeten in de therapie. Moed getoond, doorgezet. Me open gesteld, bloot gegeven, mijn diepste zielenroerselen geuit met een bang hartje. Mezelf meermaals diep in de ogen gekeken en in mijn zwakke plekken gewroet.

 

Kortom letterlijk alles gedaan dat ik kon om ervoor te zorgen dat ik uit die depressieve episodes bleef.

 

Ik besliste om een toertje te gaan lopen. Dat helpt me meestal om me wat beter te voelen. In de helft van mijn gebruikelijk ronde word ik letterlijk overvallen door mijn intense verdriet. Ik kon het niet langer inhouden. Dus liet ik ze gaan. Stromend over mijn wangen biggelden de tranen naar beneden.

 

Het kon me niet meer schelen dat iemand mijn tranen zou zien. Waarom zou ik mij ook hoeven te schamen voor mijn verdriet? Het kon me niet schelen dat ik zo meteen onder een auto zou lopen en er niet meer zou zijn. Dat zou een makkelijke oplossing zijn. Ik zou mezelf nooit van kant kunnen maken.

 

Ik zou waarschijnlijk nog een hele tijd op deze aardbol ronddwalen. Wat kon ik ondertussen doen met mijn tijd hier? Dat wat ik altijd al wou doen; mensen helpen. Vooral mensen die, net als ik, het moeilijk hebben. Als het niet zou lukken op de meest simpele manier, als psychiatrisch verpleegster zijnde, dan moet het maar via de moeilijke manier. Dat ben ik ondertussen trouwens gewoon...

 

Ik nam me voor om de plannen die ik al maanden had tot uitvoering te brengen. Een voorstelling maken met dans en woord over depressie en stigma. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en me ingeschreven om mee te doen met BRIK vzw. Tot mijn grote verbazing mocht ik meedoen! Ik kon mijn oren niet geloven. Al snel besefte ik dat ik niet veel tijd had om mijn ideeën tot uitvoering te brengen. Dus schoot ik in actie. Ik ging een filmpje maken waarin ik danste, en op die manier mijn gevoel zou uiten. Dat was makkelijker bedacht dan gedaan. Maar ik ben uiteindelijk heel blij met het resultaat.

 

 

 

 


 

Volg Eline ook via sociale media

INSTAGRAM       FACEBOOK

← Terug naar het overzicht